Sport

2016.07.13. 16:04

Menniük kell a diósgyőri birkózóknak, de nem tudják, hol kötnek ki

Miskolc - Továbbra is teljesen bizonytalan a Diósgyőri Birkózó Club infrastrukturális helyzete.

Miskolc - Továbbra is teljesen bizonytalan a Diósgyőri Birkózó Club infrastrukturális helyzete.

Előbb-utóbb megkezdődnek a munkálatok az átépítés előtt álló Diósgyőri stadionban, ahol jelenleg önálló, csak az általuk használt ingatlanrészben dolgoznak a Diósgyőri Birkózó Club tagjai. A versenyeken DVTK-MVSI néven szereplő sportolók klub­elnöke nagy erőfeszítéseket tesz bizonytalan helyzetük stabilizálására, mégis sokasodnak a kérdőjelek.

Bérleti szerződésük van

Dr. Szinay Attilától, a DBC elnökétől először azt kérdeztük, hogy tudják-e már, hogy hová költöznek, amikor a stadionban elkezdődnek a munkálatok, aki erre így felelt:

– Először is szeretném leszögezni: nagyon örülünk annak, hogy a diósgyőri sport egy várhatóan impozáns, modern, a XXI. századi igényeknek is megfelelő létesítménnyel gazdagodik a labdarúgó-stadion újjáépítése révén. Hiszünk abban, hogy a DVTK egyes sportágainak sikere kihatással van valamennyi diósgyőri sportoló megítélésére. Az esetleges költözésről jelenleg csak annyit tudok mondani, hogy a napokban kaptam egy levelet a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. ügyvezetőjétől, amelyben arra kér, hogy szeptember közepéig hagyjunk fel a létesítmény használatával. Megértve a projektcég érdekeit is, de jeleztem: 2021-ig határozott idejű bérleti szerződésünk van a jelenlegi edzőterem használatára. A szerződést csak közös megegyezéssel lehet megszüntetni, azaz mindenképpen közösen kell megoldást találnunk a legsikeresebb miskolci sportág edzéslehetőségének biztosítására. Arról nincs információm, hogy többletkiadást jelentene-e az, ha a stadiont „bérlővel terhelten” kapja meg a projektcég, ez elszámolható-e a projekt költségeire. Azt azonban sejtem, hogy a bérleti díj tekintetében – bárhová kerülünk vagy megyünk – csak az önkormányzati támogatás terhére számolhatunk.

A szereplők kivárnak

A birkózók első embere ezután arról beszélt, hogy a jövőjüket illetően semmilyen konkrétumról nem tud beszámolni:

– Négy éve írtam meg az első e-mailemet azzal kapcsolatban, hogy ha egyszer a DVTK-stadiont valamilyen formában felújítják, akkor a diósgyőri nagycsalád „kistestvéreire” is gondoljanak az arra illetékesek. Hiszen ha komolyan vesszük azt a szándékot, hogy multifunkcionális létesítményt kell kialakítani Diósgyőrben, akkor más sportágaknak is van helyük a stadionban. Tudom, hogy egyszerűbb csak a futballban gondolkodni és néha nehezebb a kompromisszumokat megtalálni, de a diósgyőri birkózás több mint száz éve jelen van a vasgyár szomszédságában, és kissé egyszerűen fogalmazva, be vagyunk oltva a Diósgyőr-érzéssel, így mi újabb száz évig még maradni szeretnénk. Azt mindenki tudja, hogy a birkózás egyéni sportág és bár egy sikeres versenyző mögött nálunk is egy csapat munkája húzódik meg, a szőnyegen már egyedül kell helytállni. Ebből következik, hogy magunkra maradottságunkban mi is elkezdtünk az ideiglenes elhelyezésen gondolkodni, tárgyalni, de konkrétumokról még nem tudok beszámolni. Úgy érzem, valamennyi szereplő kivár és lássuk be, hogy a nyári szabadságolások sem gyorsítják fel az ügy megoldását.

Biztonságosan

A DBC elnöke azt is leszögezte, hogy mostani helyük nagyszerű, ugyanis állandóan lent vannak a szőnyegek, így kizárólag saját maguk határozzák meg, hogy mikor tartják edzéseiket.

– Ez nagyon fontos szempont mondjuk a súlybeállítás időszakában, egy erőnléti alapozó időszakban vagy egy kiemelt versenyre való felkészüléskor – folytatta dr. Szinay Attila. – Ilyen körülmények között tudtuk beindítani délelőttönként a környékbeli óvodások számára a játékos foglalkozásokat, és ilyen körülmények között tudjuk összeegyeztetni a különböző korosztályok edzéslehetőségeit. Ha egy időre el is kell költöznünk, akkor fontos, hogy tömegközlekedéssel biztonságosan meg lehessen közelíteni a helyszínt és hogy másoktól függetlenül használhassuk az edzőtermet.

Dr. Szinay Attilának feltettük azt a kérdést is, van-e terv vagy elképzelés arra vonatkozóan, hogy az új stadionon belül maradnának, amire ezt mondta:

– A legegyszerűbb az lenne, ha egy új, két-három szőnyeg elhelyezésére alkalmas csarnokot építenének fel a stadion közelében. Az önkormányzat is partner volt a kérdésben, mert ennek érdekében a városi közgyűlés módosította is a terület szabályozási tervét. Az építés kérdésében persze most is megvan az egyetértés, de hogy kinek a büdzséjét terhelje a kivitelezés, abban már messze nincs egyezség. Persze nekünk az is elfogadható lett volna, ha az új stadiont úgy alakítják ki, hogy abban mi is helyet kapjunk, ha pedig az elképzelések közül az nyer támogatást, hogy új edzőtermet kell építeni, akkor majd abban találjuk meg a helyünket. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy bárkivel, aki arra illetékes, csak addig jutunk el, hogy miért nem lehet megvalósítani az elképzeléseinket. Ez nagyon fárasztó és nyugtalanító, de tudom, hogy jó célokért küzdünk, ezért biztosan nem adjuk fel. Mivel a Magyar Birkózó Szövetség létesítményfejlesztési kerete is véges, így nem tudunk másban, csak a stadionprojektben mint anyagi forrásban gondolkodni. A DVTK-stadion felújítására szánt csaknem 11 milliárd forintos összeg kevesebb mint 1 százalékát, azaz 100 millió forintot kellene arra szánni, hogy Magyarország egyik legsikeresebb utánpótlás-nevelő bázisa végre újra otthonra találjon. Számunkra egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ez ne így legyen.


A miniszterelnök és az olimpiai bajnok

Dr. Szinay Attilától megkérdeztük azt is: igaz-e az a hír, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök Diósgyőrben járt, a DVTK-utánpótlás-edzőközpont épületének átadásán, akkor önálló birkózócsarnokra tett ígéretet.

– A miniszterelnök úr áprilisi látogatása során nagyon figyelmesen, személyesen üdvözölte a DVTK elismert és legendás sportolóit – válaszolta dr. Szinay Attila. – Természetesen a sportemberek között Repka Attila olimpiai bajnok is helyet kapott, és ha már lehetőségük volt néhány mondatos eszmecserére, Attila vázolta a birkózók helyzetét. Szerintem helyes az a megállapítás, hogy valamennyien egyetértettek abban, hogy az új stadion építése nem járhat egy sikeres sportág infrastrukturális ellehetetlenülésével és a birkózók elhelyezését Diósgyőrben kell megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!