Sport

2016.07.30. 13:36

Már az ötödik olimpiája jön a tiszaújvárosi Márkus Gergelynek

Tiszaújváros - Megyénk sokszoros „olimpikonja”, a tiszaújvárosi sportvezető is ott lesz Rio de Janeiróban.

Tiszaújváros - Megyénk sokszoros „olimpikonja”, a tiszaújvárosi sportvezető is ott lesz Rio de Janeiróban.

A még mindig csak 30-as éveinek végén járó Márkus Gergely már ötödik olimpiájára készül. A sportvezető hosszú évek óta Lausanne-­ban él és dolgozik a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatójaként, de lakóhelyén, Tiszaújvárosban nem rendezhetnek triatlonversenyt nélküle. Természetesen így volt ez az elmúlt napokban is.

Jó mezőny volt

– Nyilván az ember belülről lát olyan dolgokat, melyeket javítani lehet, de ez így volt eddig is, az elmúlt 20 év világkupáinál – mondta Márkus Gergely a közelmúltban megrendezett újvárosi világversenyről. – Idén is próbáltunk mindent beletenni, bevállaltunk még egy nemzetközi versenyt, ami három napon át tartott. Plusz a szokásos menetrend szerint dolgoztunk. A jubileumi évet kicsit „megtoltuk” az Omega-szuperkoncerttel. Véleményem szerint szakmai szempontból nem volt különösebb gond. Már az ifjúsági Eb-n megalapoztuk a hangulatot, hiszen a tiszaújvárosi színeket képviselő versenyzők közül Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor egyéniben negyedik lett, a mixváltó tagjaként, melyben helyet kapott klubtársuk, Dévay Zsombor, valamint Soós Fanni is, a kontinens második legjobbjának bizonyultak. A junioroknál kettős magyar sikernek örülhettünk, és klubunk tehetséges fiatalja, Lehmann Bence is alig maradt le a dobogóról, negyedikként érkezett célba. A szintén a Tiszaújvárosi Triatlon Klubot erősítő Dévay Márk élete első világkupáján rögtön kimagasló eredményt ért el, nyolcadik helyezése a legmerészebb várakozásokat is felülmúlta. Visszatérve a világkupára, az olimpia közelségének ellenére is igazán jó mezőny gyűlt össze, számos olyan versenyző is eljött hozzánk, aki megy Rióba is. A triatlon egy olyan sportág, ahol az élet nem áll meg az ötkarikás játékok közeledtével. A sportolók folyamatosan, ha nem is minden héten, versenyeznek. Egyfajta stratégia sokaknak, hogy az ötkarikás játékok előtt elinduljanak egy, a miénkhez hasonló versenyen, még ha nincsenek is csúcsformában. Edzésből érkeznek, de egy ilyen sprinttávú, pörgős edzéssel felérő verseny jó szintfelmérőt jelent számukra, hogy hol is tartanak pontosan a felkészülésben. A férfi dobogósok például mindhárman ott lesznek Brazíliában. Boldogok vagyunk, hogy jó néhányan bennünket választottak, így ebben az évben is nagyszerű mezőny jött össze, ráadásul meglehetősen jó magyar eredmények születtek.

Meglehetősen sajátosak

Kíváncsiak voltunk arra, hogy rutinos „olimpikonként”, Sydney, Athén, Peking, London után az ötödik ötkarikás játékára készülő sportvezetőként milyen tanácsokat tudna adni a résztvevőknek.

– Egy olimpia a versenyzőnek, de akár sportvezetőnek is – főleg, ha először szerepel ilyen nagy sportfesztiválon – óriási élményt, valóságos sokkot jelent, amit fel kell tudni dolgozni. Sokkal nagyobb a figyelem, abszolút más körülmények között kell helytállni, szóval fejben is össze kell rakni a dolgokat – mondta Márkus Gergely, aki arra a kérdésre, hogy mit kell tudnunk a riói triatlonos pályákról, így felelt: – Az olimpiai pályák meglehetősen sajátosak, speciális felkészülést igényelnek. Az úszást nyílt vízben, az óceánban rendezik, ahol bizony akár egy-két méteres hullámokra is számítani lehet. A kerékpáros körön két emelkedő is van, melyet nyolcszor kell teljesíteni, ami nagyon keménnyé teszi ezt a számot. A futópálya teljesen sík ugyan, de mivel a Copacabanán alapból sok ember van és a triatlon egyike azon kevés versenyeknek, ahol nem kell belépőjegyet váltani, akár több százezres tömeggel is számolhatunk. A minden bizonnyal óriási érdeklődésre nekünk is nagy hangsúlyt kell fektetni, a szervezőkkel, a rend­őrséggel, a helyi biztonsági szolgálattal egyetemben.

Arra a felvetésünkre, hogy az augusztusi viadalig már csak a finomítás van hátra, így válaszolt Márkus Gergely:

– Sportigazgatóként elmondhatom, hogy a munka dandárja már lement az olimpiával kapcsolatban, ha most kellene még nagyon pörögni a dolgokon, akkor az baj lenne. Többször jártunk kint a helyszínen, hetente két telefonkonferenciát tartunk, egyeztetünk a helyi csapattal, hogy minden úgy legyen, ahogy mi elképzeltük. Kiérkezve Rióba nem szeretnénk meglepetésekkel szembesülni. Megpróbálunk mindenre odafigyelni, minden olyan részletet korrigálni, mely a tavalyi tesztversenyen előjött. Tesszük mindezt azért, hogy kívülről nagyon látványos, tökéletes triatlon viadalokat rendezhessünk.

- ÉM-SZIS -


Támaszkodik a kollégákra

És hogy mennyire tudja majd nézni, élvezni a versenyt, erről így beszélt Márkus Gergely:

– Munkámból, beosztásomból adódóan az a fő dolgom, hogy minden rendben legyen az olimpia triatlonversenyein. Elsősorban erre fogok koncentrálni. A nemzetközi rendezői, közreműködői csapatban több magyar, így a tiszaújvárosi nemzetközi erőpróbákon vezető versenybírói feladatokat ellátó dr. Varga Béla is ott lesz. Persze jó néhány közvetlen kollégám segítségére is támaszkodhatom majd a helyszínen. Fél szemmel természetesen szurkolni fogok a mieinknek. Nagyon bízom benne, hogy a magyarok mind a négyen – Kovács Zsófia, Vanek Margit, ifj. Faldum Gábor, Tóth Tamás – sikeresek lesznek. Többször beszélgettem velük, így tudom, hogy nagyon készülnek. De hogy ez mire lesz elég ebben az iszonyatosan erős mezőnyben, azt nehéz megfogalmazni. Nyilván nem dobogóban kell gondolkoznunk, de az biztos, hogy magukhoz képest nagyon jól fognak szerepelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!