Sport

2015.04.02. 19:43

DVTK vs. PEAC - 19 év után döntős a Diósgyőr

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata bajnoki döntőbe jutott pécsi bravúros győzelmével.

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata bajnoki döntőbe jutott pécsi bravúros győzelmével.A női kosárlabda NB I rájátszásában csütörtökön este a két nyert mérkőzésig tartó elődöntő harmadik meccsét játszotta a PEAC-Pécs és az Aluinvent-DVTK együttese. A két gárda ebben az évadban hatodszor feszült neki egymásnak, ebből adódóan jól ismerik egymást, és nagy, meglepő dolgok egyik oldalon sem voltak várhatók. De azért akadt meglepetés, már a bemelegítésnél is, hiszen a a vendég diósgyőrieknél ott volt a pályán a március 13-án, a győri Magyar Kupa elődöntőben megsérült fiatal irányító, Horváth Bernadett (akiről a meccs végére kiderült, hogy csak ,,ijesztgették” vele a pécsieket, mert a játékot még nem tudta vállalni). A másik apró DVTK-s meglepi az volt, hogy a pécsiek által egy ideig céltáblaként használt Coulibaly nem kapott helyet a vendégek kezdőcsapatában, a piros-fehérek légiós centere helyett a magyar válogatott Szécsi futott ki a labdafeldobásra. Ehhez hasonló döntés akadt a hazai oldalon is: Wiiliams csak a kispadon ült a kezdéskor, T. Jovanovic viszont a kezdőben kapott helyet.

Felvette a harcot

Meccshangulatban kezdődött az összecsapás, a lelátón a két tucatnyi diósgyőri drukker felvette a harcot a nem sokkal nagyobb létszámú hazai hangos emberekkel. Pontatlan dobásokkal indult a mérkőzés, majd Raksányi rámolt be egy hármast, amire Szécsi és Allison válasza érkezett (3-4), aztán pedig egy Raksányi és Szécsi triplaváltás (6-7). A negyed közepe Bishopé volt, 7-9 után előbb egy kettest, majd egy hármast szórt be (7-14), utóbbiból N. Jovanovic is legyártotta az elsőjét (10-14). Ezt a négyes fórt egy darabig őrizgette a DVTK (14-18), de a hazai csapat a játékrész végére eltüntette hátrányát, mert dobásban egy picit feljavult (18-18).



A második menet elején Czank volt eredményes, majd nem sokkal később a cserként beállt Coulibalynak fújtak be támadó faultot. Aztán mikor másfél percen belül hat pontot kapott a Diósgyőr, ez López edzőnek (is) sok volt, időt kért (24-20). A pauza jót tett, egy perc alatt egyenlített a DVTK, Coulibaly és Dubei palánk alóli találataival (24-24). A 14. percben 27-26-nél Kaposi kapott kapott technikait könyöklésért, az ezért járó büntetőkből fordított a vendég együttes, majd két minutával később Czank trojkája az egyenlítést jelentette (33-33). 35-55-öt követően a DVTK szerzett zsinórban öt egységet, és ezt az előnyt a negyed végéig sikerült megőriznie (37-42).

9-0-val

A hosszú szünet után több mint két percig nem esett gól, aztán Williams és Orozovic következett, utóbbi a duplája után egy faultos kosarat is bevert, – a 7-0-s etappal fordított a PEAC, – majd amikor Williams még egy középtávolit is bedobott (46-42), vendég időkérés miatt szakadt meg a játék. Az ,,átaludt” időszak után, a negyed negyedik percének végén Czank tripla volt az első piros-fehér találat ebben a játékrészben (46-45), de nem nagyon volt utánlövés, a Pécs jól védekezett, a Diósgyőr játékosai a kevés dobóhelyzetüket sem tudták pontokra váltani (52-48). Aztán a hajrában csak sikerült kiszenvedni az egyenlítést (52-52), viszont az utolsó másodpercben T. Jovanovic szerzett egy centergólt (54-52).



 

10 pont Allisontól

A záró játékrészben minden jó és rossz mozdulat felértékelődött, és mivel Allison kettese után Dubei hármasa jött, hazai időkérés következett (54-57), ami után Hurst megszerezte első pontjait. Aztán N. Jovanovic és Dubei ,,cserélt” hármast (59-60), innentől pedig felváltva vezettek a csapatok, Coulibaly faultos kosaráig (63-65). Egy hazai büntető után Allison talált be, aki ezzel megkezdte szédületes periódusát (64-67, 64-69). 1:55-tel a vége előtt T. Jovanovic szépített, aztán Allison szerzett hihetetlen, lehetetlen kicsavarodott helyzetből gólt, 0:49-nél (66-71). A végjátékban ugyan N. Jovanovic még bevágott két triplát, de közben Czanknak két, Bishopnak egy büntetője volt, a végén pedig ki más szerezhetett volna kosarat, mint Allison, aki ebben a játékrészben 10 pontig jutott és döntő érdemeket szerzett abban, hogy a meccset megnyerte a DVTK (72-76).

A győzelem azt jelenti, hogy a Diósgyőr 19 év után nyert ismét Pécsett bajnokit, és az aranyért játszhat, 19 év után ismét, és hogy Húsvét hétfőn hétkor Sopronban lesz jelenése a finálé első összecsapásán.


Örömszavak

A meccs után együtt ünnepelt a pályán az Aluinvent-DVTK csapatát működtető gazdasági társaság ügyvezetője, Szabó Tamás a játékosokkal. A klub első emberének ezek voltak az örömszavai:

– Csodálatos érzés, és élmény, hiszen egy olyan klub érte el ezt a sikert, amelyik négy éve a semmiből indult. Tudtuk, hogy most jobb csapatunk van, mint a Pécsnek, és örülünk, hogy a pályán sikerült ezt bebizonyítani. A cél a szezon előtt az volt, hogy a két hazai sorozatban döntőt játsszunk, ezt akár számon is lehet kérni tőlünk...


Jegyzőkönyv

PEAC-Pécs – Aluinvent-DVTK

72-76 (18-18, 19-24, 17-10, 18-24)

Pécs, 700 néző. V.: Papp, Farkas G., Jakab.

PEAC-Pécs: Hurst (2), Raksányi (8/6), N. JOVANOVIC (31/15), Kis (-), T. Jovanovic (10). Csere: WILLIAMS (17), Kaposi (-), Orozovic (4), Szűcs R. (-). Edző: Zeljko Djokic.

Aluinvent-DVTK: CZANK (12/6), Rasheed (-), ALLISON (20), BISHOP (18/3), Szécsi (5/3). Csere: Dubei (8/6), COULIBALY (13). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

Kipontozódott: Kaposi a 36. percben.

Zeljko Djokic: – Nagyon sajnálom, hogy nem jutottunk be a döntőbe, hiszen rengeteget dolgoztunk, az egész szezon alatt, és ma is a végletekig harcoltunk. Mélyebb szakmai értékelésbe most nem mennék bele, a jobb csapat győzött, gratulálok a Diósgyőrnek.

Miguel del Jesús López Alonso: – Nagyon boldogok vagyunk, hogy a második döntőt játszhatjuk az idén. Gratulálok a játékosoknak, mindent megtettek annak érdekében a pályán kívül, és most a meccsen is, hogy mi kerekedjünk felül. A PEAC is dicséretet érdemel, hiszen az elődöntő mindhárom meccsén jól játszottak, ez olyan párharc volt, ami jó reklám a kosárlabdának.


A két nyert meccsig tartó elődöntő végeredménye: 2-1, az Aluinvent-DVTK javára.


Az Aluinvent-DVTK csapatának következő ellenfele a bajnoki döntőben az Uniqa-Euroleasing Sopron lesz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!