Sport

2015.01.23. 12:42

DVTK: a család másodszülött fiútestvére is hazatalált

Miskolc - Először több mint 100 éve, másodjára pénteken lettek DVTK-sok a diósgyőri birkózók.

Miskolc - Először több mint 100 éve, másodjára pénteken lettek DVTK-sok a diósgyőri birkózók. A Diósgyőri Birkózó Club sportegyesület és a DVTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető DFC Kft. együttműködési megállapodást kötött, így a jövőben a birkózók is DVTK név alatt versenyeznek. Az ,,ernyőmárka” égisze alatt ez lett az ötödik sportág, az alaptevékyneség a labdarúgás mellett sorrendben előbb a Vénusz női futsal együttese, majd a diósgyőri női kosárlabdacsapat, aztán az EMSE sakkozói lettek DVTK-sok. A most csatlakozott birkózók számítanak a legnagyobb visszatérőnek, hiszen az 1910-ben labdarúgó klubként alakult DVTK-nál az első új szakosztályok egyike, egy évszázaddal ezelőtt az atlétika mellett a birkózás volt. Az a birkózás, amely a 90-es évek elején ,,szállt ki” az akkor még létező nagy egyesületből, a DVTK-ból (utóbbi aztán több évre eltűnt a magyar sport palettájáról, és csak a millennium évében tért vissza).

A diósgyőri birkózók ettől az évtől tehát DVTK néven szerepelnek, és gazdálkodásukat egyelőre önállóan folytatják, de ez nem zárja ki azt, hogy a jövőben, szorosabb együttműködés keretében a DVTK egyik szakosztályává válnak.

Fontos szakaszba

Erről a témáról tartottak sajtótájékoztatót tegnap, Diósgyőrben, amelyről lapunk írt először, több hónappal ezelőtt. A mostani rendezvényen négyen ültek ki a szponzorfal elé: dr. Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Diósgyőri Birkózó Club elnöke; Repka Attila, a Diósgyőri Birkózó Club vezetőedzője, a megye egyetlen olimpiai bajnoka, aki diósgyőri színekben szerzett aranyat Barcelonában; Sántha Gergely, a Borsodsport Invest Kft. ügyvezetője (a DFC Kft. többségi tulajdonosa) és Szabó Tamás, a DFC Kft. ügyvezetője.

Utóbbi úgy nyilatkozott, hogy a diósgyőri sport megint egy fontos szakaszba érkezett, hiszen a 90-es években történt felbomlást követően most jött el az az időszak, hogy abba az irányba tudnak haladni, hogy a diósgyőri sportokban egység legyen, hogy a család nagyobb legyen. Szabó Tamás azt is megjegyezte, hogy a DVTK stratégiai elképzelése, amit a tulajdonosok is képviselnek, hogy mindez a magyar sport számára is példaként szolgálhat.

Sántha Gergely úgy fogalmazott, hogy a DVTK név erejét mutatja, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező diósgyőri birkózást sikerült integrálni a DVTK nagy ernyője alá. ,,A mi feladatunk az lesz, hogy a jövőben az utánpótlás és a felnőtt versenyzőknek megteremtsük azokat a körülményeket és feltételeket mind infrastrukturálisan, mind szervezetileg, mind gazdaságilag, ami szükséges ahhoz, hogy csak a sportra kelljen koncentrálniuk, ezáltal minél jobb eredményeket tudjanak elérni – mondta Sántha Gergely. – Úgy gondolom, hogy mindazok a már a DVTK ernyő alatt szereplő sportágak, mind pedig a jövőben beintegrálásra kerülő sportágak számára csak pozitívummal jár az, hogy egy név alatt, egy klubban tudunk együttműködni. A DVTK stratégiájába illeszkedik, hogy elindulunk az egyéni olimpiai sportágak felé is, ennek első lépése a mai megállapodás.”

Hazatértek

A diósgyőri birkózó egyesület elnöke, dr. Szinay Attila többek között azt mondta, hogy a DVTK név használatával komolyabb figyelem irányul a sportágra, és hogy a most tulajdonképpen hazatértek, illetve megemlítette, hogy a birkózásban több kisebb településen is jelen vannak a megyében, és ezek az együttműködések, a vidéki bázisok fenntartása összeér a DVTK futballstratégiai elképzelésivel.

Arra a kérdésre, hogy nem lesz-e baj ebből a névfelvételből, hiszen hallani olyan hangokat, hogy a város sportéletére hatással bíró vezetők közül volt aki olyan véleményt fogalmazott meg, amely szerint vannak azok a sportklubok amelyeket a város működtet, tart fenn, támogat kiemelten (MVSI, vízilabda klub, MVSC) és van a Leisztinger Tamás-féle diósgyőri sportbirodalom, ami fokozatosan terjeszkedik, dr. Szinay Attila így reagált:

– Szerintem, ez nem jó megközelítés, és nem hiszem, hogy baj lenne belőle. Az utánpótlásunk egy részét a sportiskola versenyezteti, az edzőinket foglalkoztatja, nem gondolom, hogy ez az együttműködés hátrányos lenne a számukra.

ÉM-BCS


Az olimpiai bajnok mondta

Repka Attila, olimpiai bajnok birkózó, a magyar kötöttfogású válogatott edzője így fogalmazott a DVTK névhez való visszatérés kapcsán:

– 1978-ban DVTK-s sportolóként kezdtem el birkózni, és ez 1991-ig tartott. Nagyon jó érzés, hogy újra DVTK néven fogunk szerepelni, és ez szerintem a gyerekeknek is nagyon fontos, mert sokan szeretik ezt a klubot, elsősorban a focit. Bízom abban, hogy az eredményeinkkel tovább tudjuk öregbíteni a miskolci sport és ezen belül a DVTK hírnevét


Vissza a DVTK-hoz

  • 2000.07.13: a szurkolók által alapított, majd az ősztől a legalacsonyabb osztályban, a körzeti bajnokságban szerepeltetett labdarúgócsapatot ezen a napon DVTK néven jegyezték be a cégbíróságon (a DVTK akkor a Diósgyőri Városrész Testgyakorló Kör SE néven került bejegyzésre, és a jelenleg is élő sportszervezet napjainkban a labdarúgó utánpótláscsapatokat működteti Diósgyőrben)2012.02.03.: a női futsalosok csatlakozása
  • 2013.02.21.: a diósgyőri női kosarasok csatlakozása
  • 2014.08.15.: az EMSE sakkozóinak csatlakozása
  • 2015.01.23.: a diósgyőri birkózók csatlakozása

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!