Sport

2015.04.28. 15:46

Mezőkövesdi EHF Kupa-indulás: felelős döntés kell

Mezőkövesd - Az MKC elnöke mindenkinek köszöni a Pécsett megszerzett Magyar Kupa harmadik helyet.

Mezőkövesd - Az MKC elnöke mindenkinek köszöni a Pécsett megszerzett Magyar Kupa harmadik helyet.Sok boldog mezőkövesdi embert lehetett látni vasárnap a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokban, ahol a dél-borsodi klub megszerezte a bronzérmet a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjében. Az elégedettek közé tartozott Mata Tibor, a Mezőkövesdi KC elnöke is.

– Szép hétvégén vagyunk túl, s nem csupán azért, mert jó volt az idő Pécsen, hanem azért is, mert szép eredményt értünk el – kezdte az Észak-Magyarországnak adott nyilatkozatát a klubvezető. – Már a négy közé jutás is történelmi eredmény volt az életünkben, az idáig vezető út sem volt egyszerű, mert az alacsonyabb osztályú salgótarjániak után három igen komoly NB I-es ellenfelet vertünk ki az Orosháza, a Balatonfüred és a Gyöngyös személyében, melyek közül kettő az első hat között van a bajnokságban. Szombaton felszabadult, közönségszórakoztató játékkal egy teljes mértékben vállalható vereséget szenvedtünk a Veszprémtől, mondta a klubvezető.

Szenzációssá tettük

– A vasárnapi, váciak elleni csata sziporkázó játékkal kezdődött, folytatta, aztán belekerültünk egy kis hullámvölgybe, amely a sportban természetes, de aztán kijöttünk belőle és magabiztosan nyertünk, amivel szenzációssá tettük a két napot. Ország-világ láthatta, a televíziós közvetítésnek köszönhetően, hogy van kézilabda Mezőkövesden, és nagyon lelkes, támogató szurkolóink. Száznegyven szurkolónk jött el vasárnap Pécsre, 330 kilométerről. Az ultrák már hetek óta szervezték az utat, remek hangulatot teremtettek, szenzációsak voltak. A Veszprém és a Szeged vezetői is gratuláltak a csapat eredményéhez, és ahhoz is, hogy ilyen csodálatos szurkolóink vannak. A klub nevében köszönöm a támogatásukat, és természetesen köszönöm a harmadik helyet a csapatnak, Skaliczki László vezetőedző kiváló munkáját, aki másfél éve építgeti csapatunkat.

Még teljesíthető

Az Ön nevéhez, regnálásához fűződik a mezőkövesdi kézilabdázás legnagyobb sikere, mindezt miként éli meg? – kérdeztük ezt is Mata Tibortól.

– Boldog vagyok, ez azt hiszem, érthető, de nem én játszottam a pályán, nem én lőttem a gólokat, nem én találtam ki a taktikát, úgyhogy csak annyi részem van benne, amennyi egy elnöknek része lehet – fogalmazott az MKC első embere. – Egy ilyen jeles pillanatban talán érdemes visszanézni, visszatekinteni a múltba, a kezdetekre. A mezőkövesdi kézilabdázás első magjait alapítóként Tállai András, Bozsik Sándor, Juhász Antal, Gáspár Márton, Hajnal Imre, Barzsó István és Tóth Mihály ültették el. Juhász István nevelgette az első kézilabdás palántákat a később bekapcsolódó Holdoner István támogatása mellett. Az elmúlt 22 évben sokan, sokat tettek azért, hogy az MKC egyre feljebb jusson, elsősorban Mezőkövesd városa, amely folyamatosan segítette a klubot, és ma is főtámogatóként áll mellette. Persze nem szabad kihagyni a támogatókat, edzőket, a játékosokat, a szurkolókat. Visszagondolhatunk a 2007-es feljutásra is, amely óta – egy év kihagyással – folyamatosan az élvonal résztvevője a Mezőkövesdi KC. Mi kis klub vagyunk, az alapcél szinte mindig az volt, hogy maradjunk benn az első osztályban. Erre a szezonra azt határoztuk meg, amit a játékosok is magukénak éreztek, hogy legyünk egy erős középcsapat. Nem volt cél az, hogy a rájátszást az első hatban kezdjük, de ha az eredmények esetleg úgy hozták volna, akkor természetesen örültünk volna neki, igazából a hetedik-nyolcadik helyet céloztuk meg, ami két fordulóval a befejezés előtt elérhetőnek látszik.

Szükséges konzultálni

A vasárnapi bronzmérkőzés tétje az EHF-kupa-szereplés volt, hiszen minden bizonnyal a Veszprém mellett a Szeged jut be a bajnoki fináléba is, így a kupagyőztes jogán – amennyiben az NB I első két helyezettjének BL-nevezését egyaránt elfogadja az Európai Kézilabda Szövetség – a Magyar Kupa 3. helyezettje szerepelhetne a második számú európai kupasorozatban…

– Most, ma még nem kell ebben döntenünk, van rá némi időnk – tette hozzá ehhez Mata Tibor. – Nyilvánvaló, hogy meg kell vizsgálni, hogy mindez milyen terheket róna a klubra. Konzultálni kell a szövetséggel és Mezőkövesd város vezetésével, önkormányzatával is, mindenképpen alapos körüljárást igényel ez a dolog, és csak ezek után lehet meghozni a felelős döntést. Butaság lenne ebben a pillanatban azt mondani, hogy „nem”, mert mi kis csapat vagyunk ehhez, de azt sem mondhatjuk ki, hogy „igen”… Ez egy lehetőség, nem tudni, lesz-e még egyszer ilyen, de mi nem tartozunk azon egyesületek közé, amelyek számára természetes a kupaindulás, ahol eleve így terveznek, így számolnak, tudják, mivel jár, van rutin a szervezésben. Még egyszer mondom: ebben a pillanatban nem zárkózunk el előle, de nem szeretnénk olyat bevállalni, amelybe szélsőséges esetben akár bele is rokkanhat a klub.


A szurkolók is hozzájárultak

Lókodi Gergő, a mezőkövesdiek balátlövője az alábbiakat nyilatkozta lapunknak a négyes döntőről:– Szinte mindent megvalósítottunk a hét végén... A bronzéremért utaztunk Pécsre, és meg is tudtuk szerezni. A Veszprémmel egy jó, felhozó meccset játszottunk szombaton, ők készültek a döntőre, mi pedig a Vác ellen. A harmadik helyért zajló mérkőzésre edzőnk, Skaliczki László olyan taktikát dolgozott ki, amelynek alapja a jó védekezés volt, ez többé-kevésbé meg is valósult, mert több kontragólt is elértünk. Volt hullámvölgy a játékunkban, de ezen az akaratunknak és a bennünk lévő munkának köszönhetően túl tudtunk lendülni. Köszönjük a szurkolóknak a buzdítást, hogy ilyen nagy számban elkísértek bennünket. Rettenetesen jó érzés volt hallani őket mérkőzés közben, ők is hozzájárultak ahhoz, elértük a klub történelmének legjobb eredményét. Nekem eddig a legnagyobb sikerem a Nyíregyházán megszerzett főiskolás világbajnoki cím volt, de ha a bajnokságot és a Magyar Kupát nézzük, akkor ez a mostani bronzérem a csúcs.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!