Sport

2018.06.30. 17:52

Öt miskolci atléta Győrben az ifjúsági Eb-n

Miskolc -Öt miskolci atléta indul a korosztályos kontinens­viadalon.

Miskolc -Öt miskolci atléta indul a korosztályos kontinens­viadalon.

A jövő héten csütörtöktől vasárnapig Győrben rendezik meg az idei atlétikai ifjúsági Európa-bajnokságot, amelyre a Miskolc Városi Sportiskola öt versenyzője kvalifikálta magát: Bacsa Fanni 100 m gáton és távolugrásban a lányoknál, míg a fiúknál Iván Zsombor hármasugrásban, Pintér Erik távolugrásban, Török Gergely magasugrásban, valamint Varga Dávid 10 kilométeres gyaloglásban (a sportolókat Tigyi József, László István és Szűcs József edzők készítették fel).

Magasról hármasra

– Ha úgy sikerül, akkor mind a négy napon versenyezni fogok – mondta lapunknak Bacsa Fanni. – Távolugrásban 616 centiméter, 100 méter gáton 13,74 másodperc a legjobb időm, az európai ranglistát nézve ezekkel az eredményekkel a 10-12. helyen tudnék zárni, de természetesen bízom abban, hogy tudok egy kicsit javítani, és mindkettőben bekerülök a döntőbe. Az eddig elért eredményeim közül a tavalyi, miskolci országos bajnokságon elért két aranyéremre vagyok a legbüszkébb… Győr igazi hazai pályának számít majd, mert voltam már ott diákolimpián, ob-n, illetve tavaly az EYOF-on is.

Klubtársa, a 16 esztendős Iván Zsombor az alábbiakat jegyezte meg:

– Az eddigi és az idei legjobbamat is a nemrégiben, szintén Győrben megrendezett ob-n értem el, ami 14,68 méter. Két éve csinálom a hármasugrást, előtte a magas­ugrás volt a számom, de sokat fájt tőle a hátam, így váltottam. Igazából minden téren van még mit fejlődnöm, egy sportoló sose mondhatja magáról, hogy na, most már tökéletes vagyok, mindent tudok… Győr nekem kedves hely, mert 2017-ben, az EYOF-on 14,10 méterrel a hatodik voltam.

Sérülésből vissza

Pintér Erik azzal kezdte, hogy az év elején megsérült edzés közben, részleges bokaszalag-szakadást szenvedett.

– Két és fél hónapot emiatt ki kellett hagynom, de ezalatt csak arra tudtam gondolni, hogy minél hamarabb ­visszatérjek. Április 30-ra lettem tünetmentes, emlékszem, a sérülés első két hete alatt 6 kilót fogytam… A 690 centis Eb-szintet a májusi diákolimpián teljesítettem azzal, hogy 694 centit ugrottam, majd a győri országos bajnokságon – amelyen emiatt nagy frusztráció már nem volt bennem – az utolsó kísérletem 707 centi lett. Addig második voltam, de aki vezetett, kiszállt, egy kissé alábecsült… Egy ilyen Eb-n már az is számít, hogy miként kelsz fel aznap, mit reggelizel…

A 195 centiméter magas Török Gergely azzal került be az Eb-csapatba, hogy nemrég a szlovéniai, ptuji válogatott viadalon „átszállt” a 202 centiméter felett (a szint 2 méter volt).

– Az ob-n picit sérült voltam, így egy pár centivel kevesebbet hoztam. A 202 centivel lehet esélyem bekerülni a fináléba, de jó lenne túlszárnyalni ezt az eredményt. Az, hogy milyen magasságon kezdek, mindig megvan, általában 180 centiméteren. A példaképem a katari Mutaz Essa Barshim, akinek 2,43 méter a legjobbja. Ha ilyen nagyságokat figyelek a tévében, igyekszem nézni az ugrásokat, a technikát.


Negyvenhéten belülre

Varga Dávid 5 éve gyalogol a klubban, így a pályafutását még a diósgyőri stadion rekortánpályáján kezdte.

– Iskolai testnevelésórán szóltak, hogy lehet menni atlétikaedzésre. Mentem. Az egyéni csúcsomat, a 47,45 percet tavaly Podebradyban gyalogoltam, a cél most az, hogy ha lehet, akkor kerüljek 47 percen belülre. Győrben egy alkalommal már versenyeztem, úgyhogy tudom, milyen versenykörülmények várnak rám. Érmet 45 perc körüli idővel lehetne szerezni, ettől kicsit messze állok, de sok dolog előfordulhat egy versenyen. Az időjárásra igazából nem nagyon figyelek, de számomra a 20-25 fok közötti meleg az ideális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!