Sport

2015.11.09. 12:04

Elszaladnak Pozsonyba, aztán még benéznek Tokióba

A napokban hazaérkezett az Egyesült Arab Emirátusokban járt miskolci cselgáncsos „különítmény”.

A napokban hazaérkezett az Egyesült Arab Emirátusokban járt miskolci cselgáncsos „különítmény”.

Gercsák Szabina aranyérmet szerzett az Abu-Dhabiban rendezett junior világbajnokságon, ahol természetesen ott volt mestere, Flórusz János is.

Pénz van…

– Tíz napot töltöttünk az Öböl-menti egzotikus gazdagságban, ahol nagyon meleg, jóval több mint 30 fok volt – közölte a tréner. – A klímát nehezen szoktuk meg, ráadásul állandóan fújt a szél, amely felkavarta a homokot. Az étkezéssel meggyűlt a bajunk, bár hal – elsősorban lazac – és csirke volt bőven, a kolbászt és a virslit azonban nem tudtuk megenni, mert az ízesítéseik nem ízlettek nekünk. A versenyek mellett természetesen nyitott szemmel jártunk, és azt tapasztaltuk, hogy arrafelé mindenhol gőzerővel építkeznek.

A „városállam” egyébként nagyon modern és szép, nekem azonban kissé idegen az a környezet, bár a turistákat magához vonzza. Sok írott és íratlan, elsősorban vallási eredetű szabály van, egyszer például rám szóltak, hogy lépjek távolabb az egyik paksi kislánytól, akivel éppen közös fotót akartam készíteni.

Az abu-dhabi judóéletben mellesleg pénz van „dögivel”, a junior vébét sem véletlenül kapták meg, az eseményt egy ott élő milliárdos karolta fel és a díjakra is szépen áldozott. A helyi cselgáncsozók ennek ellenére nem képviselnek jelentős erőt, inkább a honosított idegenlégiósok viszik a prímet.

Nem került közelebb

Gercsák Szabina vágya teljesült a junior vébéarannyal (sikerének értékét növeli, hogy a mezőnyben például japán sportoló is volt), a felnőtt Világkupán viszont helyezetlen maradt, de ezen nem kesergett.

– Tanítványom kárpótlást kapott Miamiért – folytatta a mester. – A tavalyi, Egyesült Államokban rendezett junior vébén ugyanis súlyos bírói hiba következtében kiesett, most azonban megmutatta, hogy ebben a korcsoportban ő a legjobb a 70 kilósok között. Ami a Rio de Janeiró-i kvalifikációt illeti: Szabina nem került közelebb az olimpiához, de azt kell mondanom, hogy távolabb sem.

Nekem személyes meggyőződésem, hogy három felnőtt versenyen döntőzni fog és ezzel elegendő ponthoz jut és utazhat majd az ötkarikás viadalra. Véleményemet arra alapozom, hogy szakmailag ötös, mindent tud, amit ebben a korban tudnia kell, csupán erősödés, izmosodás vár rá. Ha jól számolom, még tizenkettő-tizennégy viadalon szerezhet pontokat Rióra, vagyis nem késtünk el és nem maradtunk le a játékokról.

- ÉM-KT -


Szlovákia és Japán

A Flórusz–Gercsák kettősre az idén még két túra vár: két hét múlva Szlovákia fővárosában, Pozsonyban rendezik az U23-as Európa-bajnokságot (amelyet természetesen meg akar nyerni Szabina), majd december 4–6. között Tokióba repülnek, a japán Világkupán lesz jelenésük – aztán a hosszú szezont követően jöhet a karácsony, a pihenés.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!