Sport

2015.04.22. 15:29

Hollóháza vs. Bodrogkisfalud - Előbb villant, majd eltűnt a piros lap

Hollóháza - Példátlan eset történt a megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság Keleti csoportjában.

Hollóháza - Példátlan eset történt a megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság Keleti csoportjában.A 23. forduló keretében vasárnap lejátszott Hollóháza – Bodrogkisfalud 1-1-re végződött meccs után Olexa Flórián, a hazaiak edzője többek között ezt nyilatkozta: „A játékvezetés kritikán aluli volt. Ilyet még nem láttunk: kiállította a játékosunkat és a meccs után visszavonta a piros lapot, így pár percet emberhátrányban játszottunk jogtalanul.”

Kettős hiba

A történtekkel kapcsolatban megkerestük Pecze Istvánt, a Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága játékvezetői bizottságának elnökét, aki – miután lapunktól értesült a fejleményekről – nyomozómunkába kezdett, majd így kezdte a beszámolóját:

– Beszéltem Marton Szilárd játékvezetővel, aki a 92. percben, azaz a találkozó hosszabbításában sárga lapot adott a hazaiak 7-es számú játékosának, Adam Hricnek, majd azt gondolta, hogy mivel korábban is kiosztott számára egy ilyen színű figyelmeztetést, felmutatta a pirosat is. Vagyis Hricet leküldte a pályáról, s pár másodperccel később, egy szabadrúgás elvégzését követően, lefújta a találkozót. A bírói öltözőben azonban észrevette tévedését, azt, hogy a 49. percben nem a hollóháziak 7-esét, hanem a bodrogkisfaludiak ugyanilyen számmal szereplő labdarúgóját, Gyarmati Zsoltot figyelmeztette sárga kártyával, vagyis a pirosat helytelenül vette elő. Ennek következtében helyre akarta hozni a hibáját, de egy másikkal tetézte: annulálta a felmutatott pirosat, amelyet nem írt be a jegyzőkönyvbe, csupán a sárgát rögzítette. Igen ám, de helytelenül járt el, ugyanis a kiosztott pirosat hibásan, vagy fogalmazzunk úgy, hogy önkényesen törölte el.

A jelentésében

Pecze István ezután arról beszélt, hogy miként kellett volna eljárnia Marton Szilárdnak:

– Az első és legfontosabb az, hogy ilyen és ehhez hasonló esetben a játékvezető mindent rögzítsen a jelentésében. A jogosan felmutatott sárgát és a jogtalanul előhúzott pirosat is. Ezt követően köteles lett volna taglalni a tévedését, ilyen ugyanis bárkivel előfordulhat, elvégre emberek vagyunk. A leírtak függvényében pedig az ügy nyilvánvalóan az MLSZ megyei igazgatóságának fegyelmi bizottsága elé kerül: a testület pedig, az általános gyakorlat szerint, ilyenkor – a játékvezetői jelentés alapján – semmisnek veszi a kiállítást, korrigálja a hibát.

Arra a kérdésre, hogy ezek után eltiltják-e a kétszeresen is vétkes sípost, Pecze István nem kívánt reagálni, de valószínű, hogy Marton Szilárdot egy ideig pihentetni fogják.

ÉM-KT

Könyvelési hiba...

„A történteket sajnálom – mondta érdeklődésünkre Marton Szilárd játékvezető, majd hozzátette: – Könyvelési hibát követtem el, ez pedig a találkozó után, az egyeztetésnél nyomban ki is derült. Aztán két rossz közül kellett választanom... Már csak annyit mondhatok, hogy az eset számomra nagyon tanulságos.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!