Sport

2014.12.18. 23:56

Castors Braine vs. Aluinvent-DVTK - Az első negyed nagyon elment

Nem tudott meglepetést okozni a Diósgyőr, vereséggel búcsúzott az idei EK-sorozattól.

Nem tudott meglepetést okozni a Diósgyőr, vereséggel búcsúzott az idei EK-sorozattól.

Portugáliában 44, Franciaországban 27, Magyarországon 19, hazai pályán a Lombos Cascais ellen 24, a Carolo Basket ellen 19 pontos különbséggel nyert a csak néhány éve létező belga Castors Braine női kosárlabdacsapat, az Európa Kupa E-csoportjában, vagyis a selejtezők zárásakor nem sok jóra számíthatott az Aluinvent-DVTK együttese. A piros-fehérek a 6. forduló keretében vendégeskedtek csütörtökön este a Brüsszel vonzáskörzetében működő klubnál, de igazi tétje nem volt ennek az összecsapásnak, ugyanis a házigazdák már a két fordulóval ezelőtt bebiztosították továbbjutásukat, az pedig az utolsó előtti körben derült ki, hogy a DVTK nem érheti el célját, nem lehet második a csoportjában, így nem juthat be a legjobb 16 közé.

Így aztán a meccs egyik legfontosabb kérdése tulajdonképpen az volt (túl azon, hogy megőrzi a veretlenségét a belga gárda, illetve ha nyer, akkor mekkora különbséggel), hogy pályára lép-e a DVTK-ban Katsiaryna Snytsina. A fehérorosz válogatott helyzete azután lett érdekes, hogy a múlt héten szerdán a piros-fehérek kikaptak Franciaországban, a Carolo Baskettől, Európa Kupa meccsen, és ezen a találkozón (is) rendkívül mérsékelt teljesítményt nyújtott, majd elfogyott körüle a levegő. Innentől kezdve nem edzhetett a csapattal (külön készült, kondicionáló tréningekkel), nem utazhatott el a múlt vasárnapi, soproni bajnokira, viszont itt lehetett Belgiumban. De Braineben sem edzhetett a csapattársaival, a meccs napján pedig megjelent a menedzsere, aki tárgyalt a játékossal, és a diósgyőriek technikai menedzserével, Szabó Istvánnal, pártfogoltja lehetséges jövőjéről. Hogy mire jutottak, arról hiába érdeklődtünk, csak annyit tudunk meg, hogy közelinek tűnik az egyezség, az viszont beszédes, hogy Synitsina egyetlen percet sem játszott a Castors Braine ellen. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy már nem is nagyon fog, és csak idő kérdése, hogy meddig számít a DVTK játékosának.

Köszöntés magyarul

A mérkőzés előtt kedves gesztust tettek a házigazdák, pár mondatban, egy Belgiumban élő magyar sportbarát révén magyar szavakkal köszöntötték a diósgyőrieket. A kezdésre szépen lassan elkelt a lelátón szinte az összes hely, az 5 euróért kínált belépőkből nagyjából 1000 darabot adhattak el. Az érdeklődés természetesen a hazai csapatnak, a jó szereplésüknek, a száz százalékos teljesítményüknek szólt. Ez nem is volt annyira meglepetés, az már annál inkább, hogy a kupameccs kezdése után nem sokkal – amikor alább hagyott a rézfúvóssal, dobosokkal megtámogatott hazai publikum biztatása – felhangzott a „Diósgyőr!, Diósgyőr!” kiáltás, három Brüsszelben élő piros-fehér szimpatizáns jelezte, a DVTK mindig és mindenhol számíthat a szurkolóira.

Az összecsapás elején nagyon bekezdett a hazai együttes, Spencernek 8 másodperc sem kellett, ahhoz, hogy egy triplát elhelyezzen a gyűrűben, és nem álltak le ezután sem. Gyorsabbak, lendületesebbek, és eredményesebbek voltak, a 6. percben Spencer szép középtávolija után 10 pont fölé nőtt az előnyük, és ekkor vendég időkérés következett (17-6). Aztán nem sokkal később, Bálint megszerezte a DVTK első hármasát (19-10), de a palánk alatt szépen dolgozó Trahan feljebb tornázta a negyed végére a különbséget (27-12).

A második negyedben mindkét edző változtatott csapatán, és ez a hazaikat zavarta meg jobban, ekkoriban már messze jártak az első játékrész jó dobószázalékától. A 18. percben 36-18-nál Szabó P. maradt lent a parkettán, ami nem sok jót ígért, hiszen ő szívósságáról, keménységéről ismert, de szerencsére nem volt nagyobb baj, saját lábán hagyta el a pályát. Abban a negyedben, amelyben a Diósgyőr lepattanószerzésben, védekezésben előre lépett.

Térfélcsere után

Persze, hogy Spencer szerezte az első gólt a hosszú szünet után, és a hazaiak minden igyekezete arra irányult, hogy hasonló etapot hozzanak össze, mint az elején, de a DVTK ekkoriban már jobb volt mint a kezdés után. A 25. percben Szécsi középtávolijával lett 51-35, majd a három minutával később Coulibaly duplájával jött vissza húszra a DVTK (58-38), de mivel ekkoriban megint a legjobbjai voltak fent a pályán a hazaiaknak, így tovább nőtt a különbség (66-44).

Az utolsó negyedet a hazai tábor végig örömködte, csak akkor hallgattak el, amikor a Diósgyőr volt eredményes. Ez ebben a játékrészben ez azért előfordult egy párszor, és ez arra volt elég, hogy a sokkal jobb erőkből álló Castors ellen helytálljon.


JEGYZŐKÖNYV

Castors Braine (belga) – Aluinvent-DVTK

87-65 (27-12, 14-13, 25-19, 21-21)

Braine, 1000 néző. V.: Jones (wales-i), Clivaz (svájci), Difallah (francia).


Castors Braine: Capraux (6), MESTDAG (17/15), SPENCER (19/9), Steinberga (8), TRAHAN (25). Csere: Allemand (5/3), Anderson (5), Grzesinski (-), Ballau (-), Linskesn (2). Vezetőedző: Ainars Zvirgzdins.

Aluinvent-DVTK: Bias (11/3), Czank (8/3), Bálint (5/3), SZÉCSI (16), COULIBALY (13). Csere: Szabó P. (2), Horváth B. (4), Dubei (3/3), Ciappina (3/3). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.


Kipontozódott: Szécsi a 40. percben.


Ainars Zvirgzdins: – Örülök a győzelemnek és a továbbjutásnak. Ez elején jól játszottunk, aztán a második negyedtől a rotáció nem mindig működött úgy, ahogy szerettük volna, de a lényeg, hogy nertünk.

Miguel del Jesús López Alonso: – Az ellen a csapat ellen játszottunk komoly meccset, amelyik a legjobb mutatóval kezdi a z egyenes kieséses szakaszt. Több jó periódusunk volt, remélem ebből profitálni tudunk majd a Győr ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!