Sport

2015.07.08. 15:59

DVTK-Vénusz: Thür és a hasonló filozófia

Miskolc - A lányok kitartóbban és alázatosabban állnak a futballhoz, mint a fiúk, állítja a Vénusz edzője.

Miskolc - A lányok kitartóbban és alázatosabban állnak a futballhoz, mint a fiúk, állítja a Vénusz edzője.A hét év után távozó sikeredző, Sárréti Géza után Thür Antal vette át a DVTK-Vénusz NB I-es női futsalcsapatának irányítását. A korábban a Miskolci VSC-ben is futballozó 31 éves szakember három évig dolgozott a női utánpótlás korosztályoknál, amikor érkezett a felkérés Juhász Viktortól, a klub elnökétől: legyen a Vénusz vezetőedzője.

Szerencsés helyzetben

– Örömmel fogadtam el a felkérést – kezdte Thür Antal. – Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen eddig is a klubnál dolgoztam, így valamilyen szinten összekapcsolódott a munkánk a felnőtt együttessel. Rendszeresen látogattam a bajnoki mérkőzéseket, és volt, hogy edzéseken is besegítettem a felnőttekhez.

Így a keret nem lesz ismeretlen a szakvezető számára, aki drasztikus változtatásokat nem kíván eszközölni az eddigi edzésmódszerekben.

Sárréti Gézával nagyon hasonló a futballról alkotott filozófiánk, így nagyon más módszereket nem szeretnék alkalmazni a lányoknál – jelentette ki a tréner. – Az elvégzett munkában hiszek. Előnyben részesítem a labdás gyakorlatokat, így amelyik feladatnál csak lehet, használjuk a játékszert. A futásokat is igyekszünk labdával elvégezni. Ez azt hiszem, mindenkinek előnyére válhat.

Nagy mozgás nem várható a DVTK-Vénusz játékoskeretében. A keresztszalag-szakadásból felépülő Vachter Zsófia visszatér a csapathoz. A klub filozófiája nem változik, továbbra is saját nevelésű játékosokra próbálják meg építeni a keretet, amint arról már korábban Juhász Viktor lapunknak beszélt.

– Több fiatal is felkerül a felnőttek közé, aztán meglátjuk, hogyan teljesítenek – mondta Thür Antal. – Ennek a játékospolitikának is nyilván megvannak az előnyei és a hátrányai. Egyrészt előtérbe kerülnek a saját nevelésű lányaink, és más együttesekkel szemben nem kívánunk igazolni, így ez hátrány lehet. Ugyanakkor lesz egy évek óta együtt játszó csapatunk, ami az összeszokottságot tekintve hosszú távon nekünk fog kedvezni.

A hétköznapi életben testnevelő tanárként dolgozó szakember lát átfedést az edzősködés és a tanári hivatás között:

– Érdekes lehet, de a gyerekekkel valamivel könnyebb a munkám, hiszen velük folyamatosan együtt dolgozhatunk az iskolában. Ugyanakkor a felnőtteknél is van egyfajta pedagógia, amit alkalmazunk, így kölcsönösen tudom hasznosítani tapasztalataimat mind az iskolában, mind a futballban – fogalmazott a tréner, aki ezután áttért a két nemmel való munkakapcsolatra is: – A Vénusz utánpótláscsapatai mellett jelenleg az MVSC U13-as gárdájánál is edzősködöm. Lehet, hogy sokakat meglep, de az a tapasztalatom, hogy a lányok sokkal határozottabbak a sportágválasztás terén. Kisebb az esélye, hogy meggondolja magát valaki félúton, és rájön, ő mégsem ezzel szeretne foglalkozni. Továbbá a lányok kitartóbban és alázatosabban állnak a futballhoz, mint a fiúk.

Változó erőviszonyok

A Vénusz július 1-jén megkezdte a felkészülést a közelgő bajnoki idényre. A hagyományos futsaledzések mellett nagypályán is tréningeznek majd a keret tagjai, hiszen a Magyar Kupa sorozatra is benevezett az együttes. Milyen célokkal vág neki a következő szezonnak a csapat? – tettük fel a kérdést a vezető­edzőnek.

– Elsődleges célunk között szerepel a dobogó elérése. Azt azonban látni kell, hogy merőben megváltoznak az erőviszonyok a bajnokságban. A realitást így a 3–6. hely valamelyike jelenti számunkra. A Magyar Kupában szeretnénk minél tovább eljutni. Ennek a küzdelemsorozatnak elsősorban az a célja, hogy a terveink szerint rövidesen elinduló nagypályás női gárdánknak egyfajta alapot adjunk. Nehéz ugyanakkor összeegyeztetni a versenynaptárunkban a bajnoki mérkőzéseket és a Magyar Kupát.


A Thelena-kupán

A DVTK-Vénusz női futsalcsapata a tervek szerint – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – részt vesz az augusztus közepén Tolnán sorra kerülő nemzetközi tornán, a Thelena-kupán. Emellett pedig heti több edzéssel készül Thür Antal és alakulata a 2015/2016-os bajnoki évadra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!