Sport

2016.01.21. 15:28

MVSC: Két hétig reggeltől estig Japánban judóznak

Miskolc - A Miskolci VSC három sportolója és egyik edzője a Távol-Keleten hangol az idei feladatokra.

Miskolc - A Miskolci VSC három sportolója és egyik edzője a Távol-Keleten hangol az idei feladatokra.

Bartha Ákos, Tóth Apor és Pusztai Martin az egyik internetes közösségi oldalon tudatta a nagyvilággal, hogy megérkezett Japánba. A Miskolci VSC sportolóit útjukra elkísérte – vagy inkább hazakísérte – Shima Tatsuto, akit a zöld-fehérek immáron két esztendeje a felkelő nap országából szerződtettek edzőnek.

Már másodszor

– Ezek a túrák gyakorlatilag már rendszeresek – mondta Illyés Miklós, a Miskolci VSC elnöke, egykori cselgáncs­olimpikon. – A fiúk tavaly jártak először Japánban, a sportág őshazájában, ahol ez a műfaj szinte mindent visz. Fiatal mesterünk, Shima Tatsuto évente kétszer repül haza két vagy három hétre, és ezeket az alkalmakat arra is használjuk, hogy kiküldjük vele azokat, akik ezt eredményességükkel megszolgálják, továbbá jelentős hazai és nemzetközi feladatok előtt állnak. Versenyzőink természetesen nem nyaralni vagy inkább telelni mennek a messzi Ázsiába, hanem dolgozni, most is reggeltől estig tatamin lesznek.

A Miskolci VSC fiataljai a fizikai munka mellett technikai képzésben részesülnek, a sportág különböző fortélyait igyekszenek minél jobban elsajátítani.

– Kizárólag edzenek, versenyre nem neveznek – folytatta Illyés Miklós. – Bár a közösségi portálon Tokiót nevezték meg, mégsem a fővárosba mentek, hanem a több mint tizennégy milliós metropolisztól mintegy hatvan kilométerre lévő Tsukubai Egyetemen lesz a főhadiszállásuk. Az ottani felsőoktatási intézmény a judó fellegvárának számít, a mostani táborba pedig több százan jelentkeztek be. Így mindenki találhat magának edzőpartnert, legyen junior vagy felnőtt, férfi vagy nő. Tsukubában könnyű összefutni olimpiai, világ-, ázsiai vagy éppen Európa-bajnokokkal, hiszen ebben az időben sokan veszik arra az útjukat. A gyümölcsöző kapcsolatot egyébként korábban a Magyar Judo Szövetség építette ki, s mivel januárban a repülőjegyárak is elfogadhatóak, így kedvező áron lehet összekötni a kellemest a hasznossal.

Két hétig

Bartha Ákos, Pusztai Martin és Tóth Apor tizennégy napig gyűjti az erőt az előttünk álló idényre, amely igencsak sűrűnek ígérkezik számukra. Hárman együttesen mintegy két tucat rangos hazai és külföldi junior és U23-as eseményen lépnek majd szőnyegre, s remélhetőleg sokat jelentenek majd számukra a Tsukubában tanultak.

– A fiúk és edzőjük február elején érkeznek haza, ettől kezdve pedig már alig lesz szabad hétvégéjük, versenyről versenyre utaznak majd – jegyezte meg Illyés Miklós.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!