Sport

2015.07.02. 11:45

KBSC: Még érzi magában az erőt Huszák Géza

Kazincbarcika - Huszák Géza szerint csoda lenne, ha negyedik csapatával is osztályt ugrana.

Kazincbarcika - Huszák Géza szerint csoda lenne, ha negyedik csapatával is osztályt ugrana.Edzőváltás történt az elmúlt napokban a Kazincbarcikai SC NB III-as labdarúgócsapatánál. A kispad azután üresedett meg, hogy a korábbi tréner, Gálhidi György az Egyesült Arab Emirátusokban vállalt munkát. A klubvezetés több jelölttel is egyeztetett, akik közül végül Huszák Géza lett a befutó. Az 53 esztendős tréner legutóbb Egyiptomban dolgozott – éppen Gálhidi Györggyel –, ahonnan tavaly augusztusban érkezett haza.

– A másodosztályban szerepelt az az együttes, és Gyuri kihívott segíteni – emlékezett vissza a szakember. – Három hónapra kimentem, a történetnek az lett a vége, hogy bevittük a csapatot az első ligába. Csináltuk a felkészülést, aztán az egyik nap szólt nekünk a klubvezetés, és arra hivatkozva, hogy az edzőmeccseken nem jó eredmények születtek, megköszönték nekünk az addigi munkánkat. Az életnek, a sportnak vannak érdekes pillanatai, ez is egy ilyen volt, sajnos nem először tapasztaltam, tapasztaltuk meg. Amikor az ember eredményes, kicsit nehezebben éli meg, hogy ennek ellenére elküldik, de persze tisztában vagyok vele: egy tulajdonosnak, elnöknek jogában áll úgy dönteni, ahogy akar.

Meg kell becsülni

Ezután a barcikai szerepvállalásáról beszélt az edző:

– Volt több NB III-as ajánlatom is – osztotta meg mindezt lapunkkal Huszák Géza. – Az szólt egyrészt a Barcika mellett, hogy itt van hozzám, Miskolchoz közel, a megyében. Másrészt úgy gondoltam, hogy lehet valamit alkotni. Az osztályra van rálátásom, követtem az eseményeket, meccseket is láttam.

A tréner edzői pályafutása 1993-ban kezdődött, elég sok mindent elért már ezen a területen, így rákérdeztünk arra: mi lehet még a célja?

– Mindig is a futballban éltem az életem, egykor aktív játékosként, bő két évtizede pedig edzőként, vezetőedzőként vagy pályaedzőként – mondta Huszák Géza. – A magyar futballban átalakulás zajlik, csökkent az élvonal mezőnye, már csak egy másodosztály van, és mindössze három harmadosztály. Ezzel együtt jár az a jelenség, hogy óriási lett a harc, a versenyhelyzet úgy a játékosfronton, mint az edzők között a helyekért, a munkáért. Tehát ha valakire gondolnak, felkérnek egy bizonyos munkára, akkor azt meg kell becsülni és meg kell próbálni megfelelni. Én még érzem magamban a kellő erőt mindehhez, az eddigi munkásságomat pedig ítéljék meg mások, külső személyek, de talán nem kell szégyenkeznem miatta. Azt nem tudom, hogy meddig és hogyan csinálom, ezt majd az élet, a sors eldönti. Szeretnék Barcikán egy minél eredményesebb, minél jobb csapatot összerakni, olyat, amelyik egységes és ütőképes. Mindig maximalista voltam, így most is az a cél, hogy végezzünk majd az élmezőnyben. Sok felszabadult játékos még keresi a helyét, nehéz előre jósolni amiatt is, mert számíthat majd az is, hogy ki hogyan fog szerepelni az NB I-es klubok tartalékcsapatai ellen, illetve hogy azok az adott napon milyen összeállításban fognak pályára lépni. Szóval a táblázat első harmadában akarunk végezni, a pontos erőviszonyokat hat-nyolc forduló eltelte után lehet majd látni.

A második vonalhoz

A barcikai futballcsapat annak idején két alkalommal is osztályozót játszott a legmagasabb osztályba jutásért, ezek az idők vélhetően már nem térnek vissza, de az NB II-be való feljutás lehet – valamikor – realitás.

– A tárgyalások során többször beszélgettem az itteni vezetőkkel, és abszolút jól, tisztán látják a jelenlegi helyzetet – tette hozzá Huszák Géza. – Az infrastruktúrát minél hamarabb olyan szintre akarják hozni, hogy ha a csapat jól szerepel, akkor ez ne legyen gátja a feljebb lépésnek, ne kerüljön olyan helyzetbe a KBSC, hogy nem tud megfelelni a licencfeltételeknek. Emlékszem, játékos koromban öt-hatezer szurkoló is járt a mérkőzésekre, amikor jó volt a gárda. A hosszú távú elképzelés tehát az, hogy ez a klub a magyar második vonalhoz tartozzon. Jelenleg olyan keretet tervezünk, amelyben helyi nevelésű, itteni kötődésű játékosok vannak, a 90–95 százalékuk borsodi kötődésű. Nehéz bajnokság elé nézünk, korábban három klubot is feljuttattam az NB II-be, és az utána következő szezonban egyik sem esett ki. Csoda lenne, ha ez, a másodosztályba vezetés a negyedikkel is sikerülne…

Huszák-tények

Huszák Géza 1993-ban kezdte edzői pályafutását, Diósgyőrben pályaedzőként együtt dolgozott Vlád Lászlóval, Sándor Istvánnal és Tornyi Barnabással. Ezt követően Akasztóra ment, ahol Ioan Patrascu és Sándor István munkáját segítette. Később a Miskolci VSC, majd a Nyíregyháza Kertváros vezetőedzője lett. 1999 nyarán nevezték ki a Bőcs KSC trénerének. 2000 tavaszán Diósgyőrben dolgozott, amelyet egy abaújszántói szerepvállalás követett. 2004 őszétől Gálhidi György pályaedzője volt a DVTK-nál, aztán szintén vele Nyíregyházán munkálkodott (2007, feljutás az NB I-be). Utána Gálhidi György Vietnamba is magával vitte, hazajövetelét követően írt alá Mezőkövesdre, ahol három és fél évet töltött. Ezután a Rákosmente KSK trénere volt, majd – szintén Gálhidi Györggyel – Egyiptomban edző tavaly augusztusig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!