Sport

2016.01.13. 11:17

Történelmet írhat csütörtök este a Diósgyőr

Miskolc - Ha csütörtökön továbbjut az Aluinvent-DVTK, a klub történelmének legjobb nemzetközi eredményét éri el.

Miskolc - Ha csütörtökön továbbjut az Aluinvent-DVTK, a klub történelmének legjobb nemzetközi eredményét éri el.

A diósgyőri női kosárlabdacsapat, az Aluinvent-DVTK együttese csütörtökön 18.30-tól a svéd Lulea BBK együttesét fogadja az Európa Kupában, a miskolci városi sportcsarnokban. A 8+4 (a plusz négy azt jelenti, hogy az egyenes kieséses szakaszban, két kör múlva az Euroligából ennyi együttes csatlakozik az EK-ban állva maradt 4 együtteshez) közé jutásért zajló visszavágót az idegenbeli 24 pontos győzelmének köszönhetően hatalmas, elbukhatatlannak tűnő előnnyel várja a piros-fehér gárda, és amennyiben a két meccs alapján jobbnak bizonyul, fennállása legjobb eredményét éri el a nemzetközi porondon. Ugyanis ilyen szűk mezőnyben, mint a 12, még sohasem szerepelt.

A CSZKA-tól

A Diósgyőrnek ez a 14. nemzetközi kupaidénye, és ez­alatt mindig a második számú sorozatban szerepelt, és bár a nyolc közé jutásért többször is játszott, de ezt az akadályt még soha nem sikerült vennie, vagyis a legjobb eredménye eddig az, hogy a 16 közé jutott az Európa Kupában, illetve ennek jogelődjében, a Ronchetti-kupában. A diósgyőri együttes először az 1992/93-as évadban lépett ki az európai kupaporondra, DKSK-SeM néven, és az előselejtezők sikeres megvívása után részt vett a csoportkörben, amelynek során a négy kvartett első két helyezettje léphetett tovább a nyolc közé. Erről az első évében lemaradt a piros-fehér gárda, és a másodikban is, az 1993/94-es évadban, amikor ugyanez volt a lebonyolítási forma, és a DKSK ekkor is csoportmeccseket játszhatott.

A következő lehetősége, egy új formában megrendezett sorozatban, a 8 közé kerülésre az 1996/97-es évadban adódott a Diósgyőrnek, de ekkor az oda-visszavágós párharcban mindkétszer kikapott a sorozat későbbi győztesétől, az orosz CSZKA Moszkvától. Egy évvel később szintén a nyolcaddöntőben, szintén a későbbi győztes, a magyar GYSEV-Ringa verte ki a Király Sándor vezetőedző által irányított gárdát, igaz, a soproni vereség után a visszavágón sikerült nyerni.

Segítséget adott

Egy év kihagyás után az 1999/2000-es évadban is nyolcaddöntős volt a Diósgyőr: a török Botaspor Adana ellen Miskolcon 26 ponttal megnyert meccs után mindenki biztosra vette a továbbjutást, és a következő körben a spanyol Caja Rural de Ca­narias várt volna a DKSK-ra, ahol akkor éppen a Diósgyőr jelenlegi edzője, Miguel del Jesús López Alonso másod­edzőként dolgozott. A kanári-szigeteki kirándulás azonban elmaradt, ennek egyik fő előidézője az olasz Gennaro Colucci játékvezető volt, aki az Adana – Diósgyőr meccsen óriási segítséget adott a hazai csapatnak ahhoz, hogy 28 ponttal nyerni tudjon.

A 2003/04-es idényben ismét elérhető közelségbe került a nyolc közé jutás, ekkor csoportból győztesként lehetett volna továbbmenni, és ehhez az kellett volna, hogy az utolsó előtti fordulóban a Diósgyőr 16 ponttal legyőzze az akkoriban feléledő török kosárlabdasport egyik zászlóvivőjét, a Fenerbahcét. Azonban a miskolci meccs török győzelemmel zárult, és onnantól az isztambuli csapat megindult felfelé, amit jelez, hogy egy évvel később az Európa Kupa ezüstérmese lett, 2013-ban és 2014-ben is a legrangosabb európai kupasorozat, az Euroliga döntőjébe jutottak (igaz, mindkétszer kikaptak a fináléban, viszont most is vezetik az Euroliga A csoportját, 9 meccsükből csupán egyet vesztettek el).

Hetedik alkalommal, a 2013/14-es évadban játszott a 8 közé jutásért a Diósgyőr, de harmadszor is egy török csapat állta az útjukat, az Istanbul Üniversitesi gárdája, amely oda-vissza legyőzte azt a csapatot, amely már Aluinvent-DVTK néven szerepelt, és a szakvezetője az volt, aki ma is irányítja a piros-fehéreket, vagyis Miguel del Jesús López Alonso.


A legnagyobbak

Az Aluinvent-DVTK által a múlt héten elért idegenbeli győzelem, a 24 pontos siker nagy tett, de nem rekord a diósgyőri női kosárlabda-történelemben. Ugyanis 20 éve, még a Király-érában ettől nagyobb különbségű győzelmeket is feljegyezhettünk, szám szerint hármat, igaz, mindegyiket a kupa egy korai szakaszában.

A Diósgyőr legnagyobb különbségű európai kupagyőzelmei:

  • 1995. szeptember 27., 17.00 (32 közé jutásért, 1. mérkőzés): IÜSBK Istanbul (török) – DKSK 57-97 (28-42)
  • 1996. november 6., 17.00 (csoportselejtező, 4. forduló): Deniz Nakliyat (török) – DKSK-BC 51-86 (27-49)
  • 1996. október 16., 17.00 (csoportselejtező, 3. forduló): MENT Thessaloniki (görög) – DKSK-BC 78-107 (45-50)
  • 2016. január 7., 19.00 (8+4 közé jutásért, 1. mérkőzés): Lulea BBK (svéd) – Aluinvent-DVTK 62-86 (21-24, 7-23, 18-21, 16-18)

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!