Sport

2015.07.09. 13:58

Megszakad a sorozat: elmarad a kerékpáros körverseny

Miskolc, Szerencs - Hatszor már megrendezték a Central European Tourt, a hetedik azonban elmarad.

Miskolc, Szerencs - Hatszor már megrendezték a Central European Tourt, a hetedik azonban elmarad.A viadal 2009-ben kezdődött, és a Közép-európai Kerékpáros Körversenyt a sportág barátai és a műfajjal szimpatizálók is hamar megkedvelték. Eleinte az idén is jól haladt minden, aztán kiderült: hetedszer már nem lesz házigazda a miskolci Kerékpársport 2000 SE és Sutkó Mihály főszervező.

Háromnapos

A Central European Tour a hagyományoknak megfelelően háromnapos küzdelmet kínált volna a szereplőknek és az érdeklődőknek július 24–26. között. Az első, pénteki napon Kassára tervezték a rajtot, a befutót pedig Miskolcra. Ez a táv 121 kilométeres etapnak ígérkezett. A második, szombati ajánlat így festett: Szerencs – Ibrány, 155 kilométeren. A vasárnapi zárófelvonás mezőnye Erdőkertesről Budapestre hajtott volna. A 153 kilométeres szakasz nem akármilyen látnivalót tartogatott a Duna-partra is, de ezekről már csak múlt időben beszélhetek.

A főszervezőnél – aki egykor maga is sikeres versenyző volt – ezek után a viadal lemondásának okaira kérdeztünk rá, mire szomorúan megjegyezte:

– A régi összetételű országos szövetség még támogatta, a májusban megválasztott új azonban már nem. Milyen indokkal lépett vissza a testület? Úgy fogalmazhatok, hogy a velem szemben tanúsított egyéni „szimpátia” alapján, bár hozzá kell tennem ezt is: néhány jóakaróm több helyen alám tett, mondván nem számoltam el a tavalyi pénzekkel, ez persze nem igaz.

A háromnapos eseményre Sutkó Mihály kilencmillió forintot kért a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetségtől, aztán a „huzakodás” idején már két napról és hatmillióról volt szó, de ez sem jött össze.

– Fontos tudnivaló, hogy Miskolc és Szerencs városa, valamint az összes érintett nagyobb település önkormányzata mögöttem és a rendezők mögött állt – folytatta Sutkó Mihály. – Az előkészületeket annak rendje és módja szerint elkezdtük, elköltöttünk egy csomó pénzt, mint utóbb kiderült, teljesen feleslegesen.

Mit veszít a sportág és mit veszítenek a nézők, továbbá a szállásadók, a vendéglátóipari egységek? A háromnapos versenyre tizennyolc ország huszonhét klubjának-csapatának mintegy százhatvan kerékpárosa érkezett volna többek között Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. Ennek azonban „lőttek”, ráadásul a Közép-európai Kerékpáros Körverseny nem lesz része az Európa Kupa sorozatának, és senki nem szerezhet itt segédpontokat a Rio de Janeiróban jövőre sorra kerülő olimpiai játékokra való kiküldetéshez. Mi lesz a viadal helyett? Állítólag már szerveznek valamit, ha sikerül… Ötlet persze van arról, hogyan is legyen jövőre, de Sutkó Mihály erről nem mondott semmit.

Azt viszont elárulta, hogy a lemondó leveleket elküldte az érintett városoknak és községeknek, a nemzetközi és a hazai szövetségnek, a kluboknak, a csapatoknak, a sportolóknak, a rendőrségnek, a bíráknak és mindenkinek.

ÉM-KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!