Sport

2015.05.24. 19:31

Kovács és Bicsák nyert Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - A londoni olimpiát megjárt élversenyzőnk, Kovács Zsófia és a junior Európa-kupa összetett elsőségével is büszkélkedő Bicsák Bence abszolút sikerével ért véget a tiszaújvárosi XXIV. Fortrex Tisza Triatlon vasárnapi, második versenynapján megrendezett sprint távú kiemelt ranglista verseny.

Tiszaújváros - A londoni olimpiát megjárt élversenyzőnk, Kovács Zsófia és a junior Európa-kupa összetett elsőségével is büszkélkedő Bicsák Bence abszolút sikerével ért véget a tiszaújvárosi XXIV. Fortrex Tisza Triatlon vasárnapi, második versenynapján megrendezett sprint távú kiemelt ranglista verseny.

A Gyógy- és Strandfürdő területén a rendező TVK-Mali TK tagjai által kialakított versenyközpontban mintegy 800 sportoló regisztrált az egyéni versenyekre. A program a különböző utánpótlás és szenior korcsoportok csatározásaival indult, majd a III. Paratriatlon Országos Bajnokság résztvevői döntötték el a helyezések sorsát. Minden egyéni induló nevezési díjából 200 Ft-al segítette Benedek Lászlónak, TVK-Mali TK 2010-ben közlekedési balesetet szenvedett sportolójának a rehabilitációját.

Az elit, junior és ifjúsági nők egyszerre rajtoltak el. A még csak első éves ifjúsági Putnóczki Dorka az alig 9 perc alatt teljesített 750 méteres úszás után elsőként jött ki a medencéből, londoni olimpikonunk, a budaörsieket erősítő Kovács Zsófia bő egy perccel elmaradva a negyedik pozícióban volt ekkor. A 20 km-es kerékpározás során egy ötös boly verődött össze, melyben az említett két versenyző mellett Fuchs Dóra, Zelovics Dóra és Mester Dóra követelt helyet magának. Az élen haladók szinte egyszerre tették le kerékpárjukat, hogy másodpercekkel később már a futópályán rohanjanak. Az 5 km-es futás fordítójánál Kovács már meggyőző, mintegy százméteres előnnyel haladt az abszolút elsőség felé. Mögötte a tiszaújvárosi színeket képviselő korosztályos válogatott Putnóczki futott, aki a verseny ezen szakaszában szintén komoly fölényt harcolt ki magának üldözőivel szemben, bebiztosítva magának a nagyon előkelő második pozíciót. A még pénzdíjat érő abszolút harmadik helyet az újbudai Fuchs Dóra érdemelte ki.


Olimpikonunk, Kovács Zsófia esélyeshez méltóan nyert Tiszaújvárosban | Fotó: Szűcs István


Mielőtt a nap legnagyobb érdeklődéssel várt férfi elit és junior futama el nem rajtolt, megérkeztek a legjobb felnőttek, köztük a paratriatlon világbajnok Boronkay Péter, aki szombaton, a klubcsapat országos bajnokságon bronzot nyert az egriekkel, majd megnyerte kategóriájában a paratriatlon országos bajnoki címet, míg végül, délután a felnőttek között is rajthoz állt, ott is kiválóan teljesített, nem akármilyen példát mutatva sportszeretetből, akaraterőből, küzdeni tudásból.

A férfiaknál a junior Dévay Márk úszta a nap legjobbját, a 750 méteren elért 8:46 perces idejét senki sem múlta felül.

Az első bringakörben összeverődött egy 13 tagú boly, kilenc elit és négy junior kategóriás sportolóval. A második váltásig az élen nem változott a helyzet, egyszerre ért vissza a váltóhelyre a 13 tagú szökevénycsoport, melyet a junior Európa-kupa győztes, pécsi színekben indult Bicsák Bence vezetett ekkor. A gyors öltözésnek köszönhetően 3 mp-en belül mindenki elhagyta a depót. Az 5 km futás felénél, amikor a Gyógy- és Strandfürdő területén megfordultak a versenyzők, Bicsák haladt az élen, de ekkor még Szatmári Levente, Király István, Dévay és klubtársa, a szintén junior tiszaújvárosi Lehmann Bence is „lőtávolságon” belül volt. A hátralevő kilométereken azonban a kiváló futó pécsi triatlonos feljebb kapcsolt még egy fokozatot és fölényesnek mondható győzelmet aratott. A bajai Király István felrobogott a második helyre, a bronz pedig az egri Tarnai Lászlónak jutott. A férfiaknál az első hat helyezett kapott pénzdíjat, így az eredményhirdetésnél az őket sorrendben követő újbudai Szatmárit és az előző napon felnőtt klubcsapat-bajnoki aranyérmet ünneplő Dévayt és Lehmannt is a pódiumra szólították.


Eredmények

Női abszolút:

  • Kovács Zsófia (Budaörsi TKE) 1:02:25 óra,
  • Putnóczki Dorka (TVK-Mali TK) 1:03:23,
  • Fuchs Dóra (UNIQA Team Újbuda) 1:03:48.
  • Férfi abszolút:

  • Bicsák Bence (PSN Zrt. Pécs) 54:43,
  • Király István (Mogyi SE) 54:54,
  • Tarnai László (Dr. Bátorfi Agria TK) 55:03,
  • Szatmári Levente (UNIQA Team Újbuda) 55:10,
  • Dévay Márk (TVK-Mali TK) 55:12,
  • Lehmann Bence (TVK-Mali TK) 55:38.
  • (A részletes eredményeket a www.evochip.hu oldalon lehet megtalálni.)

    - Szűcs István -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!