Sport

2017.05.01. 10:08

FTC vs. Mezőkövesd - Tíz perc kellett a zöld-fehéreknek

Mezőkövesd - Érvényesült a papírforma: a zöld-fehérek már az első félidőben eldöntötték a három pont sorsát.

Mezőkövesd - Érvényesült a papírforma: a zöld-fehérek már az első félidőben eldöntötték a három pont sorsát.

Az NB I-es labdarúgó bajnokság 29. fordulója előtt abban bíztak az egyre kritikusabb helyzetbe kerülő mezőkövesdiek, hogy a Fradival szemben korábban kiharcolt döntetlenjük és győzelemük után harmadszorra is legalább egy pontot elcsípnek a tavalyi aranyérmestől. A zöld-fehérek azért fogadkoztak, mert öt hazai bajnokijukból általános meglepetésre csak egyet nyertek meg, a Mezőkövesd pedig rossz idegenbeli sorozatának megtöréséről álmodozott, hiszen október 15-e óta nem nyert bajnoki mérkőzést vendégként.

Nagy elánnal

Ahogyan az várható volt, a ferencvárosiak nyomban a kezdés után támadólag léptek fel és pár perc alatt igencsak megdolgoztatták Tujvelt. Beszorult a vendégcsapat, amely ekkor védőmunkájára összpontosított és a tervezett kontrák során Sós B. gyorsaságában reménykedett. Az FTC-t az egykori mezőkövesdi Bognár I. és Varga R. mozgatta, előbbi indításaival és lövéseivel, utóbbi lendületével tűnt ki, míg a kapu előtt Böde faltörő kosként gyakran ütközött. Az idő múlásával úgy tűnt, hogy a sárga-kékek kihúzzák a kritikus időszakot, de nem így történt, sőt tíz perc megpecsételte a sorsukat. Miután Geráék háromszor is a kapuba küldték a labdát, úgy nézett ki, hogy kiütéses győzelmet aratnak, de nem így történt. Némiképpen váratlanul rendezte sorait a Mezőkövesd: Molnár G.-nek még a szépítésre is futotta az erejéből. Az persze tény, hogy a tetszetős futballt bemutató Fradi sok ziccert dolgozott ki, és akár nagyobb előnyt is gyűjthetett volna a szünetig.

Minden kimaradt

Azt kevesen gondolták a második félidő elején, hogy ez a játékrész 0-0-lal ér majd véget. Meglepetést jelentett, hogy a vendégcsapat birtokolta többet a labdát és vezetett több akciót, ezekből azonban hiányzott az átütőerő. A nyílt sisakos futball azt eredményezte, hogy mindkét alakulat teremtett néhány gólhelyzetet, ezek kihasználása azonban egyik oldalon sem sikerült. A 61. percben Sós B.-t szerelte gyanúsan Lovrencsics, Berke azonban nem látott okot a beavatkozásra. Az FTC tartotta a labdát és őrizte két gólos előnyét, a Mezőkövesd pedig lassan belenyugodott abba, hogy pont nélkül marad. Visszaesett az iram és a színvonal sem verte az eget. A fővárosiak előtt adódtak lehetőségek, de lövéseik nem voltak elég pontosak és ha eltalálták a kaput, akkor Tujvel állta útjukat. Jöttek a menetrendszerű cserék, de a pályára küldött játékosok nem tudták érdemben befolyásolni a játékot. A vendégek a lefújáskor azzal szembesültek, hogy számukra minden pályán rosszul alakultak a dolgok, így már csak egyetlen pont választja el őket a kiesést jelentő 11. helytől. A Mezőkövesd sorsolása nem sok jóval kecsegtet, soron következő mérkőzésén a bajnoki címre hajtó Budapest Honvédot fogadja. Sivic Tomislav fején találta a szöget, amikor kijelentette: csapatának most már bravúrt, vagy bravúrokat kell szállítania a bennmaradáshoz, az pedig más kérdés (bővebb szakmai elemzést igényel a hozzáértőktől...), hogy a remek ősz, a megszerzett 27 pont és az 5. hely után miért jutott mostani helyzetébe a matyóvárosi együttes.


Jegyzőkönyv

Ferencvárosi TC – Mezőkövesd Zsóry FC 3-1 (3-1)

Budapest, 5875 néző. V.: Berke (Tóth II, Lémon).

Ferencvárosi TC: Holczer (5) – Lovrencsics (5), Nalepa (6), Leandro (5), Sternberg (6) – Bognár I. (6), Gera (6), Dilaver (6) – Varga R. (6), Böde (7), Moutari (6). Vezetőedző: Thomas Doll.

Mezőkövesd Zsóry FC: Tujvel (6) – Vági (5), Hudák (5), Fótyik (5), Gohér (5) – Egerszegi (5), Bacelic-Grgic (5) – Molnár G. (6), Tóth B. (5), Sós B. (6) – Diallo (4). Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Csere: Sternberg helyett Cukic (-) a 65., Bognár I. helyett Botka (-) a 65., Moutari helyett Djuricin (-) a 70., Bacelic-Grgic helyett Strestik (-) a 73., Tóth B. helyett Baracskai (-) a 76., Sós B. helyett Hegedűs D. (-) a 83. percben.

Sárga lap: Tóth B. a 25., Gera az 55., Vági az 58., Botka a 71., Nalepa a 85. percben.

Gólszerző: Böde (1-0) a 19., Gera (2-0) a 23., Böde (3-0) a 29., Molnár G. (3-1) a 38. percben.

Thomas Doll: – Az első félidőben nagyszerű futballt láttunk, sok kombinációval, ebben mi jól pörögtünk. Azokra az időkre emlékeztetett a játékunk, amikor gyakran játszottunk így. Azt láttuk, hogy lábról lábra járt a labda, jól sikerültek a passzok, amelyek minőségiek voltak. Mindenki mozgásban volt, akart, a játékosok szó szerint élvezték a meccset. Tizenhét nagy lehetőségünk volt, ezekből három szép gólt szereztünk. Jó lett volna, ha a második félidőben is betalálunk, hogy végleg eldöntsük a mérkőzést. 3-0 után emberi tulajdonság, hogy a játékosok – mert érezték, hogy uralják a meccset – kicsit visszakapcsoltak. Védekezésben azonban nem vagyunk elég agresszívek, nem megyünk elég közel az ellenfelekhez, csak kísérjük őket, ezen változtatnunk kell. Abban bízunk, hogy más is hibázik, mert pusztán önmagunk erejéből már nem kerülünk dobogóra.

Sivic Tomislav: – Azt természetesen tudtuk, hogy a Fradi esélyesebb, gratulálok a győzelméhez. Az volt a kérésem a fiúkhoz, hogy az első fél órát bírjuk ki, mert nagy nyomás lesz rajtunk. A Ferencvárosnak ebben az időszakban minden sikerült, nagyon jól játszott az első félidőben, a nagy nyomásra nem tudtunk válaszolni. A bátorságot hiányoltam az első félidőben, ezt azonban a szünet után megkaptam, bátorság nélkül ugyanis nincs foci. A második félidő jól alakult részünkről, így volt mit sajnálni. Újra előfordult a megadható–nem adható kategória, a pálya szélén azt éreztem élőben, hogy az a bizonyos szituáció tizenegyest ért. Megyünk tovább, a bíztató második félidő után már a következő meccsre gondolunk.

A gólok története

19. perc: Varga R. indította Bognár I.-t, majd visszakapta tőle a labdát a jobb oldalon. Néhány lépés után laposan tálalt Böde elé, aki érkezett és a jobb alsó sarokba helyezett, 1-0.

23. perc: Böde átadása Gerához került, a 38 éves középpályás pedig 14 méterről a jobb alsó sarkba lőtt, 2-0.

29. perc: Varga R. balról végzett el szögletet. Labdáját Böde az ötösről a védőket és Tujvelt megelőzve a kapu közepébe fejelte, 3-0.

38. perc: Sós B. futott el a bal oldalon, majd laposan a másik oldalon érkező Molnár G.-hez passzolt. A középpályás pedig egyből, jobbal a kapu jobb oldalába gurított, 3-1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!