Sport

2015.06.11. 14:04

Czank Tímea élete első Európa-bajnokságára készül

Csütörtökön megkezdődik a felnőtt női kosárlabda Európa-bajnokság, a magyar csapat pénteken lép pályára.

Csütörtökön megkezdődik a felnőtt női kosárlabda Európa-bajnokság, a magyar csapat pénteken lép pályára.Ha a következő napokban a pályán is olyan nehéz lesz utolérni Czank Tímeát, mint amilyen ez szerdán volt, amikor telefonon kerestük, akkor sok örömben lesz részük azoknak, akik neki, illetve a diósgyőri sportolótársainak, a magyar női kosárlabda-válogatott tagjainak, csapatának szurkolnak a magyar–román közös rendezésű Európa-bajnokságon, amely ma kezdődik, és ahol a mieink pénteken, Sopronban, a svédek ellen játsszák az első meccsüket.

Nem unatkoztak

– Hú, hát volt ma nagy rohangálás, az biztos, egyik edzés, másik edzés, videózás, ebéd, ünnepélyes megnyitó, utóbbin a csapatok és a nemzetközi kosárlabda szövetség képviselői vettek részt, szóval nem unatkoztunk, az biztos – mondta Czank Tímea, aki arra a felvetésünkre, hogy ezek szerint tévesen feltételeztük, hogy szépségszalonban, fodrásznál, vagy krioszaunában töltötte az idejét, így válaszolt: – Az utóbbi nagyon jó lett volna, de sajna itt nincs krioszauna, pedig szívesen beugrottam volna egy kis időre, ebben a nagy melegben. A programunkba, a napirendünkbe, amit végzünk, nem nagyon fér bele a fodrász, talán akkor mehettünk volna, amikor nagy ritkán szabadnapunk volt, de az meg elment, kellett másra. Én speciel ezeken a napokon mostam, és amikor éppen nem teregettem, hanem a mosógép dolgozott, akkor próbáltam pihenni.

Arra a felvétésünkre, hogy szépen körbelőtték az Eb-felkészülés alatt, hiszen klubcsapattársai közül ketten is elestek az Eb-részvételért vívott harcban, hiszen sem Bálint Réka, sem Rasheed Rita nem lett tagja a szűk, 12-es keretnek, a DVTK csapatkapitánya így felelt:

– Hát igen, ez egy ilyen világ… Szomorú voltam, amikor kiderült, hogy nem maradnak, jobb lett volna, ha nem így történik, de ez most így alakult, ők megtettek mindent, ahogy mások is, valakinek pedig döntést kellett hoznia. De ezen már túl vagyunk… – jegyezte meg Czank Tímea, aki arra a kérdésre, hogy mennyire van fókuszban a pénteki, svédek elleni nyitány, így folytatta: – Az elmúlt napok arról szóltak, hogy feltérképeztük őket, így tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon agresszív kosárlabdát játszanak, védekezésben nagyon mennek a lepattanóért, és a labdaeladások kiküszöbölésére is figyelnünk kell, és nem mellékesen nekünk is agresszívebbeknek kell lennünk.

Arra a felvetésünkre, hogy a felkészülési meccsek eredményei nem voltak túl jók, így felelt:

– Gyakoroltuk, amit kellett. Csak úgy nyerhetünk meccseket, ha az ellenfelet kevés ponton tartjuk, mert mi nem az a csapat vagyunk, amelyik meccseként 90-et szór. Éppen ezért a védekezésre kell koncentrálnunk. De arról sem szabad megfeledkezni, amikor a közelmúlt eredményeit vesszük elő, hogy azokon a meccseken még nem volt velünk Quigley, aki hétfőn csatlakozott hozzánk, és az elmúlt órákban, egy gyorstalpalón a ponterős játékos beilleszkedését igyekeztünk elősegíteni.

Nem jut 40 perc

Azt is megkérdeztük a diósgyőri csapatkapitánytól, hogy nem tart-e attól, hogy Quigley érkeztével kevesebb időt tölthet majd a pályán.

– Sem nekem, sem másnak nem jut majd 40 perc, és nekem nem az lesz a fő feladatom ebben a csapatban, hogy pontokat szerezzek, hanem, hogy szervezzem a játékot, kiszolgáljam a társakat – felelte. – A legfontosabb, hogy csapatként működjünk, és az marad majd fenn, tovább a pályán, aki a legtöbbet tudja hozzátenni az adott ellenféllel szembeni eredményes játékhoz.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ő mint élő szerződéssel rendelkező sportoló mennyire tekinti szerencsésnek ezt az „állapotát”, hiszen egy szabad játékos, az Eb-n nyújtott jó teljesítménnyel jó szerződést tud kötni a következő évadra.

– Nekem mindig megvolt, amikor véget ért egy szezon, hogy hol fogom folytatni, én szeretem ezt tudni, számomra megnyugtató érzés. És várom is már az új szezont, az új csapattal, hogy kikkel játszom majd együtt. Egyébként pedig a jó játékosok többségét nem ezen az Eb-n fedezik fel, a legtöbbjük biztosat tud a jövőjéről, de feltehetően lesz olyan extra teljesítményt nyújtó játékos, aki majd itt tűnik fel, illetve harcol ki magának jó szerződést – felelte Czank Tímea, aki arra a kérdésre, hogy mivel lenne elégedett, így válaszolt: – Ha továbbjutnánk a csoportból. Ehhez az ötcsapatos csoportban az első háromban kellene végezni, amihez kétszer kellene nyerni. Bár elméletileg egy győzelem is elég lehet, ha olyan körbeverések vannak, de nem ebben gondolkodunk.

Czank Tímeának – ahogy több társának is – ez lesz élete első Eb-je. Arról, hogy a kontinensbajnokság, és az ezzel kapcsolatos várakozás mennyire érintette meg, a válogatott kosaras a következőket nyilatkozta:

– Fura, hogy itthon van. Ha­zai a pálya, és ahogy közeledik a rajt, egyre inkább kezdjük átérezni, hogy mit jelent: itt vagyunk. Nem megbántva senkit a keretünkből: mi nem olyan csapat vagyunk, ahol egy-két ember mögé beállhat a többi, és nekünk éppen ez lehet az erősségünk, hogy csapatként, a közönséggel kiegészülve, egységet alkotva lépegetünk előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!