Sport

2016.04.14. 11:40

Birkózó olimpiai selejtező - Minden szakágban bíznak a kvótaszerzésben

Budapest - A kötöttfogás, a szabadfogás és a nők kapitánya is bízik abban hogy legalább egy-egy versenyzőnek sikerül kvótát szereznie a birkózók idei első olimpiai kvalifikációs versenyén, melyet péntektől vasárnapig rendeznek meg a szerbiai Nagybecskereken.

Budapest - A kötöttfogás, a szabadfogás és a nők kapitánya is bízik abban hogy legalább egy-egy versenyzőnek sikerül kvótát szereznie a birkózók idei első olimpiai kvalifikációs versenyén, melyet péntektől vasárnapig rendeznek meg a szerbiai Nagybecskereken.

A sportág európai képviselői számára erőltetett négy hét következik, ugyanis a kontinentális selejtező viadalt követő héten Ulánbátorban kerül sor az első világ kvalifikációs versenyre, majd két héttel később Isztambul ad otthont az utolsó kvótaszerző viadalnak.

A hétvégén Nagybecskereken (Zrenjanin) minden súlycsoportban a döntősök szereznek országuknak riói kvótát, míg Mongóliában az első három, majd Törökországban ismét csak a két-két finalista harcol ki kvalifikációs helyet.

Sike András, a kötöttfogásúak kapitánya Szerbiában elsősorban a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamástól (66 kg) várja azt, hogy megváltja riói repülőjegyet.

"Jó formában vannak a versenyzők, ott tartanak, ahol kell, így optimistán várom a versenyeket. Zrenjaninban egy kvótát mindenképpen szeretnék" - mondta az MTI-nek, hozzátéve, hogy a csapat nagy része már szerdán elutazott Szerbiába, a vasárnap érdekelt Varga Ádám (98 kg) és Lám Bálint (130 kg) pedig pénteken csatlakozik társaihoz.

Nagybecskereken a legeredményesebb magyar szakágban nem lép szőnyegre a meghatározó emberek közül a világbajnoki és olimpiai harmadik Módos Péter (59 kg), a kétszeres Eb-első, világbajnok Bácsi Péter (75 kg) és a vb-győztes Kiss Balázs (98 kg). Ők a tervek szerint a jövő héten utaznak Ulánbátorba, ha súlycsoportjukban most hétvégén Knipli Csongor (59 kg), az idei Eb-bronzérmes Szabó László (75 kg), illetve Varga Ádám (98 kg) nem szerzi meg az olimpiai indulási jogot.

A szabadfogásúaknál Ritter Árpád kapitánynak lényegesen kisebb a mozgástere, így a mostani csapat gerince utazik Mongóliába is szükség esetén. Ugyanakkor a szakember bízik benne, hogy a csapat két legjobbja, a vb- és Eb-harmadik Veréb István (86 kg) és az Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel (125 kg) közül valaki már Szerbiában kvótát szerez.

"Azt gondolom, hogy minden versenyzőnk lényegesen jobb állapotban van, mint volt a márciusi Európa-bajnokságon, s ezt látni szeretném tőlük a szőnyegen is" - mondta az MTI-nek a szakember.

Gulyás István női szakágvezető szerint csapatának két húzóembere, a vb- és Eb-bronzérmes Barka Emese (58 kg) és a világbajnok Sastin Marianna (63 kg) akár már most hétvégén elérheti célját, mert a mezőnyben nincs olyan, akit ne tudnának legyőzni. Meglátása szerint az Eb-n gyengébben teljesített Barka az utóbbi hetekben előre lépett, lényegesen jobb állapotban van, mint a kontinensviadalon, míg Sastin már az Európa-bajnokságon is jól birkózott, s most is kiváló formában van.

A csapat többi tagja még fiatal, ennek ellenére Gulyás István szerint a három viadal valamelyikén 53 és 75 kilóban is lehet esély a kvótára: Szerbiában előbbiben az U23-as Eb-n harmadik Dénes Mercédesz, 75 kilogrammban pedig az ugyanott aranyérmes Németh Zsanett képviseli a magyar színeket.

Nagybecskereken pénteken minden fogásnemben a kisebbek lépnek szőnyegre, míg szombaton a középső két súlycsoport képviselői, vasárnap pedig a legnagyobbak lesznek érdekeltek. A magyar válogatott favoritjai közül Lőrincz Tamás pénteken, Barka Emese, Sastin Marianna, Szabó László és Veréb István szombaton, míg Ligeti Dániel vasárnap lép szőnyegre.

A magyar birkózók közül eddig csak a kötöttfogású Lőrincz Viktor (85 kg) szerzet kvótát, a tavalyi Las Vegas-i vb-n elért ötödik helyezésével.

A Nagybecskereken szereplő magyar csapat:

nők:

53 kg: Dénes Mercédesz

58 kg: Barka Emese

63 kg: Sastin Marianna

69 kg: Vilson Vanessa

75 kg: Németh Zsanett

szabadfogás:

57 kg: Molnár József

65 kg: Lukács Norbert

74 kg: Gulyás Zsombor

86 kg: Veréb István

97 kg: Szmik Attila

125 kg: Ligeti Dániel

kötöttfogás:

59 kg: Knipli Csongor

66 kg: Lőrincz Tamás

75 kg: Szabó László

98 kg: Varga Ádám

130 kg: Lám Bálint

A program:

péntek:

nők 48, 53 kg (Dénes), kötöttfogás 59 (Knipli), 66 kg (Lőrincz), szabadfogás 59 (Molnár), 65 kg (Lukács), selejtezők, elődöntők 9.30, döntők 19.00

szombat:

nők 58 (Barka), 63 kg (Sastin), kötöttfogás 75 (Szabó), 85 kg, szabadfogás 74 (Gulyás), 86 kg (Veréb), selejtezők, elődöntők 9.30, döntők 19.00

vasárnap:

nők 69 (Wilson), 75 kg (Németh), kötöttfogás 98 (Varga), 130 kg (Lám), szabadfogás 97 (Szmik), 125 kg (Ligeti), selejtezők, elődöntők 9.30, döntők 19.00

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!