Sport

2015.09.11. 14:57

DVTK Jegesmedvék: Komoly a keret, komolyak a célok, komoly a büdzsé

Miskolc - Elkezdődik a szezon a népkerti hokicsapat számára: pénteken 18 órától a Ferencváros a vendég.

Miskolc - Elkezdődik a szezon a népkerti hokicsapat számára: pénteken 18 órától a Ferencváros a vendég.

Bőven volt változás a megyeszékhely jégkorongos klubjánál a holtszezonban, hiszen jó pár játékos eligazolt, jó pár új hokis érkezett, távozott a vezetőedző, Majoross Gergely is (Mayer Péter lett a szakmai munka első számú felelőse), de a legnagyobb módosulás az az, hogy 21 év után változott a csapat elnevezése, „Miskolci Jegesmedvék”-ről „DVTK Jegesmedvék”-re a Diósgyőrrel kötött egyezségnek köszönhetően.

– A csapat DVTK Jegesmedvék néven fog szerepelni a 2015/2016-os szezonban és remélhetőleg ezt követően is – fejezte ki ebbéli reményét Egri Gergely, az együttes csapatmenedzsere. – Hosszú egyeztetéssorozaton vagyunk túl, sikerült megállapodni az egységes megjelenésről is. A DVTK-nál tolerálták azt a kérésünket, hogy szükségünk van egy átmeneti időszakra. A szurkolók az ankéton láthatták az új mezt, amelyen bejött a piros szín, a sárga gyakorlatilag már csak kontúrként lesz jelen. Az elvárások nem változtak, továbbra is szeretnénk meghatározó csapata lenni mind a magyar hokiéletnek, mind a Mol Ligának. Azzal, hogy tavaly mind a három sorozatot megnyerte a csapat, nagyon magasra került a léc. Kimondva-kimondatlanul ebben a szezonban ugyanezt tűztük ki a csapat, valamint az edzői stáb elé is.

Még nagyobb pluszt

Az idei évad annyival több, hogy a nemzetközi kupában is meccselni kell, a Kontinentális Kupa 2. fordulójában beszálló Macik október 23. és 25. között hazai környezetben csatáznak a lett Mogo Riga, a szlovén Acroni Jesenice és a spanyol CH Jaca társaságában.

– Örülünk neki, hogy elindulhatunk ebben a versenysorozatban, itt is szeretnénk minél tovább jutni – fogalmazott Egri Gergely. – Három éve már indultunk a Kontinentális Kupában, az egy jó tanulópénz volt. A játékosok is egy fontos kihívásnak tekintik, mindent meg fognak tenni a jégen, de nem lesz egyszerű, hiszen bajnokcsapatokkal kell megmérkőznünk. A második fordulóban kapcsolódunk be, a csoportból egy csapat jut tovább, viszont a harmadik körből már két együttes juthat be a jövő januári négyes döntőbe. A cél a továbblépés, azért is vállaltuk a rendezést, hogy a közönségtől még nagyobb pluszt kapjon a csapat, hogy minden támogatás meglegyen ahhoz, hogy a csoportból az első helyen menjünk tovább.

Eltolt súlypont

A szerkesztőségünkben folytatott beszélgetés során Mayer Péter vezetőedzőnek azt mondtuk, hogy ez már a harmadik szerepvállalása a csapatnál, a csapat élén.

– Ez a mostani mindegyiktől sokkal másabb – szögezte le a tréner. – Teljesen biztos, hogy ilyen versenyképes kerettel még nem dolgoztam a fedett pálya elkészülte óta. Az igazolások jól sikerültek, méltán nevezhető a keret versenyképesnek. A játékosok is sokkal profibbak, miként maga az egész szervezet. Vezetőedzőként számomra ez egy nagyon pozitív új kihívás, még sosem volt módom vezetőedzőként csak erre a feladatra koncentrálni. Korábban az életemben volt úgy, hogy más is volt benne, iskolai, civil, vagy egyéb dolgok. Szakmai igazgatói mivoltomból kifolyólag sok feladatot láttam el eddig is a klubnál, és abban a menedzsment is partner volt, hogy a súlypontot úgy toljuk el, hogy a prioritás abszolút a felnőttekkel való munka legyen. Ez csak így működhet, mert komoly a keret, komoly a csapat, komolyak a célok, komoly a büdzsé, úgyhogy ezt se nekem, se a játékosoknak sem lehet csak úgy kipipálni.

Mayer Péter munkálkodott kanadai edző mellett, látta Majoross Gergelyt, hogy ő miként dolgozik, ezért indokolt volt felvetni: kell, kellett-e a stíluson, vagy bármi máson módosítani?

– A hokicsalád Magyarországon kicsi, a fiatal edzőknek, Majoross Gergőt, vagy magamat is beleértve, volt módunk nagyon sokfajta impulzussal találkozni, az elmúlt öt-tíz évben nagyjából hasonló ingercsomag ért bennünket – tette hozzá Mayer Péter. – Hajdanán úgy nőttünk fel, hogy a szlovák égisz uralkodott, azóta sokat globalizálódott a sportág is, a Pat Cortina által, óta fémjelzett kanadai gondolkodásmód, hangoltság, ez nagyon sok szinten begyűrűzött. Nekem személyesen is nagyon sok jó szakemberrel volt módom együtt dolgozni, Jonathan MacCallumon keresztül Glen Williamsonon át Rich Chernomazig, de voltak itt más nációk is, például Risto Kurkinen, akit Finnországban most is megsüvegelnek. Ismerjük egymást annyira a kollégákkal, hogy a szánk íze nagyjából hasonló. Ha valaki hozzáértőt ma leültetnek Magyarországon és megkérdezik tőle, hogy mi a jó hoki, akkor nem azt fogja mondani, hogy az orosz, a szlovák, vagy a kanadai hoki a példa, hanem gyors, erős, karakteres, hatékony hoki. Ilyen impulzusok uralkodnak a világban, ha látunk egy válogatottat, és letakarjuk a címert a mezükön, akkor nem lehet megállapítani, hogy mely ország csapatáról van szó. Nem biztos, hogy Majoross Gergő-szájíz van, vagy Mayer Péter-szájíz, vagy Glen Williamson-szájíz, hanem jó hokiszájíz. Örömmel láttam a tavalyi sikereket és a módját, ahogyan játszott a csapat, a szememnek kedves volt.

Más neve mellé

Tavalyról már ismertek, hogy melyek voltak az erős csapatok: a Jegesmedvéken kívül az Érsekújvár, a Dunaújváros, a Brassó, a Debrecen… Mégis mi látszik most? Az erőviszonyok hogyan alakultak át? Érsekújvárt elvesztette a Liga, a romániai csapatokkal is vannak nehézségek, a Dunaújvárostól pedig elköszönt a főszponzor…

– Sokan temették a Mol Ligát, mondván, lemegy a szint – mondta minderre Mayer Péter. – Az Érsekújváron lehet vitatkozni, viszont az biztos, hogy a Liga inkább átrendeződött. Valószínűleg más csapatok neve mellé fog kerülni az, hogy „erős” és az, hogy „kevésbé erős”, de ezt csak néhány forduló után fogjuk látni. Az elmúlt években volt egy trend, jobbára bennünket a 4–5. helyre tettek, de a tavalyi szereplés után biztosan nem így fognak minket rangsorolni. Az Újpest előrébb jár szervezettségben, a Fehérvár nem teheti meg, hogy gyenge keretet versenyeztessen, a formálódó MAC tisztességesen össze van szedve ahhoz, hogy működőképes teljesítményt nyújtson. A Debrecen is olyan csapat, amely a maguk kicsit másképp gondolkodó módján komoly ellenállást tanúsító, nehéz meccseket, pontokat rabló társulat volt tavaly is, vagyis kell velük számolni. A Ferencváros biztosan kellemetlen csapat lesz, aki ismeri az edzőjüket, Greget, hogy amikor fanatizálni lehet társulatot, azok a pillanatok nagyon kemények lesznek mindenki számára. Fehér ló a Csíkszerda, a Brassó, a Dunaújváros, de leírni senkit sem szabad.

Információink szerint a mai meccset megtekinti Leisztinger Tamás, a DVTK tulajdonosa is.



Mától más világ kezdődik

A két utolsó felkészülési mérkőzés nem a legjobban sikerült a DVTK Jegesmedvék számára, ugyanis előbb 3-1-re kikaptak a lengyelországi Sanokban, aztán 7-1-re elnáspángolta őket a szlovák II. ligás HC 46 Bardejov. A kettő közül leginkább az utóbbi volt meglepő a szurkolók számára.

– Edzőmeccs volt, ez alapján sok mindent nem lehet levonni, de az igaz, hogy az ilyen felmérőkön is maximálisan oda kell tenni magunkat – mondta a csapatkapitány, Hajós Roland. – Jó, hogy ez a két eredmény most csúszott be, a rajt előtt, az egyik kisebb, a másik nagyobb pofon volt. Tavaly mindent megnyertünk, maradt tizenkét ember abból a gárdából. Mondogatjuk magunknak, hogy az akkori sikerekből már nem lehet megélni, mert új szezon van, és így is állunk hozzá, de azért még a fejekben ott van. Akarva-akaratlanul nem úgy álltunk hozzá ehhez a két meccshez, a másodikhoz inkább. A bártfai találkozót megelőző napon is mérkőzésünk volt, ők három héttel többet voltak jégen, szóval lehetne magyarázatokat gyártani, de ez mind kifogás lenne. Az a lényeg, hogy péntektől más világ van, teljesen máshogyan kell játszanunk, mint ahogyan ezen a két meccsen játszottunk. Nagyon szeretnénk bizonyítani, várjuk a szurkolókat.


Miskolc - A DVTK Jegesmedvék jégkorong MOL Ligás csapatának 2015/2016-os játékoskerete. tovább »

A jégkorong Mol Liga alapszakaszának Maci-programja. tovább »

Miskolc - Az elmúlt időszakban, a folyamatosan emelkedő nézőszám miatt gyakran hosszú sorok alakultak ki a mérkőzések előtt a jégcsarnok beengedőkapuinál. tovább »

Miskolc - Évadnyitó szurkolói ankétot tartott szerdán a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!