Sport

2015.07.09. 12:17

Cigánd SE: Az érzelmeket teljesen kizárták, csak a szakma számít

Cigánd - A régi-új cigándi edző, Fogarasi Zoltán szerint már nincs értelme a múlttal foglalkozni.

Cigánd - A régi-új cigándi edző, Fogarasi Zoltán szerint már nincs értelme a múlttal foglalkozni.Az NB III-ban szereplő Cigánd SE labdarúgócsapatánál edzőváltás történt a holtszezonban: távozott Popovits Pál, utóda pedig Fogarasi Zoltán lett. A tréner visszatért a bodrogköziekhez, akiktől tavaly ősszel búcsúzott el. „Lehet ezt a történetet egy olyan házassághoz hasonlítani, amelyben a felek egyszer csak a válás mellett döntenek, de aztán átgondolják a szituációt, és visszamennek a másikhoz?” – kérdeztük Fogarasi Zoltánt a hasonlattal élve.

– Egy rossz házassághoz azért nem hasonlítanám azt, ami lezajlott, más szemszögből közelítek hozzá – kezdte a választ a szakember. – Amikor az utolsó forduló is lement az előző bajnokságból, felhívott a klub elnökhelyettese, Girdán Sándor, és azt mondta, hogy az egyik jelölt vagyok a kispadra. Ekkor már éreztem, gondoltam, hogy az edzőkeresés új dimenzióba lépett, persze eszembe jutott, hogy nyolc hónappal korábban edzője voltam ennek a csapatnak. Viszont mindkét fél látta, mik voltak a hibák, és talán akkor egy picit elhamarkodott döntés született. De ilyen az edző sorsa, ha nincs eredmény, akkor leváltják, és olyan is történt már, hogy akkor is elküldtek valakit, ha győzött a csapatával… Mi tíz meccsen kétszer szenvedtünk vereséget, ez talán nem rossz mutató, a vesztemet az okozta, hogy közbejött három döntetlen is, és a klubvezetés azt hitte, ez egy olyan mélypont, ahonnan nincs közösen kiút. Én úgy láttam, lett volna, de a vezetés másként gondolta, amit elfogadtam. Játékosoknál gyakrabban előfordul, hogy visszamegy egy egyesülethez, edzőknél kevésbé, ám nagyon udvarias volt a felkérés, benne azzal, hogy az én személyem miként illeszkedik a felvázolt célokhoz. Attól nagyobb elégtétel szerintem nincs egy edző számára, ha újabb felkérést kap ugyanattól a klubtól, hogy újra igazolhassa a szakmaiságát. Nincs, nem volt bennem dac, nem csináltam belőle lelkiismereti kérdést. Az igaz, hogy marasztaltak Hajdúböszörményben, és volt más ajánlatom is az NB III-ból, de úgy érzem, jól döntöttem. Egyszerűen nem utasíthattam el, a múltat lezártam, azt hiszem, ennél többet már nincs értelme vele foglalkozni, aki ezt teszi, az nem halad előre, mindig is ez a szemlélet vezérelt.

Több csapat is

A tréner a célról is beszélt, amely igazán „nemes”:

– Amikor kineveztek újra, az volt a cím a sajtóban, hogy a feljutást velem szeretné kiharcolni a klub – tette hozzá Fogarasi Zoltán. – Ezzel a lényeg elhangzott, bár egyelőre nincs csoportbeosztás sem. Nehéz dolog lesz, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy dobogón zárjuk a bajnokságot, ami jobb esetben magasabb osztályba való lépést jelenthet. Abban biztos vagyok, hogy egy izgalmas, éles bajnokság elé nézünk, hozzánk is eljutnak a különböző hírek, több csapat is jó eséllyel pályázik oda, ahová mi is. Azért a klubnál komoly lépéseket, erőfeszítéseket tettek és tesznek azért, hogy tudják vállalni az esetleges osztályváltást, ezért azt lehet mondani: igen, úgy érezzük, megérett erre a helyzet. Az elmúlt években a Cigánd vezető szerepet töltött be az NB III-ban, ezek az esztendők megalapozták annak lehetőségét, hogy most reálisan megpróbáljuk a felkerülés kivívását.

Gyorsuljon a játék

A keretben jelentős változások történtek, történnek, de vajon ebben milyen szempontok játszottak szerepet – vetettük fel ezt is Fogarasi Zoltánnak.

– Az egyik fő szempont az volt, hogy mindenképpen kell minőségi góllövő csatár Roszel Robi mellé – mondta a cigándi vezetőedző. – Az, hogy ez mennyire volt sikeres, majd bajnokság közben fog kiderülni. Azok, akik már csatlakoztak hozzánk, jó minőséget képviselnek. A második elvünk az volt, hogy a védelmet és a középpályát is erősítsük meg, hasonló kaliberű játékosokkal. Aztán harmadik elgondolásként az vezetett bennünket, hogy a játékunk gyorsuljon, olyan emberekkel, akiket erre már nem kell megtanítani, értik és érzik azt a játékrendszert, amit szeretnénk. Aztán nem volt utolsó szempont az sem, hogy ne tekintse senki sem ugródeszkának a cigándi létét, maximum úgy, hogy a csapattal együtt akarjon ugrani, el tudja helyezni magát szakmailag és a közösségben is. Az a jó csapat, amelynél a tizenhatodik ember is hozzá tud tenni, aki ugyanolyan fontos láncszem. Az igazolásoknál igyekeztünk kizárni az érzelmeket, hogy ha már ilyen célt fogalmaztunk meg, akkor csakis kizárólag a szakmai érvek számítsanak.

A cigándiak szombaton Nagybányára utaznak edzőmérkőzésre, s nagy valószínűséggel azt követően kialakul az a keret, amellyel majd nekifutnak a következő pontvadászatnak. Vasárnap pihenőt kapnak a labdarúgók, hétfőn pedig a bodrogköziek elutaznak a balmazújvárosi táborba.

Cigándi névsorolvasás

A tavalyi keretből maradnak: Sánta Tibor, Bákonyi Norbert, Ur László, Varga Krisztián, Sipos Tamás, Fekete Tamás, Baksa Zoltán, Szabó Roland, Katona György, Roszel Róbert, Varga Zoltán.


Távoztak: Belényesi Csaba, Hadházi Dávid, Varga Máté, Molnár Tamás.


Érkezők: Albert István (Ceglédi VSE), Burics András (Hajdúböszörményi TE), Csorba Szabolcs (Abahani Limited), Félegyházi Viktor (SE Kemecse), Kinczel Ervin (FC Olimpia Satu Mare), Kis Szabolcs (Sepsi OSK), Kovács Gergő (Debreceni VSC), Popescu, Robert (CSC Sanmartin), Oláh Levente (Tiszakanyár).


Az U21-es csapatból felkerült: Jóni Gábor, Sándor József, Sánta Kázmér.


Kölcsönben folytatják: Csík Kristóf, Barzó Gergő.


Még nem dőlt el a sorsuk: Tempfli Imre, Markovits Dániel, Kónya Csaba, Roman Ohar (ukrán).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!