Sport

2015.12.16. 20:21

Termelési csúcs: DVTK és a száz százalék

A diósgyőri női kosárlabdacsapat ismét, hatodszor is nyert, és megőrizte nemzetközi veretlenségét.

A diósgyőri női kosárlabdacsapat ismét, hatodszor is nyert, és megőrizte nemzetközi veretlenségét.

A női kosárlabda Európa Kupa G-csoportjának 6. fordulójában, szerdán este a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK az olasz Mapei Dike Napolit fogadta. A összecsapást megelőző bemelegítés diszkrét bája az volt, amikor a bolgár játékvezető puszival köszöntette az egyik, Napoli zakóban feszítő olasz vezetőt... A „jó kapcsolat” talán onnan fakad, hogy Borislav Peltekov a bolgár szövetség munkatársa, és a nápolyiaknál játszik egy amerikai születésű, bolgárrá honosított játékos, Noel Quinn.

A meccsen Czank kezdte a pontgyártást, aztán Jovanovic faultos kosara következett, majd Szécsi hibázott el egy dobást, amit Achona szépítése után egy triplával javított (8-2). Így a 3. perc végén vendég időkérés következett. A pauza után Jovanic centergólja volt soron, majd egy olasz büntető után Czank triplája ért célba, a 6. percben tíz volt közte (13-3). Likhtarovich duplája után már már a mennyekben érezhette magát a hazai együttes, azzal az olasszal szemben, amelynek szakvezetője csak nehezen szánta el magát a cserére. A túloldalon viszont az első csere is jól szállt be, Horti egymás után háromszor is betalált, igaz, a negyed végén Carta „kozmetikázott” egy triplával (25-13).

A második játékrész Petronyte center találatával startolt, amire Szécsi hármasa érkezett válaszként (28-15), majd nem sokkal később utóbbi játékos adott egy asszisztot Hortinak (31-15). Remekelt a DVTK, szemel láthatóan élvezték a játékot a hazaiak, csapatként egyértelműen jobbak voltak, de az olaszok egy-két villanása azért jelezte, hogy egyéni képességek terén nem állnak rosszul. És amikor a 17. percben tízen belülre jöttek a kékek, diósgyőri időkérés szakította meg a játékot (36-27). A fehér mezesek dobásai ekkoriban kifelé jöttek a gyűrűből, ezen Brewer dadogós duplája után bevert színtiszta triplája látszott változtatni (41-31), de a negyed utolsó találata ezúttal is a vendégeké volt (41-33).

Fordulás után

A térfélcserét követően Achonwa és Ivezic góljaira hazai időkérés volt a válasz (41-37), ami után Horti és Brewer találatai jelentették a folytatást. A 25. percben három pontra olvadt a Diósgyőr előnye (45-42), amiből Horti faultos találata és Szécsi két leindításos kosara után tíz lett, és jött is a nápolyi időkérés (52-42). A negyedből hátralévő időben a küzdelem dominált, a kiszorítósdi, illetve a játékrész végén a DVTK állt jobban (56-47).

A negyedik felvonásból három és fél perc telt el, amikor az olaszok edzője időt kért (61-51), és megpróbált valami olyat mondani játékosainak, amitől megváltozhat a meccs képe. Annyiban változott, hogy a játékvezetők elkezdték szétfújni a Diósgyőrt, 20-10 volt a negyed közepén a szabálytalanságok aránya. Mivel a 36. percben ismét három pontra jött fel a Napoli (61-58), López edző kért szünetet. A visszatérés után Czank egy (64-58) majd második hármasa is célba ért (67-62). És innen már ha nem is egyenes, de út vezetett a győzelemhez, az idei EK-veretlenség megőrzéséhez. ​

ÉM-BCS


JEGYZŐKÖNYV

Aluinvent-DVTK – Mapei Dike Napoli (olasz)

68-64 (25-13, 16-20,15-14, 12-17)

Miskolc, 1000 néző. V.: Brziak (szlovák), Ponomarev (orosz), Peltekov (bolgár).


Aluinvent-DVTK: CZANK (13/9), Likhtarovich (5/3), SZÉCSI (12/6), Jovanovic (5), BREWER (13/3). Csere: HORTI (16), Bálint (3/3), Horváth B. (1). Vezetőedző: Miguel de Jesús López Alonso.

Mapei Dike Napoli: Pastore (2), Fassina (-), Burdick (2), Quinn (6), ACHONWA (24). Csere: IVEZIC (16/6), Carta (3/3), Petronyte (9), Boccheti (2). Vezetőedző: Roberto Ricchini.


Miguel de Jesús López Alonso: – Nagyon nehéz meccsen, fontos győzelmet arattunk egy jó csapat ellen. Fizikálisan fel tudtuk venni velük a versenyt, megpróbáltuk kihívás elé állítani őket. Minden játékosunk segítette a másikat, csapatként harcoltunk és győztünk. Sok sikert kívánok a Nápolynak, remélem találkozunk még, ami azt jelentené, hogy mindketten messzire jutunk az Európa Kupában.

Roberto Ricchini: – Az első negyedben nagy hátrányba kerültünk, ezt csak nagy nehezen tudtuk ledolgozni, de amikor elérhető közelségbe kerültünk ellenfelünkhöz, mindig volt valaki a hazai csapatból, aki kihasználta a hibáinkat.


Búcsú Erzsike nénitől

A meccs napján búcsúztak rokonai, ismerősei Körösvölgyi Endrénétől, Erzsike nénitől, akinek közelmúltban bekövetkezett halála után a hamvait szerda délután helyezték el a Szentpéteri kapui temetőben. A diósgyőri kosárlabda klub egykori gazdasági ügyintézője, több éven dolgozott a piros-fehérekért, az ő emléke előtt tisztelegve egy perces gyászszünet előzte meg az Európa Kupa mérkőzést.


Kalandos utazás

Ahogy Nápolyból Miskolcra november közepén a DVTK-nak, úgy most a Dike Napolinak is kalandos útja volt. Az olasz csapat eredeti tervei között az szerepelt, hogy kedden 16.40-kor indulnak repülőgéppel Budapestre, ám ezt a járatot törölték, emiatt egy későbbi gépre foglaltak át, amely műszaki hiba miatt nem tudta tartani a tervezett indulását. Végül 22.20-kor startoltak Nápolyból, és hajnal fél négyre érkeztek meg a szálláshelyükre, a lillafüredi Palota Szállóba. Emiatt a szerda délelőtti edzést is kihagyták, így csak közvetlenül a meccs előtt ismerkedtek meg a miskolci városi sportcsarnokkal.


Besiktas? Lulea? Nymburk? Ruse?

Az biztos, hogy a DVTK harmadiknál rosszabb nem lehet a 16 közötti rangsorban, rajtuk kívül a török Istanbul Üniversitesi és a francia Basket Landes veretlen még. A DVTK +72-es gólkülönbséggel zárt, a törökök +66-nál, a franciák +67-nél tartanak. Az is biztos, hogy a legrosszabb eredménnyel a török Besiktas jutott a 16 közé. Őket akkor kerülhetik el a diósgyőriek, ha az Istanbul legalább hét ponttal nyer a svéd Lulea ellen törökföldön, vagy ha a Basket Landes idegenben legalább hat ponttal győz a már továbbjutott cseh Nymburk vendégeként. Ha a DVTK nem a legjobb eredménnyel megy a 16 közé, akkor az említett svéd, vagy cseh csapat, esetleges idegenbeli győzelme esetén a bolgár Dunav Ruse lehet az ellenfelük.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!