Sport

2015.04.15. 11:46

Májustól egy percnyi megállás sincs

Miskolc - Gercsák Szabina is utazhat az Eb-re, amelyet az Európa Játékok keretében rendeznek.

Miskolc - Gercsák Szabina is utazhat az Eb-re, amelyet az Európa Játékok keretében rendeznek.A viadalt június 25. és 28. között Bakiban tartják. A magyar keretet már kijelölték: a 70 kilós súlycsoportban Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club tagja léphet tatamira.

Picit tévedtek

A megyeszékhely első ifjúsági olimpiai bajnoka tavaly még a 63 kg-os mezőnyben szerepelt, súlyát azonban nem tudta tartani, így egy kategóriával feljebb lép.

– Az elmúlt évben sok vizsgálaton és mérésen vettünk részt Szabinával – kezdte Flórusz János, a Hell MJC elnök-vezetőedzője. – Ezek eredményeképpen olyan „határozatot” kaptunk, mely szerint várhatóan sem a testmagassága, sem a súlya nem fog változni. Ehhez képest csak november végétől februárig 4 centimétert nőtt és ez természetesen magával hozta súlyának gyarapodását is. Ha a mérlegre állt, többségében 68-at nyomott, így rögtön világossá vált számunkra, hogy kiválóságunk tovább nem tarthatja a 63 kilót. Ez az élettel együtt járó tény nyomban számos problémát vetett fel.

A szakember ezek között megemlítette, hogy Gercsák Szabina a 63 kilós mezőnyben – 500 ponttal – a 30. hely körül állt a világranglistán, a 70-esek mezőnyében viszont a nulláról indult és ez természetesen érzékenyen érintette.

– A magasabb súlycsoportban tanítványom pillanatnyilag csak a 101. helyen tanyázik, és az eddigi 70 pontja sem mondható soknak – folytatta a szakember. – Mivel mi már mindent az olimpiai szemüvegen keresztül nézünk, felkészülésünket és kvalifikációs versenyzésünket is alá kell rendelnünk a 2016-os ötkarikás játékoknak. Rio de Janeiróban a súlycsoport világranglistájának első tizennégy helyezettje indulhat. Ez a szám persze nem végleges, hiszen hozzá kell számolni a zöld kártyásokat, mi azonban erre nem építhetünk. A felsoroltak fényében teljesen átalakítottuk edzésmunkánkat: mintegy öt hete erősítünk, napi két edzést tartunk, hiszen enélkül Szabina nem „rúghatna labdába” a 70 kilósok táborában. A kemény munka következtében fizikai állapota huszonöt százalékkal javult, miközben technikailag továbbra sincs problémája, a legjobbak közé tartozik.

Nagyüzemi szinten

A „megújult” Gercsák Szabina első komoly megmérettetése a május végi, Romániában sorra kerülő, felmérőnek szánt, felnőtt Világkupa lesz. Ezt követi a júniusi budapesti Grand Prix, majd a baki kontinensbajnokság.

– Nem veszíthetjük szem elől azt sem, hogy Szabina még jövőre is junior korú lesz – közölte Flórusz János. – Ennek jegyében ebben az évben szerepelni fog az ausztriai Oberwartban sorra kerülő Eb-n, az Egyesült Arab Emírségek-beli Abu-Dhabiban rendezendő vébén, majd az U23-as korcsoportnak a szlovákiai Pozsonyba kiírt Európa-bajnokságán is. A túraterveket kiegészítettük az edzőtáborokkal: ezeket itthon és Spanyolországban tartjuk majd. Szabinán már látszik a fejlődés, ennek következtében pszichésen is felszabadult, könnyebben végzi a nagy megterheléssel járó edzésmunkáját.

ÉM-KT

Glasgow helyett

SAz idei felnőtt cselgáncs Európa-bajnokságnak a napokban Glasgow adott volna otthont, ám az Európai Cselgáncs Szövetség februárban elvette a brit szövetségtől a rendezés jogát. Utóbbi ugyanis olyan szponzori megállapodást kötött, amely ellentétes az EJU érdekeivel, ezen kívül az előírt határidőre „elfelejtették” befizetni az esemény jogdíját is. Ezért az Eb-t a júniusi, baki Európa Játékok keretében tartják. Azerbajdzsán fővárosában színeinket hét nő és kilenc férfi sportoló képviseli majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!