Sport

2016.02.21. 11:17

A futball és a sípolás maga az élet

Miskolc - A miskolci sportember kulcsszerepet tölt be a dirigensek népes táborában. Interjú: Kurmai Zoltánnal, a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága elnökségének tagjával.

Miskolc - A miskolci sportember kulcsszerepet tölt be a dirigensek népes táborában. Interjú: Kurmai Zoltánnal, a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága elnökségének tagjával.

A játékvezetéssel mindig és mindenki foglalkozik. Még akkor is, ha nyer egy csapat, ha pedig veszít, akkor természetesen „megtalálják” a döntnököt. A háttérről, azaz a munkájukról, saját tevékenységükről már keveset tud a közvélemény. Ebbe a zárt világba nehéz bepillantást nyerni és kapni… Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – már ami a játékvezetők irányítását illeti – papíron jó helyzetben van.

Bármikor hívom, örökösen foglalt a vonala. Reggeltől estig a játékvezetők ügyeivel foglalkozik?

Kurmai Zoltán: Gyakorlatilag igen. Vagy az országosokkal, vagy a megyeiekkel törődöm. Sokan azt kérdezik tőlem, hogy nem unom még? Hogyan unnám, hiszen több évtizede ebben a szakmában élem az életem. Nekem a labdarúgás és ezen belül a játékvezetés a mindenem.

Ön az MLSZ Játékvezetői Bizottsága elnökségének tagja, országos küldő és ellenőr. Ennyi három embernek is elég…

Kurmai Zoltán: Dolgozni kell és csinálni, nem sajnálkozni. Nekem ez nem teher, hanem hobbi és szórakozás.

Néhány hete újabb munkakört kapott: a megyei játékvezetők elnöke lett. Beletanult már?

Kurmai Zoltán: Nem kellett beletanulnom, hiszen ezt megelőzően elnökhelyettes voltam. Jó csapatot örököltem: tízen vagyunk a helyi elnökségben, és mindenkinek van mit csinálnia, a feladatokat névre szólóan osztottuk el. Mivel „száz” éve ismerjük egymást, el sem tudom képzelni azt, hogy ne álljunk helyt.

Milyen kapcsolatot ápol az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának munkatársaival és társadalmi elnökségének tagjaival?

Kurmai Zoltán: Mindenkivel jóban vagyok! Gondolok elsősorban Sajti Viktor igazgatóra és Balázs András elnökre. Egy célért dolgozunk, ha jól tudom, ezt a sakkozók úgy mondják, hogy gens una sumus, azaz egy család vagyunk.

Aktív korában kilencvenkilenc NB I-es találkozón fújta a sípot. Ellenőrként hány élvonalbeli meccset jegyez?

Kurmai Zoltán: Ha én ezt tudnám… Nem vezetek statisztikát, erre nem futja az időmből. Úgy gondolom azonban, hogy már szintén közelítem ezt az elhíresült kilencvenkilencet, mivel 2010-től vagyok az NB I-es ellenőri keret tagja.

Sérülése miatt visszavonult a szakma megyei arca, Fábián Mihály. A volt FIFA-játékvezető tudását és tapasztalatát miképpen fogja kamatoztatni?

Kurmai Zoltán: Számítok Misire, de még nincsenek konkrét terveim vele kapcsolatban. Erre a kérdésre, azaz személyére tavasszal vagy nyáron, de legkésőbb az őszi bajnokság megkezdése előtt mindenképpen visszatérünk. Örvendetes, hogy az eddigi legeredményesebb megyei síposunk is nyitott az együttműködésre.

Szűkebb pátriánknak jelenleg nincs NB I-es síposa. Van-e valakinek esélye arra, hogy kerettag legyen?

Kurmai Zoltán: Azon dolgozunk, hogy újra legyen élvonalbeli játékvezetőnk. Egy jelöltünk akad, és bár nem kívánom megnevezni, akik benne vannak a szakmában, bizonyára sejtik, hogy kiről van szó.

A nagy tekintélyű országos alelnökük, Puhl Sándor Miskolcon született, ön pedig miskolciként az elnökség tagja. Megyénk hogyan profitálhat ezekből az „adottságokból”?

Kurmai Zoltán: Elsősorban a pályán nyújtott teljesítmény dönt, a menedzseléshez a minél magasabb átlag a legjobb ajánlólevél. Számomra egyébként óriási megtiszteltetés, hogy bekerültem az elnökségbe, s hogy miért éppen én? Erről talán mások tudnának nyilatkozni.

Meddig szól a megyei elnöki megbízatása?

Kurmai Zoltán: Valamennyiünk mandátuma június 30-ig él. Mi lesz később, nos, ez majd eldől. Ha igényt tartanak rám és a munkámra, akkor szívesen folytatom.


Névjegy: Kurmai Zoltán

Életkora: 64 esztendős

Családi állapota: nős

Gyerekeinek száma: két lánya van

Országos játékvezetői kerettag: 1977

Első NB I-es mérkőzése: 1983

NB I-es találkozóinak száma: 99

Tisztségei: a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága elnökségének tagja, az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottsága elnöke

Megbízatásai: országos küldő és NB I-es ellenőr, de az alacsonyabb osztályú mérkőzéseket is látogatja

Hobbija: labdarúgás, tenisz


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!