Sport

2017.10.15. 20:37

Kéz a kézben a két győztes

Miskolc - Az idei Barátság Maratonon több mint ezerkétszázan indultak, ami nevezési rekordnak számít.

Miskolc - Az idei Barátság Maratonon több mint ezerkétszázan indultak, ami nevezési rekordnak számít.

„912 fő chipes versenyzőnk volt, rajtuk kívül a Decathlon Gyermekfutamban több mint háromszázan álltak rajthoz, összességében tehát meghaladtuk az 1200-as létszámot. A tavalyihoz képest ez jelentős emelkedést mutat, de emlékeim szerint ilyen sokan még egyik évben sem voltak.” – összegzett a 16. Barátság Maraton végén Szűcs István, az esemény főszervezője.

A Generali Aréna környékén valóban nagy volt a nyüzsgés, hiszen először a legrövidebb és a leghosszabb távra nevezett futók rajtoltak. Az 5,2 kilométer résztvevői gyorsan letudták a belvárosban kijelölt egy kört, a maratonisták viszont kitartóan koptatták az aszfaltot. Központ többszáz induló részvételével a kicsiknek kiírt számot is lebonyolították, majd déli 12 órakor a tíz és a huszonegy kilométer rajtolt. Eközben a szurkolók és a hozzátartozók fél szemmel már a célkaput figyelték, hiszen a 42 kilométer legjobbjai komoly csatát vívtak egymással. A győzelmet végül Papp Gergely szerezte meg, aki az ideivel együtt már harmadszor tudott győzni a Barátság Maratonon.

Jól mentek a lábai

- Előzetesen nem terveztem, hogy maratont futok, 21 km-ben vagy váltóban gondolkodtam – mondta az előzményekről a győztes Papp Gergely. – Aztán mégis ez lett belőle, de természetesen egyáltalán nem bántam meg. Alapozó tempót, 3 óra környéki időt terveztem, ezt majd negyed órával sikerült túlteljesíteni. Érdekes, hogy november közepén azt kell mondani, hogy futáshoz ez kicsit meleg volt az időjárás, hiszen bőven húsz fok fölötti klímában futottunk. Jól mentek a lábaim, a hatodik körben utolértem az addig vezető Büki Ádámot, aztán közösen jöttünk tovább, végül kéz a kézben értünk be. Az időmérés engem hozott ki győztesnek, de gyakorlatilag egyszerre teljesítettük a távot.

A másodikként zárt Büki Ádám hozzátette: a verseny felénél érkezett el nála egy kisebb-nagyobb holtpont, de ezt sikerült átvészelnie. Az utolsó tíz-tizenkét kilométeren egymást húzták, végül a közös befutó mellett döntöttek, ami a sportszerűség szempontjából mindenképpen példamutató.

A futóké

- Annak idején egy emlékfutásnak indult, ma már egy komoly tömegsportrendezvényről beszélünk a Barátság Maraton kapcsán – fogalmazott Szűcs István főszervező. – Az elmúlt 15 évben nagyon sokat fejlődtünk, de a nagy áttörés 2013-tól íródik, hiszen azóta költöztünk be a belvárosba. Mondhatnánk, hogy ez a mi versenyünk, de ez nem igaz. Ez a rendezvény azoké a futóké, akik évről-évre eljönnek hozzánk, megtisztelnek a jelenlétükkel. Mi csak statiszta szerepet töltünk be, hogy ők a lehető legjobban érezzék magukat. A létszám azt mutatja, hogy ennek a munkának megvan az eredménye.


A dobogósok:

Maraton férfiak: 1. Papp Gergely 2:46:45, 2. Büki Ádám 2:46:46, 3. Ujlaki Viktor 3:05:14.

Maraton nők: 1. Szanyi Ágnes 2:59:10, 2. Nyilas Zsuzsanna 3:17:47, 3. dr. Vereckeiné Pogonyi Gyopár 3:45:17.

Félmaraton férfiak: 1. Iván Levente 1:19:55, 2. Fróna Ákos 1:20:33, 3. Wittmann Ádám Levente 1:22:44

Félmaraton nők: 1. Nyitrai Katalin 1:32:00, 2. Géczy Éva 1:40:25, 3. Rogler Viktória 1:40:47

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!