Sport

2015.04.27. 13:54

Lefocizta az FTC a DVTK-t

Miskolc - A diósgyőrieknek öt éve volt legutóbb ilyen hosszú nyeretlenségi sorozatuk.

Miskolc - A diósgyőrieknek öt éve volt legutóbb ilyen hosszú nyeretlenségi sorozatuk.A labdarúgó NB I 25. fordulójában szombaton kora délután az Ferencvárosi TC vendége volt a Diósgyőri VTK együttese. Az idén a bajnokságban még veretlen, az idén még nyeretlent fogadta, és nem csak a két csapat formája, hanem a keretben rejlő értékek tekintetében is nagy különbség volt a két gárda között már a kezdés előtt. Most csak szigorúan a bevethető játékosoknál maradva: a meccs előtti napon még úgy tűnt, hogy a DVTK-ban Kovács G., Alves, Husic, Takács T., Griffiths, Antal és Okuka sem játszhat ilyen-olyan sérülés miatt (és akkor még Radosról szó sem esett), aztán a hétből ketten a kezdőcsapatba kerültek, ketten meg a kispadra. Viszont Koman nem volt még keretben sem, a meccs előtt erről mindössze annyit közöltek a DVTK sajtósai, hogy sérülés miatt, de diagnózissal nem tudtak szolgálni. (A meccs utáni sajtótájékoztatón így nyilatkozott a válogatott középpályásról Sivic Tomislav, a DVTK vezetőedzője: „Koman sérült volt, könnyített munkát végzett a héten, pénteken próbálkozott az edzésen, de végül nem vállalta a játékot.”) Mivel Antal vállalta, hogy a gólvonalra áll, így a fiatal Bősznek nem adathatott meg ugyanez, és Okuka játékra jelentkezésével a hátsó négyesbe csak egy „posztidegen” játékost kellett bevetni, Németh M. személyében, akit tavaly nyáron baloldali középpályásnak, és nem belső védőnek szerződtettek. A diósgyőri csapat többi része kevésbé tűnt grízesnek a kezdés előtt, aztán amikor útjára indult a labda, hamarosan kiderült, hogy mégis az.

Nem a papírforma

Nem a papírforma borult, hanem a pálya, az első perctől kezdve. A Ferencváros Busai révén egy kapufával nyitott, és húsz percen át keményen gyömöszölték a diósgyőri kapu elé a labdát, és úgy tűnt, hogy csak idő kérdésre, hogy mikor szereznek gólt. Az ezt mutató órát viszont nem a hazai csapat, de még csak nem is a vendég gárda kezelte, hanem a játékvezető, és valamelyik segítője, ugyanis a sípos ember úgy fújt be egy 11-est a hazai együttesnek, hogy nem láthatta az esetet, amit megtorolt, és a közelben sem nagyon volt asszisztense. Az ajándékot köszönte szépen az FTC, és Mateos révén gólt szerzett, a légiósról pedig rögtön ezután az is kiderült, hogy vagy színvak, vagy szerény kultúrkörből érkezhetett hazánkba, mert a 350 fős diósgyőri tábor előtt ünnepelt. A gól a büntető előtt vastagon benne volt az FTC játékában, és aligha szorultak volna ily segítségre, és ezt 1-0 után igazolni szerették volna. Sikerült is nekik, változatlanul támadószellemben játszottak, helyzeteket alakítottak ki, és egy szép támadás végén akciógólt is szereztek az első félidő hajrájában. A DVTK az első játékrészben szinte csak a védekezéssel volt elfoglalva, és a nagy nyomás közepette már az első játékrész közepén időhúzást is láthattunk a fekete mezesektől. Okuka mentségére legyen mondva, hogy tényleg keményen kellett dolgozniuk hátul, volt munkájuk rendesen, mert a középpálya, és támadójáték egyáltalán nem volt. A súlytalan középső sor nem tudta megtartani a labdát, a hazaiak pár másodperc alatt visszaszerezték, így diósgyőri építkezésre nem volt lehetőség. A vendégek az első 45 percben csupán egyszer jutottak el az ellenfél kapuja elé, egy szabadrúgásnál, de komoly helyzet ebből sem alakult ki.

Fordulás után

Lamah ziccerével indult a második félidő, aztán jött a harmadik hazai találat, sarokkal. Ilyet, ehhez hasonlót a 15. fordulóban az akkor még bombaformában lévő DVTK-tól Griffiths szerzett, az MTK elleni idegenbeli rangadón, az akkor diósgyőri részről szépségdíjasnak titulált talált, bevételezve megalázónak tűnt. A kiütés szélén állt a Diósgyőr ekkor, nem tudott méltó ellenfele lenni az FTC-nek. Amit a kapitányi szalagot a meccsen viselő Gosztonyi András pénteken megfogalmazott, annak ékes cáfolata volt ez a meccs, ugyanis lefocizták a DVTK-t ezen a napon. Diósgyőri részről a csereként beállt Jenner részéről érkezett az első kapura lövés a 72. percben, és ugyanő volt az, akinek a bombájánál bravúrral kellett védenie Dibusznak, a hosszabbítás elején. De nem ez volt az utolsó esemény a meccsen, mert Varga R. még lőtt egy a kapufát, mintegy jelezve ezzel, hogy az oroszlán bajszát nem kellene húzogatni. Simán nyert az FTC, a DVTK-nak ez lett zsinórban a nyolcadik nyeretlen bajnoki meccse, ilyen negatív sorozatra legutóbb 5 éve volt példa, 2010 tavaszán, amikor kiesett a csapat az NB II-be. Ilyentől most nem kell tartani, ugyanis ebben a fordulóban eldőlt, hogy a jelenlegi kieső helyen álló csapatok már nem előzhetik meg a Diósgyőrt.



Jegyzőkönyv

Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 3-0 (2-0)

Budapest, 10 114 néző. V.: Erdős (Berettyán, Horváth R.).

Ferencvárosi TC: FTC: Dibusz (6) – Dilaver (6), Nalepa (6), Mateos (7), Ramírez (6) – Somalia (6) – Varga R. (7), Gera (7), Busai (7), Lamah (7) – Böde (7). Vezetőedző: Thomas Doll.

Diósgyőri VTK: Antal (7) – Okuka (5), Szalai V. (5), Németh M. (5), Eperjesi (5) – Egerszegi (4), Krstic (3) – Gosztonyi (3), Barczi (3), Marjanovic (3) – Grumic (4). Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Csere: Gosztonyi helyett Takács T. (4) az 57., Marjanovic helyett Jenner (5) az 57., Ramírez helyett Bönig (5) az 58., Barczi helyett Bacsa (-) a 71., Busai helyett Gyömbér (-) a 73., Gera helyett Lauth (-) a 78. percben.

Sárga lap: Németh M. a 37., Bönig a 91. percben.

Gólszerző: Mateos, 11-esből (1-0) a 29., Böde (2-0) a 43., Lamah (3-0) az 54. percben.

Thomas Doll: – A mai teljesítményért nagy dicséret illeti a csapatot, a nagy meleg ellenére is közönségszórakoztató, jó játékot nyújtottunk. Látszik, hogy nagyon együtt van a csapat. Ugyanakkor meg kell tanulnunk a gólhelyzeteket hamarabb kihasználni, mielőbb megszerezni az első gólt. Örömteli, hogy támadóink sok mozgással rengeteg zavart okoztak a diósgyőriek védelmében, kreatív játékot nyújtottunk, és örülök annak is, hogy nem kaptunk gólt.

Sivic Tomislav: – Elég egyszerű mérkőzés volt, már csak azért is, mert a Fradi ma sokkal jobb csapat, mint a miénk. Túl erős falat volt ez nekünk. Sok a hiányzónk, főleg a védelemben, nem tudtunk építkezni, támadni, képtelenek voltunk választ adni a ferencvárosi rohamokra. Ami pedig azt illeti, hogy a széleken bontotta meg a Fradi a védelmünket, erre számítottunk, de összesen négy védőm van, nem tudtam kit a pályára küldeni, hogy megerősítem a hátsó alakzatot. Ha nincsenek Antal bravúrjai, akár megalázó vereséget is szenvedhettünk volna.



A gólok története

28. perc: A diósgyőri 16-ooson belül a bal sarokban, amikor a labda a környéken sem volt, Krstic mellett Varga R. esett el, és bár Erdős játékvezető háttal volt a történteknek, hiszen az oldalvonal mellett csordogáló labda útját, az azért vívott harcot figyelte, valamelyik súgója, segítője hatására 11-est ítélt. A büntetőt Mateos a kapu bal oldalába vágta, 1-0.

43. perc: Gera tört be a vendég 16-oson belülre, majd balra, a felfutó Ramírez elé tette a labdát, aki az ötösről visszafelé passzolta a játékszert, Bödének, a csatár pedig félfordulatból, 7 méterről a kapu bal oldalába bombázott, 2-0.

54. perc: Gera szépen tette ki a labdát jobbra Dilaver elé, aki remekül adott a kapu elé, az érkező Lamah pedig remek mozdulattal, 4 méterről sarokkal küldte a játékszert a gólvonal mögé, 3-0.


A Dunaújvárostól 1 pontot levontak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!