Sport

2016.01.28. 18:36

Sokat erősödött Kubában, a „nagy előd” nyomába lépett Csóka Nándor

Miskolc - A tavalyi Eb 3. Csóka Nándor legközelebb a jövő heti Bocskai Emlékversenyen húz kesztyűt.

Miskolc - A tavalyi Eb 3. Csóka Nándor legközelebb a jövő heti Bocskai Emlékversenyen húz kesztyűt.

Január 8. és 23. között Kubában edzőtáborozott a magyar felnőtt ökölvívó-válogatott, a 16 versenyző között ott volt a miskolci M1 Fitness bunyósa, Csóka Nándor is.

– A magyar szövetség minden év elején szervez ilyen felkészülési tábort, többnyire Kubában, tulajdonképpen ezzel az eseménnyel kezdődik meg az esztendő – kezdte Csóka Nándor. – Tavaly én még nem voltam utazó kerettag, akkor itthon, Tatán edzettem. Egyértelműen sokat adott nekem ez a két és fél hét, erősebbnek érzem magam, mert rengeteget gyakoroltunk. Reggelente átmozgató jellegű futással kezdtük a napot, utána volt némi boksz is a kubaiakkal, délután aztán ismét futottunk, illetve voltak különböző típusú erősítő feladatok. Az első napokban nem foglalkoztunk azzal, hogy kinek, mennyi a súlya – én 3-4 kilóval voltam több mint a súlycsoportom, az 52 kilogramm –, az utolsó héten azonban már ezt is folyamatos kontroll alatt tartottuk. Mint azt jeleztem, partnereink voltak a hazai öklözők, kitűnt, mennyire folyamatosan tudnak bokszolni, és mennyire beleadnak mindent, még egy nem annyira komoly edzőmeccsen is.

Harcsára tippelt

Múlt év végén nagy öröm érte az M1 Fitness Eb-bronzérmes kiválóságát, ugyanis az országos szervezet őt jelölte 2015 legjobb ökölvívójának. Ez már csak azért is nagy dolog, mert legutóbb megyei bokszoló 1988-ban és 1989-ben érdemelte ki ezt a címet, mégpedig az 1988-as szöuli olimpia bronzérmese, Isaszegi Róbert (Borsodi Bányász).

– Engem is meglepett ez a döntés… – emlékezett Csóka Nándor. – Úgy gondoltam, hogy Harcsa Zoli érdemli meg mindezt, mert a bakui Európa Játékokon harmadik lett, de úgy látszik, hogy az én kontinensbajnoki bronzérmemet is nagyra értékelte a szövetség. A hírt úgy tudtam meg, hogy a közösségi portálon megjelöltek egy képnél, amelynél fel voltak sorolva valamennyi sportág legjobbjai. Legörgettem az anyagot, s láttam, hogy az ökölvívásnál az én nevem van… Aztán eljöttem edzésre, megmutattam itt, a teremben, s azon nyomban sokan gratuláltak. 19 évesen kaptam ezt az elismerést, a pályafutásom elején, szóval ez még inkább arra sarkall, hogy az eddigieknél is jobban dolgozzak…

Isztambul és Baku

A magyar ökölvívásnak pillanatnyilag nincs riói olimpiai kvótája, de még lesz két esemény, amelyen lehet változtatni ezen a helyzeten: az április végi isztambuli, valamint a júniusi, bakui kvalifikációs tornán.

– Ezt megelőzi a debreceni Bocskai István Nemzetközi Emlékverseny, ami ugyan nem számít a közelgő ötkarikás játékok szempontjából, de egy óriási rendezvény – tette hozzá Csóka Nándor, aki természetesen ringbe lép majd a jövő szerdán kezdődő hajdúsági viadalon, aztán így folytatta: – Európából jelenleg két bokszoló jutott már ki Brazíliába az 52 kilo­grammban, egy orosz, illetve egy azeri srác. A mezőny 26 fős lesz Rióban, úgyhogy hely még van, és nem titok, hogy szeretnék ott lenni a sorban… Isztambulban az első három hellyel lehet kvalifikálni, ebben a sportágban általában két bronzérmest hirdetnek ki, de itt emiatt lesz mecc­s a harmadik helyért is. A másik, bakui versenyen az első öt hely ér kiutazást, ám annyi a nehézség, hogy itt a világ minden tájáról lesznek bunyósok, Isztambulban ugyanakkor csupán európaiak. Bízom magamban, hogy már Törökországban teljesíteni tudom a feladatot, csak annyi szerencsém legyen, hogy az első vagy a második fordulóban ne kapjak hazai versenyzőt a hazai „pálya” miatt.

Nyolcvan százalékot ad

Siroki Norbert, Csóka Nándor edzője is úgy értékelte a Kubában eltöltött napokat, hogy tanítványa egy rendkívül hasznos edzőtáborozáson van túl. Amikor a trénert jóslásra kértük az olimpiai kvóta megszerzésével kapcsolatban, meglepően bátran nyilatkozott:

– Nándi talán még nem akart soha semmit ennyire, mint az ötkarikás részvételt. Szerintem már az első kvalifikációs viadalon, Isztambulban megszerzi az indulási jogot, de ha nem ott, akkor legkésőbb Bakuban. Nagyon komoly munkát tett be, nem csak az utóbbi hónapokban, így ha bárki azt kérdezi tőlem, hogy hány százalékot adok neki a riói indulásra, akkor azt mondom, hogy nyolcvanat…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!