Sport

2015.09.07. 16:58

Táblát avattak, játszottak a kis "diósgyőri Törőcsik" emlékére

Sajóbábony - Neves, egykori válogatott lett a névadója a megújult sajóbábonyi sporttelepnek.

Sajóbábony - Neves, egykori válogatott lett a névadója a megújult sajóbábonyi sporttelepnek.Vasárnaptól a volt ötszörös válogatott, a településről származó (és 2005-ben elhunyt) Borostyán Mihály nevét viseli a felújított sajóbábonyi sporttelep. A létesítményben táblát is avattak a volt remek csatár emlékére.

– A klub és az önkormányzat is megkeresett bennünket azzal a kéréssel, hogy szeretnék apuról elnevezni az itteni sporttelepet – mondta lapunknak Borostyán Tamás, aki testvérével, Dórával, illetve édesanyjával Judittal érkezett az ünnepségre. – Természetesen támogattuk ezt az elképzelést, köszönjük, hogy ilyen formában is megemlékeznek apuról. Nagyon nagy tisztelettel beszél róla mindenki, ez mutatja, hogy szerették őt, ami nekünk is jól esik. Egerben lakunk, de amikor Miskolcon járok, és bemutatkozom egy társaságban, akkor egyből megkérdezik, hogy „csak nem a Borostyán fia vagy?” Koromból fakadóan inkább már csak olyan emlékeim vannak apuról, hogy kispályázik, de sok történetet elmeséltek róla. Melyik más csapat is lenne a kedvencem, mint a DVTK, mikor Szikszóra megyünk a nagyszülőkhöz és van hazai meccs, azt nem mulasztom el megnézni.

Panaszkodott, gólt rúgott

Tatár György számtalan mérkőzésen volt csapattársa Borostyán Mihálynak. A 63. születésnapját majd csütörtökön ünneplő egykori 11-szeres válogatott egy sztorival emlékezett:

– Már nem tudom pontosan melyik meccsen történt, de Misi rettenetesen panaszkodott a melegre, valóban, volt vagy plusz 35-38 fok, mondván, hogy ilyen időben képtelenség focizni – kezdett bele Tatár György. – Még azt is hozzátette, hogy fogja magát és lemegy a pályáról, mire odaléptem hozzá, és azt mondtam neki: „Ne morogj már annyit, mindenkinek melege van, nekünk is, a bírónak is, az ellenfélnek is, de nekünk az a dolgunk, hogy futballozzunk, ha esik az eső, ha fúj a szél… Ehelyett inkább menjél előre, és rúgjál egy gólt…” Eltelt néhány perc és Misi betalált, ami után jeleztem neki, hogy már lemehet, mire azt válaszolta, hogy „Most már azért se…” Misi rendkívül képzett játékos volt, egyszer indítani akartam, de nem találtam el jól a labdát, szinte nekirúgtam a sípcsontjának, már éppen bocsánatot akartam tőle kérni emiatt, de az nem pattant el a lábáról, úgy átvette… Jobbal-ballal egyformán cselezett, higanymozgása volt, ő volt a kis diósgyőri Törőcsik…

Együtt kezdték

A sajóbábonyi Lakatos József az alábbiakat mondta Borostyán Mihályról: „Együtt kezdtük az ifjúsági csapatban, majd ő később elkerült a DVTK-hoz. A baráti kapcsolat azonban ezt követően is megmaradt, még Finnországban is voltam nála, amikor oda került. Misi egy aranyos gyerek volt, kiskorában imádta a Ferencvárost, Albertet, meg a többieket. Fantasztikus cselezőkészséggel volt megáldva, ha nem lett volna olyan szerény, sokkal több válogatottságot is elért volna…”

ÉM-MI

Köszönet

Az avató ünnepségen dr. Szilva István polgármester sorolta Borostyán Mihály pályafutásának állomásait, adatait, megjegyezve azt is, hogy „kiváló sport­ember és példás családapa volt.” A város vezetője megköszönte a családnak, hogy támogatták elképzelésüket abban, hogy róla nevezzék el a sporttelepet. A kívül-belül renovált létesítményt egyébként TAO-s pályázatnak köszönhetően újították fel, amihez az önkormányzat hozzátette a maga részét.

A pályán történt

Az ünnepélyes pillanatok után két mérkőzést is megrendeztek a pályán. Előbb – a többek között Nemcsák Károllyal, Laklóth Aladárral, Puskás Péterrel felálló – színész-válogatott a hazai öregfiúkkal meccselt (az eredmény 1-0 lett a színészeknek), aztán pedig a megyei I. osztályban szereplő SVSE az NB I-es Diósgyőrrel tudott le egy rövidített találkozót. Az összecsapást 3-2-re a bábonyi együttes nyerte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!