Sport

2016.01.12. 13:15

Interjú: Nagy Tibor

Miskolc - Béres Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Nagy Tibor volt, aki 2011-ben a (World Kickboxing Federation) szupercirkálósúlyú világbajnoka lett Bécsben.

Miskolc - Béres Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Nagy Tibor volt, aki 2011-ben a (World Kickboxing Federation) szupercirkálósúlyú világbajnoka lett Bécsben.

Szabi: Mikor és hogyan kezdted el a sportot?

Nagy Tibor: Tizenkét éves voltam, amikor először kerültem le a Kyokushin Karate edzőterembe, Hiszem, hogy az ember nem véletlenül érkezik bizonyos helyekre, helyzetekbe - tudat alatt, a természete viszi oda. Ennek pedig idén már 30 éve.

Szabi: A küzdősport által mit tanulhat magáról az ember, te mit tanultál?

Nagy Tibor: Szinte mindent! Megismertem önmagam. Tisztában vagyok a jó és a rossz tulajdonságaimmal, az erősségeimmel és a gyengeségeimmel. Tudom, hol vannak a határaim és hogyan tudok addig eljutni, vagy kitágítani azokat, amennyire lehet.

Szabi: Végül nem a Karatéban, hanem kickbox-ban lettél világbajnok?

Nagy Tibor: Az élet úgy hozta, hogy a küzdelem világán belül egy másik szakmában kezdtem el dolgozni, de az álmom, hogy egyszer világbajnok leszek és valami maradandód tegyek a bunyóban, sosem adtam fel. Mindig nagyban álmodoztam és a kickbox csúcsa a K-1 volt. A világ nyolc legjobb bunyósa közé kerülni a tokiói Grand Prix döntőbe, szinte elképzelhetetlen álom volt, de én oda törekedtem. Magyarországon ekkor még azt sem tudták, hogy mi az a K-1 és egy újságíró, miután végignézte az általam összegyűjtött japán videó felvételeimet, azt mondta a közös ismerőseinknek, hogy: „Soha nem fog bekerülni a nagyok közé!

Másfél évvel később az egyik küzdelmemet személyesen látva, maga a K-1 megalkotója Kazuyoshi Ishii meghívott Oszakába, hogy legyek az egyik legnagyobb K-1 sztár, Musashi edzőpartnere. A tervezett két hetes gyakorlásból 3 hónap lett, majd szerződést ajánlottak, miszerint szállást és fizetést biztosítanak, intézik a vízumom, hogy éljek és edzek ott, majd elsőkézből menedzselnek a legnagyobbak közé. Àm először egy súlyos gerincsérülés miatt, aztán pedig Ishii Kancho (Igazgató) adócsalási ügye miatt hiúsult ez meg. Reménykedtem, hogy fog változni a helyzet, de végül nem igy lett, szóval Magyarországról a K-1 legjobbjai közé nem sikerült bejutnom, így új irányt kellett célba venni, mégpedig azt, hogy valamelyik elismert kickbox Világszervezet bajnoka legyek az én súlyomban.

Szabi: Mit tanácsolsz a fiatal generációnak?

Nagy Tibor: Nem számít, milyen területen működsz sporton belül, vagy kívül. A lényeg, hogy szeresd azt, amiben tevékenykedsz, legyenek nagy álmaid, amiért a végsőkig harcolsz, mindegy, milyen nehézséggel is kerülsz szembe. Van az a mondás, hogy: "Kell egy végcél, amely felé utazunk, de a vége felé megérted, hogy végül is az utazás maga az igazi cél."

Szabi: Köszönöm a beszélgetést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!