Sport

2016.04.28. 11:21

Száz nap múlva indul Rió

Miskolc, Budapest - A feszültség napról napra nő, az ötkarikás játékokat mindenki nagyon várja.

Miskolc, Budapest - A feszültség napról napra nő, az ötkarikás játékokat mindenki nagyon várja.

Az előkészületek állásáról, a logisztikai előkészületekről, a kvalifikációról és a magyar esélyekről tegnap a Novotel City Budapest Hotelben – óriási érdeklődés mellett – beszéltek a Magyar Olimpiai Bizottság egyaránt olimpiai bajnok vezetői: Borkai Zsolt elnök, Szabó Bence főtitkár és Fábián László sportigazgató, riói csapatvezető.

– A magyar csapat jól áll, eddig 13 sportágban 122 kvótát szerzett – kezdte Borkai Zsolt. – Így nem lett igazuk azoknak, akik „temettek” bennünket. Még maradt tíz sportág, amelyben van reményünk a kvalifikációra, a végső szám várhatóan 140 lesz, de sajnálatos veszteségeket is szenvedtünk, gondolok a tornász világ- és olimpiai bajnok Berki Krisztiánra, továbbá a kézilabdacsapatainkra. A felkészülésről elmondta: a MOB (a kormány és a szponzorok jóvoltából) megfelelt az anyagi és a tárgyi kihívásnak, így zavaró körülmény senki esetében nem lépett fel. Az elnök felhívással fordult a sportolókhoz, akiknek arra hívta fel a figyelmüket, hogy becsületes eszközökkel hangoljanak a világ legnagyobb versenyére, és újra kiemelte a zéró tolerancia elvét.

– Bárki kéri tőlem, nem fogok tippelni, mert London előtt alábecsültem az aranyak számát is – folytatta a MOB elnöke, aki sérülés és betegségmentes napokat kívánt a majdani főszereplőknek.

98 százalékban kész

A XXXI. játékok tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank éremkollekciót bocsájtott ki, ebből stílszerűen kapott Brazília budapesti nagykövete is, aki szívhez szóló beszédben invitált „mindenki” országába.

– Az olimpia 16 napját 5 milliárd ember követi majd és 500 ezer turistát várunk Rióba – jegyezte meg Valter Pecly Moreira. – Reméljük, sok magyar is köztük lesz, ezzel biztosítva, hogy honfitársaik otthon érezzék magukat a színhelyeken.

A nagykövet bejelentette, hogy Rio de Janeiroban és környékén a pályák 98 százalékban elkészültek – ez nagy megnyugvást jelentett –, de még van mit tenniük elsősorban a repülőtéren, az egészségügy és a biztonság terén. A sajtótájékoztatót tartók egy kedves brazil-magyar asszociációval – Rió, Ria, Hungária – búcsúztak hallgatóságuktól.

- ÉM-KT -


A megyei sportolókról

Már riói szereplő a Mezőkövesden élő, de tihanyi színekben sportoló Érdi Mária (vitorlázó). A kiküldetésre nagyon jó eséllyel pályázik Gercsák Szabina (cselgáncsozó, Hell Miskolci Judo Club). Még sikerrel veheti a kvalifikációs akadályt Csóka Nándor (ökölvívó, M1 Fitness Miskolc).

Rajtuk kívül csekély annak reális lehetősége (bár tudjuk, hogy a sportban minden lehetséges…), hogy hivatalosan más, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lakó vagy itteni egyesületben szereplő versenyző jusson még el Brazíliába.

A paralimpiára, amely szeptember 7-én kezdődik, Váczi Anita (kajak-kenu, Tiszaújvárosi VSE) és Berecki Dezső (asztalitenisz, DVTK-Volán) szerzett indulási jogot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!