Sport

2015.05.28. 15:36

Partvonal: Az ki van zárva

<em>Előbb kizárták a szurkolók egy részét (az ultrákat), most sportszervezetekkel tették ugyanezt</em>. <strong>Berecz Csaba jegyzete</strong>.

Előbb kizárták a szurkolók egy részét (az ultrákat), most sportszervezetekkel tették ugyanezt. Berecz Csaba jegyzete.

Ez ki van zárva, az ki van zárva, záróra volt a licenckérelmekben kedden este a magyar fociban. Világ életemben rendpárti voltam, és mindig is egyetértettem azzal, hogy aki nem tudja átugrani a lécet, megúszni a szintidőt, betartani a szabályokat, annak nincs keresnivalója a legjobbak között. Mondhatnám, hogy úgy kellett a Pécsnek, a Nyíregyházának, a Kecskemétnek, hát még a lejtőre került, a „trükkös” tulajdonosok kezéből kicsúszó Pápának és Győrnek. De nem mondom, mert még vannak emlékeim a Diósgyőr múltjából, hogy milyen volt, amikor szélhámosok álltak a klub élén. Akik ígérgetésben voltak királyok, ideig-óráig fizettek, majd amikor nem tudtak, mert nem volt miből, túszul ejtették nemcsak a csapatot, hanem a szurkolótábort is. A Pécs és a Nyíregyháza azért annyiban más, hogy rendes, gazdasági teljesítésre képes tulajdonosok állnak mögöttük, de velük együtt sem nyertek a licenckapun át bebocsátást a magyar paradicsomba, az NB I-be.

De ha rend kell, akkor ez rendben is van. Viszont balszerencsésnek számítanak, mert éppen akkor nem voltak bibijeik, amikor a rendcsinálás kezdődött. Mindez indulhatott volna tavaly, amikor az Újpest FC megmentésére még törvényt is alkottak, ami azért ahhoz kevés volt, hogy eltakarja azt, hogy nem az a gazdasági társaság fejezte be a bajnokságot az újpesti foci mögött, amelyik elkezdte. Vagy még korábban is lehetett volna figyelni a szabályokra, amikor a Videoton fiókcsapataként az NB II-ben szereplő együttes mögé toltak be egy gazdasági társaságot, amivel rövid időn belül célba, az élvonalba ért a felcsúti Puskás Akadémia. Az akkor belefért, ez most nem, 2000-ben az, hogy a Diósgyőr a hetedik vonalba zuhanjon, vagy hogy 2004-ben a feljutó csapata licenc híján elhasaljon, az szintén, ahogy ez utóbbi évben az is, hogy gazdasági társaságok költözzenek az országban össze-vissza, például Siófokról Diósgyőrbe.

De vissza a mához: előbb kizárták a szurkolók egy részét (az ultrákat), most sportszervezetekkel tették ugyanezt. És, hogy kit lehet még kizárni? Ugyanezeket, ha 12-nél is kevesebb csapat is elég lesz valamikor. Mert így a tortából, ami ha minden igaz, egyre nagyobb lesz, egyre nagyobb szelet jut azoknak, akik az asztalnál maradhatnak. Hogy most olyan – futballmarketing szempontból – izomgyenge csapatok is lakmározhatnak, mint az MTK, a Honvéd, a Vasas, a Paks, a Puskás, vagy esetleg a Dunaújváros, kit zavar? A bazár bezárt, 12 csapat maradt. Jöhet az új magyar futballbiznisz, amelynek úgy hírlik azért lesznek jó részei is: a tucatlégiósok számának csökkenése, a 20 év alatti fiatalok szerepeltetése. Még jó is kisülhet belőle, hiszen mostanra sikerült az ország méretéhez, igazítani a mezőnyt. És nem is ezzel van a baj, hanem a hogyannal, hogy nem volt idejük felkészülni erre a gyors forradalomra a szereplőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!