Sport

2015.04.04. 16:33

Aluinvent-DVTK: Tizenkilencre lapot kérnek

19 év után Pécsett ismét bajnokit nyert a Diósgyőr, és 19 év után újra bajnoki aranyéremért játszhat.

19 év után Pécsett ismét bajnokit nyert a Diósgyőr, és 19 év után újra bajnoki aranyéremért játszhat.A női kosárlabda NB I rájátszásában csütörtökön este, a két nyert meccsig tartó elődöntő harmadik, mindent eldöntő összecsapásán győzött az Aluinvent-DVTK együttese 76-72-re Pécsett, a PEAC-Pécs vendégeként. A párharc a csütörtöki mérkőzés előtt 1-1-re állt, mivel mindkét gárda hozta a hazai bajnokiját, a harmadik találkozóra pedig azért került sor Baranyában, mert a fekete-fehérek az alapszakaszban – eggyel – jobb helyen végeztek, mint a Diósgyőr. A piros-fehérek sikerének értékét növeli, hogy ehhez hasonlót, mármint, hogy Pécsett bajnokit tudtak nyerni, ugyanolyan régen sikerült elérniük, mint azt, ami még ettől is nagyobb dolog, hogy bajnoki döntőt játszhattak, hiszen ezekre egyaránt 19 éve volt példa. Akkor, 1996. február 3-án, az alapszakasz 25. fordulójában a Pécsi VSK-Dália – Diósgyőri KSK 93-94-es eredménnyel zárult, és annak az évadnak végén, éppen ez a két csapat játszotta a három nyert meccsig tartó bajnoki döntőt, amit a Pécs nyert meg 3-0-ra. Ez most biztosan nem ismétlődik meg, mert a pécsiek nem jutottak be a fináléba, de a diósgyőri női kosárlabdázás legjobb eredménye, az eddigi bajnoki ezüst, amire háromszor volt példa a klub történelmében (1992, 1994, 1996), biztosra vehető, és nem mellékesen még a bajnoki arany elérésére is van esély.

A főhős

Mindez a csütörtök esti remek játéknak, jó eredménynek köszönhető, amellyel a piros-fehér gárda előrukkolt. A csapat minden tagja dicsérhető, de az utolsó negyedben egyikük extra melót tett hozzá a sikerhez. Az amerikai bedobó Rachel Allison volt az, aki megkoronázta saját maga és társai produkcióját. A 28 éves kosarastól először azt kérdeztük: véleménye szerint min múlott a csütörtök esti siker?

– Úgy gondolom, hogy több összetevője van a győzelemnek, sok olyan fontos dolog történt, ami ezt eredményezte – válaszolta Rachel Allison. – Az egyik ezek közül az volt, hogy ezúttal az eddigieknél is jobban sikerült semlegesíteni a pécsiek remek irányítóját, az ausztrál Hurst-öt. A másik, hogy sokkal nagyobb tempót diktáltunk annál, mint amit a hazai csapat bírt volna, és ebből adódóan sikerült jó néhány leindításos kosarat szereznünk. Mi frissek voltunk, a pécsiek fáradtabbak, és néhány olyan könnyű kosarat szereztünk, amivel az ellenfelet demoralizáltuk.

Arra a közbevetésre, hogy a hosszú szünet után, a harmadik negyed elején, volt egy kis gödör, amibe beleléptek, az amerikai bedobó így felelt:

– Egy ilyen kiélezett meccsen, egy hazai pályán játszó csapatnak mindig vannak fellángolásai, jobb periódusai, amikor úgy érzik, hogy minden mellettük van. Ez ellen az a recept, amit mi is alkalmaztunk: türelmesnek kell maradni, nem szabad kizökkenni, még akkor sem, ha a támadások befejezései éppen nem sikerülnek. Ilyenkor nem szabad belemenni kontakt, adok-kapok játékba, mert ebből általában a vesztésre álló csapat szokott rosszabbul kijönni. Mi nem tettük ezt, türelmesek maradtunk, és vissza is jöttünk a meccsbe, annak ellenére, hogy a harmadik negyedben a támadójátékunk kevésbé volt eredményes.

Saját magáról

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miként látja saját teljesítményét Rachel Allison.

– Rengeteget segítettek a társak, a jó időben adott blokkokkal, passzukkal, elsősorban az ő érdemük a mai jó játékom, játékunk – felelte a kosaras, aki arra a kérdésünkre, hogy tudja-e, hogy hány pontot dobott az utolsó játékrészben, nemmel felelt, majd amikor megmondtuk beki, hogy 10-et, ezt volt a reakciója: – Óóó!

A bedobó összesen 20 pontig jutott a meccsen, remek dobószázalékot produkált, nála jobb nem volt ezen a napon, hiszen 13 kísérletéből 8 célba ért, és ez 62 százalék. A négy büntetőjéből egyet sem hibázott el, összeszedett 9 lepattanót, és három gólpasszt is adott. Rachel Allison ezen produkciója azonban nem sokáig lehet szóbeszéd tárgya, ugyanis hétfő este már újabb bajnoki, a Sopron elleni döntő első meccse vár az Aluinvent-DVTK-ra.

– Ellenfelünkről az jut először eszembe, hogy hosszú kispadjuk van, és hogy az ellenük lejátszott Magyar Kupa döntő után keserű maradt a szánk íze – mondta Rachel Allison. – Ott és akkor mi fáradtabbak voltunk, de ez egy másik felvonás lesz. Egy döntőben bármi lehetséges. Tudjuk, hogy csak úgy lehetünk mi az elsők, ha egyszer ott nyerni tudunk. Azon leszünk, hogy ez sikerüljön…


Miskolc - Idén nincs hiány a borsodi sportsikerekben. A Macik triplázása után most a DVTK kosaras lányai is történelmet írtak, 19 év után ismét a bajnoki döntőbe jutottak. Az a minimum, hogy küldesz nekik ezért az eredményért egy gigantikus gratulációt! tovább »

Hatalmas szívvel játszva, csodálatos győzelmet arattak a diósgyőri kosarasok Pécsen az elődöntő harmadik meccsén, így közel két évtized után újra a bajnoki címért küzdhet a Diósgyőr. A három győzelemig tartó fináléban az alapszakaszgyőztes és az idei kupagyőztes Uniqa-Euroleasing Sopron csapata vár López edző lányaira. Íme a döntő részletes programja. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!