Sport

2017.11.11. 16:10

Előbb Litvánia, aztán jön szerdán a miskolci fellépés

Miskolc - Két diósgyőrivel kezdi meg az Eb-selejtezőket a magyar női kosárlabda-válogatott.

Miskolc - Két diósgyőrivel kezdi meg az Eb-selejtezőket a magyar női kosárlabda-válogatott.

A magyar női kosárlabda-válogatott ma megkezdi az Európa-bajnoki csoportselejtezőt, a 2019-es Lettország, Szerbia közös rendezésű kontinensbajnokságra kijutásért. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese tegnap kelt útra és szombaton 18 órától Litvánia vendégeként Kedainiai városában lép pályára. A 16 fős, korábban kihirdetett magyar keretből Theodoreán sérülése miatt esett ki, míg Mansaré, Gereben és Lelik azért, mert 12 fősre szűkült a létszám. Utóbbival kapcsolatban azt nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Székely Norbert, hogy ha nem rájuk esett volna a választás, akkor is tökéletesen nyugodt lenne, mert nagyon jó munkát végeztek, a jövő az övék, és mindhárman olyanok, akik a következő években meghatározó játékosai lehetnek, lesznek a válogatottnak, akkor is, amikor ő már régen nem lesz kapitány.

Néhány hete

A mostani keretszűkítés egyben azt is jelenti, hogy a két diósgyőri játékos, Szabó F. és Zele maradt a válogatottnál, így ők is a miskolci közönség elé léphetnek a jövő héten szerdán 20.00-tól, amikor a magyar válogatott az első hazai meccsét Albánia ellen a miskolci városi sportcsarnokban játssza.

Székely Norbertet egyébként néhány hete nevezték ki újra szövetségi kapitánynak, és most harmadszor irányítja a válogatottat, a stafétát Stefan Svitek, a DVTK jelenlegi szakvezetője adta át neki (aki most a cseh válogatott szakmai munkáját irányítja). A régi-új kapitány a szövetség egyik irodáját hagyta ott a válogatottért, igaz, nem végleg, hanem átmeneti időszakra.

– A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél az utánpótlás szakmai koordinátori feladatom, munkám változatlanul megvan, annyi történt, hogy e mellett, köszönhetően annak, hogy átalakult a nemzetközi szövetség versenyrendszere és három etapra bontottan kell lejátszani az Eb-selejtezőket, el tudtam vállalni a szövetségi kapitánysággal járó munkát. Ugyanis egy-egy ilyen dupla forduló 10 napos elfoglaltságot jelent, vagyis évi 20 nap kiesést, ezt még megfelelő szervezőmunkával át lehet hidalni – mondta Székely Norbert, aki arra a kérdésre, hogy melyik feladat a neki tetszőbb, így válaszolt: – Nagy e­lánnal láttam munkához a válogatottnál, jó érzés itt lenni, de nem akarok különbséget tenni a kettő a között, hogy egyik jobb, mint a másik. Jól érzem magam utánpótlás-koordinátorként, a fiatalok sok válogatott meccsét láttam az elmúlt időszakban, és nagyon jó benyomásokat szereztem. Ez most egy másik feladat, a felnőtt válogatottat irányítani komoly és új kihívás, de ismerem a szövetség elvárását, ami az, hogy tegyük meg az első lépéseket a stabil válogatott kialakítása terén, hogy ehhez a jövőben az ügyes fiatalok is csatlakozhassanak.

Sötét lovak

A magyar válogatott a C-csoportban küzd az Eb-re való kijutásért, Albánia, Oroszország és Litvánia ellen (a 8 csoportból összesen 14 csapat szerez kvótát a kontinensbajnokságra, a 8 csoportelső és a 6 legjobb csoportmásodik). Ebben a kvartettben az oroszok számítanak a favoritnak, az albánok „sötét ló”-nak, Litvánia pedig a magyar együttes legnagyobb riválisának a csoport első két helyére való odaérésében.

– A litvánok elleni meccsek nagy méretben befolyásolják a továbbjutást, ám az oroszok ellen sem szabad majd feltartott kézzel a meccsbe belemenni, mert lehet, hogy az dönti el a végső sorrendet, hogy esetleg ki lesz ellenük képes egy jó eredményre – mondta Székely Norbert, aki arra a kérdésre, hogy mit tudnak első ellenfelükről, illetve hogy mivel kerekedhetnek felül rajtuk, így felelt: – Amennyire lehet, képben vagyunk velük kapcsolatban, hiszen benne vannak a kosárlabda európai vérkeringésében, ismerjük az edzőjüket, a játékosaikat. Tudjuk, hogy nyáron felkészülési meccseket játszottak, ha nem is komplett kerettel, és erről sikerült információkat szerezni. A védekezés az, amivel győzhetünk ellenük. Stabilnak, kiegyensúlyozottnak kell lennünk, ezzel nyerhetünk.


A magyar válogatott kerete:

Goree Cyesha Damian (CMB Cargo Uni Győr), Krivacevic Tijána (CMB Cargo Uni Győr), Simon Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Varga Zsófia (CMB Cargo Uni Győr), Studer Ágnes (KSC Szekszárd), Katona Szidónia (Ceglédi EKK), Medgyessy Dóra (Ceglédi EKK), Dubei Debóra (Sopron Basket), Határ Bernadett (Sopron Basket), Szabó Fanni (Aluinvent-DVTK), Zele Dorina (Aluinvent-DVTK), Raksányi Krisztina (PEAC-Pécs).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!