Sport

2016.05.31. 09:13

NHL - Hajrágóllal előnyben a Pittsburgh a döntőben

Pittsburgh - A Pittsburgh Penguins 2 perc 33 másodperccel a vége előtt ütött góllal 3-2-re legyőzte a vendég San Jose Sharks csapatát az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének első mérkőzésen.

Pittsburgh - A Pittsburgh Penguins 2 perc 33 másodperccel a vége előtt ütött góllal 3-2-re legyőzte a vendég San Jose Sharks csapatát az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének első mérkőzésen.

Eredmény:

Stanley Kupa, döntő, 1. mérkőzés:

Pittsburgh Penguins-San Jose Sharks 3-2 (2-0, 0-2, 1-0)

gól: Rust (13.), Sheary (14.), Bonino (58.), illetve Hertl (24.), Marleau (39.)

A hazaiak az első harmad derekán két fiataljuk, Bryan Rust és Conor Sheary révén 62 másodperc alatt kétgólos előnyre tettek szert. Utoljára a 2009-es döntőben fordult elő, hogy egy csapatból két újonc is eredményes legyen, akkor a detroiti Jonathan Ericsson és Justin Abdelkader éppen a későbbi Stanley Kupa-győztes Pittsburghnek talált be. Rust immár hat találatnál jár a playoffban, ez klubcsúcsnak számít az újoncok között (1970-ben Michel Briere öt gólig jutott a rájátszásban). Érdekesség, hogy a Penguins fiatalja az alapszakaszban 55 találkozón csupán ötször volt eredményes.

A San Jose a második harmad elején emberelőnyből szépített, majd még a szünet előtt a 36 esztendős, 18. idényét taposó Patrick Marleau-nak köszönhetően egyenlített. Az első NHL-es döntőjében érdekelt Marleau lehet a világon a 28. játékos, aki az úgynevezett Tripla Arany Klub tagjává válik. A csatár már volt olimpiai bajnok (2010-ben és 2014-ben), 2003-ban világbajnok, már csak a Stanley Kupa hiányzik a dicsőséglistájáról.

A meccs hajrájában Nick Bonino egy remek passzt emelt a léc alá, így a Penguins 1-0-ra vezet az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcában.

Az 1991-ben, 1992-ben és 2009-ben bajnok Pittsburgh fennállása negyedik Stanley Kupa-győzelmére készül, míg a San Jose 25 éves történelme során először jutott döntőbe.

A finálék nyitányán sorozatban ez volt a hetedik összecsapás, ami egy góllal dőlt el, és megszakítás nélkül a hatodik, amelyben a győztes gól az utolsó öt percben vagy a hirtelen halálban esett. A finálé első meccsét utoljára 2006-ban nyerte keleti klub, akkor a Carolina Hurricanes játszott az Edmonton Oilersszel.

Amióta négy győzelem kell a végső sikerhez, azaz 1939 óta, a 76 lejátszott döntőből 59-szer az a csapat győzött, amely az első felvonásban diadalmaskodott, ez 78 százalékos győzelmi mutató.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!