Sport

2015.08.01. 13:46

A DVTK már milliókat keresett két forduló alatt

Miskolc - A 20 év alatti és a légiós ösztönző sok pénzt hozhat a DVTK számlájára (is).

Miskolc - A 20 év alatti és a légiós ösztönző sok pénzt hozhat a DVTK számlájára (is).Nagy volt a kereslet nyáron a legjobb 20 év alatti labdarúgók iránt a magyar átigazolási piacon, és ezen kívül a legtöbb klub átdolgozta keretét, csökkentette a légiósainak számát. Erre a két vonalra azért álltak rá az NB I-es csapatok klubvezetői, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség új ösztönzőrendszere a szövetség ajánlásainak figyelembevételével éves szinten akár 200 millió forintot is hozhat egy-egy klubnak.

Az Észak-Magyarországnak sikerült megszereznie azt a belső, a szövetség által a kluboknak kiküldött tájékoztatót, amelyből kiderül, hogy mit kell teljesíteni ahhoz, hogy egy-egy meccs után növekedjen egy adott csapatnak a szövetségtől érkező „prémiuma”.

20 év alatti „szabály”

A 20 év alatti labdarúgók szerepeltetésére vonatkozó szövetségi ajánlás szerint „ösztönzött játékosnak” az számít az NB I-ben, aki 1995. január 1-jén vagy utána született hazai játékos. És az a klub, amelyik az NB I-es mérkőzések bármelyikén a teljes időtartam alatt, vagyis a meccs első percétől az utolsóig legalább 1 ösztönzött korú hazai játékost szerepeltet a pályán, az minden ilyen mérkőzés után 3 millió forint elismerésben részesül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a DVTK az első két fordulóban ez alapján 3+3 millió forintot kasszíroz, mert a nyitányon Kitl és a cserével őt váltó Boros, valamint a másodikon végig a pályán tartott Kitl egyaránt megfelel ennek a kitételnek, hiszen mindketten 1997-es születésűek. Ha a DVTK ezt a „tempót” a bajnokság végéig tartja, ez esetben, a 33 forduló alatt ennyiszer 3 millió forintot szerezhet, vagyis az évad végére 99 milliós bevételt könyvelhet el, ennek az ajánlásnak a betartásával.

Légiós „szabály”

Az az élvonalbeli bajnokságban szereplő sportszervezet, amelyik az NB I-es, az NB III-as (tartalékcsapat) és a Magyar Kupamérkőzésekre nevezett 18-as kereteiben egyidejűleg, együttesen legfeljebb 7 külföldi játékost szerepeltet (ez úgy értendő, hogy egyszerre legfeljebb 7 külföldi játékosnak van szerződése és verseny­engedélye), és ezt a számot nem haladja meg a bajnoki és kupa-versenysorozatok egész idején, ennek elismeréseképpen ösztönzési díjban részesül. Amennyiben a bajnokság során ez az adat bármikor meghaladja a hetet, akkor a teljes összeg elveszik a csapat számára, és az addig kifizetett díjazás is visszajár. Amennyiben az évad közben egy már nevezett külföldi játékos eligazol a klubtól, vagy versenyengedélye visszaadásra kerül, vagy teljesül a „hazai játékos” státusz feltétele, akkor kikerül a létszámadatból. Vagyis helyette újabb külföldi játékos hozható.

Az a klub, amelyiknek az NB I-es mérkőzések bármelyikén végig legalább 8 hazai játékosa van pályán, minden ilyen mérkőzés után 3 millió forint elismerésben részesül. Vagyis ezzel az ajánlással is 33 fordulóban összesen 99 millió forint díjazásban részesülhet egy sportszervezet. Mivel a DVTK betartotta ezt az ajánlást az első két fordulóban, így eddig kétszer hárommilliót keresett ezen a bolton.

Maximum tíz

Viszont nem minden NB I-es csapatra vonatkozik ez az ajánlás: a 2014/15-ös bajnokságban elért eredmények alapján a nemzetközi kupában induló csapatok (Ferencváros, Videoton, MTK, Debrecen) akkor is jogosultak erre az ösztönzési díjra, ha a fenti szabályokat 7 külföldi helyett maximum 10 játékossal teljesítik, és a többiekre vonatkozó legalább 8 hazai játékos előírás helyett legalább 6 hazai játékost szerepeltetnek végig.


Hazai és külföldi labdarúgók

A Magyar Labdarúgó Szövetség az alábbiakban definiálta a hazai és külföldi játékosok fogalmát.„Hazai játékos, aki az alábbi feltételek közül legalább egyiknek megfelel: magyar állampolgárságú vagy 15–21 éves kora között egy vagy több MLSZ-tag sportszervezetben legalább három évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt. (A három év az MLSZ-tag sportszervezetben játszott első és utolsó hivatalos mérkőzése közötti időszakot alapul véve számítandó.)

Külföldi labdarúgó az a labdarúgó, aki a hazai labdarúgó feltételeinek nem tud megfelelni.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!