Sport

2016.07.08. 00:24

Rio 2016 - Esküt tettek olimpikonjaink, akik már Rióról „álmodnak”

Budapest, Miskolc - Több száz vezető, edző és érdeklődő jelenlétében tettek esküt az olimpikonok.

Budapest, Miskolc - Több száz vezető, edző és érdeklődő jelenlétében tettek esküt az olimpikonok.

A Művészetek Palotájában először a Magyar Olimpiai Bizottság tartotta meg ilyenkor hagyományos közgyűlését, az esemény rövid volt, mindössze pár percig tartott.

Most 160

Borkai Zsolt, a MOB elnöke először elmondta, hogy mindenkinek mindent biztosítottak, így a felkészülés zavartalan volt, majd hangsúlyozta:

– A MOB több versenyzőt indíthat Rio de Janeiro-ban, mint négy évvel ezelőtt, Londonban. A küldöttségben jelenleg százhatvan sportoló van, de a létszám még tovább emelkedhet, egy-két taggal.

A jelenlévők tapsoltak, majd szavazataikkal megerősítették a kijelölt csapatot.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédet mond a riói nyári olimpián résztvevő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtétele előtt a Művészetek Palotájában 2016. július 7-én. | MTI Fotó: Máthé Zoltán

A eskü előtt a hatalmas előcsarnokban ötkarikás bajnokok tucatjai adták egymásnak a „kilincset”. Néhányukat megszólítottunk, kinek és hányadik olimpiája lesz a riói játékok mottóval. A pálmát Schmitt Pál, kétszeres aranyérmes párbajtőrvívó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen magyar tagja, volt köztársasági elnök vitte el:

– Nekem most jön a huszonnegyedik. Négy év múlva, Tokióban leszek „negyedszázados”, aztán jöhet a huszonhatodik...

A mindig mosolygós MOB-tiszteletbeli elnök bár nem mondta ki, de valamennyien tudjuk, hogy Budapestre célzott, hiszen a magyar főváros is megpályázta a 2024-es viadalt.

Miskolciak is

Az eskün jelen volt dr. Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Rónai Kálmán, a megyei birkózó szövetség elnöke is. Természetesen hivatalból jöttek Budapestre, hiszen mindketten a MOB tagjai.

– Birkózásban is szerzünk érmet, vagy érmeket, csak azt nem tudom, hogy milyen színű medáliák jutnak nekünk – jósolta Rónai Kálmán.

A magyar aranyérmek történetéről remek filmet láttunk, s bizony újra megkönnyeztük Repka Attila 1992-es, barcelonai birkózódiadalát, amelyet Novotny Zoltán közvetített. A Magyar Rádió legendás riporterétől azt kérdeztük, hogy nem fél-e a terrorcselekményektől és az egészségügyi hatásoktól, mire így válaszolt:

– Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a szervezők nem lesznek úrrá a beharangozott nehézségeken. Szóval én ezektől nem félek, inkább az idegesít, hogy miként csináljuk meg mi ezt az olimpiát a rádióban mindössze hárman.

Taps Keleti Ágnesnek

Ünnepi beszédet Áder János köztársasági elnök mondott:

– Most 168 aranynál, 146 ezüstnél és 166 bronznál tartunk, továbbá 464-en szereztek még pontokat. Az éremtáblázaton Magyarország a 8. helyen áll, a lakosság arányához viszonyítva pedig a világon mi, magyarok szereztük a harmadik legtöbb első helyezést.

Áder János köztársasági elnök és a kilencvenöt éves Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója a riói nyári olimpián résztvevő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtétele előtt a Művészetek Palotájában 2016. július 7-én. | MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az elnök személyesen köszöntötte a legidősebb magyar ötkarikás bajnokok, aki ötször állt a dobogó tetején, Keleti Ágnes tornászt pedig állva köszöntötte a publikum.

Az esküt négy női és négy férfi sportoló mondta el, köztük volt többek között Janics Natasa és Cseh László.


Hatalmas nemzetiszínű zászlót feszítenek ki a riói nyári olimpián résztvevő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtételén a Művészetek Palotájában 2016. július 7-én. | MTI Fotó: Máthé Zoltán


Rio de Janeiro-ban van

Az ünnepségen kerestük és kerestettük Érdi Máriát, a Mezőkövesden élő, de tihanyi színekben versenyző vitorlázót, s mivel nem találtuk, telefonon hívtuk. Nem jártunk sikerrel, ezért az édesapját, Érdi Gábort tárcsáztuk.

- A lányom Rio de Janeiro-ban, három hetes edzőtáborban van - mondta az olimpikon édesapja. - Májusban is Brazíliában volt, majd Angliában, most pedig 19-én érkezik haza. Tíz napot lesz itthon, aztán startol. Számára augusztus 8-án kezdődik a verseny és 17-én ér véget.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!