Sport

2015.12.04. 11:20

Magyar lett a kanadai védő, de a ligában még légiós

Miskolc - Nem a megszokott helyen, a jégcsarnokban kezdték a napot a DVTK Jegesmedvék jégkorongozói csütörtökön.

Miskolc - Nem a megszokott helyen, a jégcsarnokban kezdték a napot a DVTK Jegesmedvék jégkorongozói csütörtökön. A csapat tagjai ugyanis elkísérték egyik társukat, Jesse Dudast a miskolci városházára, a védő ugyanis állampolgársági esküt tett, amely után már kanadai-magyar kettős állampolgárnak mondhatja magát. A 27 éves bekknek dr. Kriza Ákos polgármester nyújtotta át az ezt tanúsító okiratot, amelyen rajta van Áder János köztársasági elnök aláírása is. Dudas azért tudott megfelelni az eljáráson, mert nagyszülei között található magyar származású. Az aktuson részt vett Jesse párja, Jami és kislányuk, Nova is.

– Egyértelmű volt, hogy eljött erre az eseményre az egész csapat, mert mi egy család vagyunk – mondta lapunknak Mayer Péter vezetőedző. – Ez egy fontos, jeles nap egyikünknek, és nyilván jó, ha az ilyen pillanatokban is együtt tud lenni a társaság. Megtiszteltük Jesset, a családját, ez egy szép üzenet, bármelyikünkkel történhet ugyanilyen kiemelkedő esemény, egy ilyen sok tagból álló együttes esetében ez viszonylag sűrűn előfordulhat. A sportoló ember is, s az ehhez hasonló napokon jó, ha ez látszik.

Megnyitott út

Az elsődleges szempont Dudas „magyarosításánál” az volt, hogy így a válogatottban is szerepelhet, akár már a jövő évi vb-n.

– Jessenek mostantól kezdve módja van teljes értékű állampolgárként megvívni a maga harcát a mindenkori magyar válogatottba való bekerülésért – folytatta Mayer Péter. – Köztudottan az a célja, mint minden profi játékosnak, hogy az elérhető legmagasabb szinten játsszon, ez a lépés most adminisztratív értelemben is megnyitja az utat afelé, hogy a májusi, oroszországi világbajnokságon, amennyiben a szakvezetés igényt tart a játékára, akkor képviselje második hazáját.

A szabályok szerint a válogatottsághoz, honosított külföldinek két teljes szezont kell folytatólagosan magyar egyesületben hokiznia, illetve korábban nem lehetett vb-n más országbeli válogatottnak a tagja, sem utánpótlás, sem felnőtt szinten. Amennyiben igen, akkor abban az esetben öt év az az idő, amit az adott ország égisze alatt játszó klubban el kell töltenie a korongozónak.

Miskolcon nem egyedi eset az, hogy honosítanak játékost: a közelmúltban, 2011 januárjában Dusan Sijka lett magyar állampolgár, míg a tavaly utánpótlásban szereplő, ám idén a felnőtt keretben lévő Adorján Attila az előző évben tette le az állampolgársági esküt. A vezetőedzőtől megkérdeztük: Jesse Dudas új helyzete lehetőséget ad számukra, hogy további légióst igazoljanak?

– Nem – vágta rá Mayer Péter. – A liga szabályzata azt mondja ki, hogy amilyen státuszban elkezdte a szezont az adott játékos, olyanban is viszi végig, az menet közben nem változtatható meg. Tehát: Jesse a Mol Liga szempontjából az évad hátralévő részében is légiós, a válogatott az egy más dolog. A már említett szabályzat éppen azt próbálja meg kivédeni, hogy legyen egyfajta átláthatóság, hogy ezzel ne tudjanak a csapatok tetszés szerint sakkozni.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!