Sport

2016.05.12. 15:33

Miskolc Steelers: Túlzásnak tartják Williams végleges eltiltását az acélosok

Miskolc - A sportágban eddig példátlan büntetést szabtak ki a Miskolc Steelers légiósára.

Miskolc - A sportágban eddig példátlan büntetést szabtak ki a Miskolc Steelers légiósára.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség fegyelmi bizottságának legutóbbi ülésén úgy ítélték meg, hogy a Miskolc Steelers – Győr Sharks HFL mérkőzésen az amerikai Dion Mario Williams, a hazaiak játékosa kirívóan durva sportszerűtlenséget követett el, és emiatt végleges eltiltást kapott. A hivatalos indoklás szerint „A HFL (Hungarian Football Leagu­­e) 2016.04.24-én Felsőzsolcán lejátszott Miskolc Stee­lers – Győr Sharks bajnokiján a hazai csapat 8-as számú játékosa, Dion Mario Williams védtelen játékossal szemben követett el durva szabálytalanságot”. Az esetről videó is készült, a Steelers játékosa többet nem léphet pályára MAFSZ-rendezésű, hazánkban játszott mérkőzésen.

Nem szerencsés mozdulat

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Steelers vezetőedzőjét, Száraz Zsoltot, aki így nyilatkozott az Észak-Magyarországnak:

– Először is azt szeretném aláhúzni, hogy klubunk, a Miskolc Steelers elítél minden olyan cselekedetet a pályán, amely szándékos sérülésokozásra irányul, ilyenre a múltban sem buzdítottunk egyetlen játékost sem, és a jövőben sem fogunk. Ugyanakkor azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az amerikai futball egy kontakt sportág, amelyben vannak ütközések, blokkok, úgy, mint például a jégkorongban, ezek velejárói a mérkőzéseknek. A konkrét esetről: folyt a meccs, szoros volt az állás, Dion Williams vállvédővel belement a győri játékosba, így ütötte ki a lábát, a bírók nem láttak szabálytalanságot. Légiósunk részéről ez nem volt egy szerencsés mozdulat, ezt elismerjük, abban a feszült helyzetben becsúszott ez a rossz mélyblokk. Mindezt érzékelve a győriek edzője, aki tisztségviselő a szövetségben és van egyéb titulusa is, beszaladt a pályára, ott elhangoztak bizonyos szavak, amiket nem szeretnék idézni. Úgy véljük, ha Dion mozdulata nem volt a pályára való, akkor ez a fajta reakció sem.

Ez volt az első esete

A trénertől megkérdeztük azt is, mit lép a játékos, a klub az adott helyzetben.

– Természetesen nem értünk egyet a fegyelmi bizottság határozatával, túlzásnak tartjuk – mondta Száraz Zsolt. – Azt még elfogadtuk volna, ha Dion ebben a szezonban már nem léphet pályára, de hogy Magyarországon soha… Ilyen példátlan büntetés eddig nem született a magyar amerikai futballban, ráadásul utólag, videóelemzést követően. Láttam már egy-két esetet, amióta a sportágban vagyok, ez egyszerűen nonszensz… Diont most elrettentő példaként állították be a hírekben, holott egy korrekt, rendes srácról van szó, akinek ez az első ilyen jellegű ügye. Fellebbezhet maga a játékos, ezt meg is teszi a segítségünkkel, a beadványban leírjuk majd a véleményünket, megfelelő indokokkal alátámasztva. Ezenkívül kértünk egy időpontot a MAFSZ elnökétől, hogy klubunk vezetői személyes találkozó keretében tájékozódhassanak, ismerhessék meg a döntés hátterét.

A szakvezető hozzáfűzte: miután a szabályok lehetővé teszik, a napokban több játékos leigazolását is tervezik a bajnokság további részére. Reményeik szerint hárman már a következő, szombati találkozón bemutatkozhatnak „acélos” mezben.


Cellect HFL: az alapszakasz állása

1. Miskolc Steelers 3 3 – 93-82

2. Budapest Cowbells 3 2 1 72-51

3. Nyíregyháza Tigers 3 2 1 68-52

4. Budapest Wolves 3 1 2 75-69

5. Eger Heroes 3 1 2 70-88

6. Győr Sharks 3 – 3 73-109

Pontokat nem adnak, a győzelem/vereség aránya rangsorol, ha az megegyezik, akkor az összes lejátszott meccs pontkülönbsége rangsorol.

Még minden csapatnak két találkozója van hátra az alapszakaszból, a Steelers már biztos elődöntős.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!