Sport

2016.04.22. 15:43

Cselgáncs Eb - Gercsák negyeddöntős, Ungvári, Krizsán és Csoknyai kiesett

Kazany - A 70 kilogrammos Gercsák Szabina bejutott a negyeddöntőbe, a 73 kilós Ungvári Miklós, valamint 81 kilogrammban Csoknyai László és Krizsán Szabolcs viszont egy vereséggel kiesett pénteken az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon Kazanyban.

Kazany - A 70 kilogrammos Gercsák Szabina bejutott a negyeddöntőbe, a 73 kilós Ungvári Miklós, valamint 81 kilogrammban Csoknyai László és Krizsán Szabolcs viszont egy vereséggel kiesett pénteken az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon Kazanyban.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsákra a 16 között a világbajnoki harmadik lengyel Katartyna Klys várt, aki mindkét eddigi mérkőzésükön legyőzte őt. A harmadik csata egy-egy jukóval döntetlenre állt a négy perc leteltével, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebben a lengyelt megintették lerántásért, így a 19 éves miskolci versenyző jutott a nyolc közé. A folytatásban a valamennyi korosztályos Eb-t megnyerő Gercsák a grúz Eszter Sztammal csap össze. Mivel a kvalifikációs világranglista 34. helyén áll, a hátralévő versenyeken kiemelkedő eredményeket kellene elérnie ahhoz, hogy a riói kvótát jelentő első 22 helyre odaérjen.

Jóval kesevebb babér termett a folytatásban a férfiaknak: az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós - aki 35 évével a küldöttség korelnöke - jukóval vezetett Sam van t Westende ellen, ám a holland előbb vazaarit érően tekerte le őt a földre, majd egy hátsó gánccsal hanyatt dobta őt, így ipponnal nyert. A világranglistán 10. ceglédi dzsúdós edzője, Bíró Tamás elsősorban a közelmúltbeli egészségi problémákról beszélt az MTI-nek:

"Az év elején Mikinek volt egy részleges vádliizom-szakadása, majd a nymburki edzőtábor után elkapta őt a Cegléd környékén tapasztalt köhögős járvány, emiatt két hetet ki kellett hagynia, és antibiotikumokat szedett. Mivel az elmúlt hét-nyolc hónapban nem igazán hozta az eredményeket, lassan visszacsúszott a ranglistán, de az olimpiáról nem fog lemaradni."

A tréner kifejtette, elképzelhető, hogy tanítványa indul két hét múlva a bakui Grand Slamen, mint ahogy az is, hogy kiszorul a május végi Mesterek Tornájának a mezőnyéből, Mexikóba ugyanis csak a legjobb 16 kap meghívót.

A 81 kilogrammban érdekelt két magyar is néhány perc alatt befejezte tatárföldi szereplését. Előbb a honvédos Krizsán kapott ki fojtással a svéd Robin Pacektől, míg a paksi Csoknyait a brit Owen Livesey dobta el ippont érően, így mindketten helyezetlenül zártak.

Csoknyai a 14., Krizsán pedig a 25. helyen áll a világranglistán, így még mindkettőjüknek van esélye az olimpiai szereplésre, a riói játékokokon viszont egy országból csak egy dzsúdós indulhat. A mostani kudarc után ugyanakkor vélhetőleg mindketten hátrébb csúsznak a listán.

Hangyási László, Csoknyai edzője úgy vélekedett, hogy tanítványának nagy hajrára lesz szüksége a kvótához:

"Néhányan megelőzik Lacit, ezzel együtt úgy számoltunk, hogy jobb eredmény jön az Eb-n. Most beleszaladt egy dobásba az ellen a brit ellen, akit mostanában többször is megvert, ráadásul az esése csak jukó lett volna, de éppen úgy fordult, hogy ippon lett. Ami a hátralévő versenyeket illeti, ott leszünk Bakuban és valószínűleg Almatiban is, aztán meglátjuk, hogy mehet-e a Mastersre."

A paksi sikeredző kifejtette, túl sűrű a kvalifikációs időszak vége, "nem marad levegő" az olimpiára, hiszen a két hónap szünet éppen a riói felkészülésre elég, és a versenyzők nem pihenhetik ki a kétéves selejtezősorozatot.

- Matusz Endre, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!