Sport

2014.12.18. 14:41

Nem ment a gitár, de bejött a kosárlabda

A belga Romina Ciappina 14 éves korától napi két edzésen vesz részt.

A belga Romina Ciappina 14 éves korától napi két edzésen vesz részt.

Hazai földön szerepelhet az Aluinvemt-DVTK női kosárlabdacsapatának egyik játékosa, ugyanis az Európa Kupa csoportselejtezőjének utolsó körében a belga Castors Braine csapatánál vendégeskednek a piros-fehérek csütörtökön este, köztük játékosunk, a belga bedobó, Romina Ciappina is. A 26 éves játékos a múlt hét végén közel két hónapos kihagyás után lépett ismét pályára, a bokaszalag szakadását követően. A repülőn magyar szótárt, nyelvtan könyvet olvasgató légióst először arról kérdeztük, hogy honnan nőtt ki a Castors Braine, az az alakulat, amelyik első nemzetközi kupaidényét játssza, és a belga bajnokságban féltávjánál veretlenül áll az élen.

– Férfi csapata volt a klubnak, a városrésznek, nemzetközi meccseket is játszottak, ez az alap, ami azzal egészült ki, hogy tudtommal jött egy fiatal menedzser, aki a fejébe vette, hogy csinál itt egy női együttest is – válaszolta Romina Ciappina. – Úgy tűnik, hogy sikerült neki, megnyert az ügynek néhány jelentős szponzort, támogatót, és komoly büdzsét rakott össze, amiből sikerült egy európai viszonylatban is jónak mondható csapatot kialakítani.

Arra a felvetésünkre, hogy kár, hogy nincs több ilyen személy Belgiumban, mert akkor az ország játékosai közül többeket tudnának hazájukban megfizetni, és lehet, hogy még Romina Ciappina is otthon játszhatna, az érintett ezt válaszolta:

– A helyzet az, ahogy más országban, például Magyarországon, így Belgiumban is a labdarúgás az, ami mögé a legkönnyebben lehet gyűjteni támogatókat, vagyis az első a foci, ami szinte mindent visz. Nagy a népszerűsége, a többi sportágnak Belgiumban szerényebbek a lehetőségei, így a kosárlabdának is.

A felépítmény

Azt is megjegyeztük, hogy pedig lenne mire felépíteni a belga női kosárlabdát klubszinten, hiszen a leány utánpótlás válogatottak rendre jó eredményeket érnek el.

– Sok fiatal szeret kosárlabdázni, és mivel a képzés is intézményesített lett néhány éve, és ezen a két helyen jó szakmai munka folyik, így egyre több minőségi játékos kerül ki onnan – mondta Romina Ciappina, aki azokra a kérdésekre, hogy ezek hol vannak, és ő járt-e valamelyikbe, a következőket válaszolta: – Az egyik az ország déli részében van, a Wallonoknál van, a másik a fővárostól északra, Flamandia területén, egészen pontosan Namurben, és Leuvenben. Nekem volt szerencsém mind a kettőbe járni, játszani.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ez mikor volt, és hogy épülnek fel ezek a kosárlabda iskolák.

– 10 éves koromban kezdtem el kosárlabdázni, azok után, hogy a gitárral nem sikerült megbarátkoznom, és édesapán, aki korábban szintén kosarazott, azt mondta, hogy tud ennél jobbat – emlékezett vissza a belga bedobó. – Tetszett az első perctől, és amikor 14 éves lettem Namurbe mentem az akkor induló kosárlabda iskolába, kollégiumba, ahová az első évben még csak 13-an jártunk. Ott alvásos volt, reggel 5-kor keltünk, mert a 8-kor kezdődő iskolai tanítás előtt is volt egy edzés, meg a suli után is, aztán még foglalkozhattuk a házi feladatokkal. Nem unatkoztunk, az biztos. Most mindkét kosárlabda kollégiumba kb. 100-100 gyerek jár, lányok és fiúk, vegyesen, tulajdonképpen ez jelenti az utánpótlás válogatottak bázisát.


Castors Braine vs. Aluinvent-DVTK - A meccsről

És, hogy mit a Castors Braine elleni meccstől Romina Ciappina?– Sajnos, ennek a meccsnek a továbbjutás szempontjából már nincs tétje, és vasárnap fontos bajnoki vár ránk. Remélem, hogy ez utóbbi jegyében sikerül majd a lehető legjobbat kihozni ebből az Európa Kupa találkozóból – válaszolta a belga bedobó.


Szerdán délelőtt megérkezett Belgiumba, az évad utolsó EK-meccsére készülő Aluinvent-DVTK. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!