Sport

2015.11.13. 11:53

"Veteránok", de nagyon jól birkóztak diósgyőriek

Miskolc - A közelmúltban Athén adott otthont a szenior birkózók világbajnokságának.

Miskolc - A közelmúltban Athén adott otthont a szenior birkózók világbajnokságának.A többnapos eseményen ötvenegy ország mintegy hatszáz sportolója lépett szőnyegre. A mezőnyben a diósgyőri birkózást öten képviselték, és valamennyien öregbítették klubjuk jó hír­nevét.

Harminchattól hetvenig

– A viadal értékét növelte, hogy olimpiai, világ- és Európa-bajnokok egész sora tette tiszteletét a görög fővárosban – újságolta Jászkai Imre, a miskolci különítmény 64 éves kor­elnöke. – Természetesen ott voltak a nagy birkózó nemzetek, például az irániak, az oroszok, az amerikaiak, a törökök, a németek is. Magyarországról nem csupán mi utaztunk a veterán vébére, rajtunk kívül még huszonöten neveztek. Általában azok állnak rajthoz a szeniorok seregszemléjén, akik itthon érmesek, s ez most is így történt. Természetesen meg kellett felelni a korosztályos követelményeknek is: a veteránok világbajnokságán a betöltött harminchatodik élet­évtől az ugyancsak betöltött hetvenedik esztendőig van mód küzdeni. Mi, diósgyőriek mindnyájan belefértünk az időkorlátba, sőt még jövőnk is van a mezőnyben. Az egyedüli fiatalember Rögler Gábor volt közöttünk: Gabi egykor szintén Diósgyőrött versenyzett, most pedig már bíróként működött közre.

Jászkai Imre ezután arról beszélt, hogy az öregfiúk körében egyre népszerűbb a birkózás, olyanok is kedvet kapnak az ismételt versenyzéshez, akik már régen abbahagyták.

– Athénban csúcsot döntött az induló nemzetek és sportolók száma is – folytatta a DVTK egykori sikeres tagja. – A nagy tömeg már szinte kezelhetetlen, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy jövőre különválasztják a kötött- és a szabadfogást. Ha minden igaz, ismét útra kelünk, és szeptember végén Finnországban, októberben pedig Lengyelországban próbálunk szerencsét. Jómagam egy-két kihagyással 1997 óta járom a veterán világversenyeket, s több külföldi társammal alakítottam ki baráti viszonyt. Már négyszeres világbajnok vagyok az eredeti súlycsoportomban, a 69 kilóban.

Sokan segítettek

A diósgyőriek – túl azon, hogy mélyen nyúltak saját zsebeikbe – támogatókra is találtak, így tudtak elutazni Athénba. Segítséget kaptak Bartha György, Deák Bárdos Mihály és Fodor Zoltán miskolci önkormányzati képviselőktől, Sajóbábony önkormányzatától, dr. Szinay Attila diósgyőri birkózóelnöktől, sőt a Magyar Birkózó Szövetségtől is.

ÉM-KT


Emlékeztető: Veterán birkózó vb, Athén

A diósgyőriek eredményei, szabadfogás, 45–50 évesek, 85 kg: 5. Sipeki Károly. 50–55 évesek, 85 kg: 5. Lakatos Győző. 60–65 évesek, 69 kg: 3. Jászkai Imre.

Kötöttfogás, 45–50 évesek, 85 kg: 5. Sipeki Károly. 50–55 évesek, 69 kg: 3. Juhász Sándor. 55–60 évesek, 85 kg: 3. Jászkai István. 85 kg: 3. Lakatos Győző. 60–65 évesek, 69 kg: 2. Jászkai Imre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!