Sport

2014.11.05. 11:23

Aluinvent-DVTK: Lombos, óceán, öböl és tétmérkőzés

A portugál bajnok otthonában kezdi meg az Európa Kupa szezont az Aluinvent-DVTK.

A portugál bajnok otthonában kezdi meg az Európa Kupa szezont az Aluinvent-DVTK.A női kosárlabda Európa Kupa E-csoportjában, az 1. forduló keretében szerdán Lombos Cascais – Aluinvent-DVTK mérkőzést rendeznek. A meccset Portugália fővárosának, Lisszabonnak az agglomerációjában, Carcavelos nevezetű településen játsszák el, ottani idő szerint 19.45, vagyis közép-európai idő szerint 20.45-től. A diósgyőri csapat tegnap délelőtt kelt útra: Budapestről repülőgéppel küzdötték le a két ország közötti távolságot, az éjszakát pedig a lisszaboni légikikötőtől 27 km-re található, az óceán-partján egy öböl szélén lévő szállodában töltötték.

Tíz játékossal vágott neki az idei első Európa Kupa akadály leküzdésének a DVTK, azokon kívül, akik a legutóbbi meccsen, Pécs elleni idegenbeli bajnokin is pályára léptek (Czank, Bálint, Szécsi, Szabó P., Dubei, Horváth B., Snytsina, Coulibaly, Bias) a fiatal Sikora Emőke tartott még a csapattal, akinek normál esetben, egyetemi hallgatóként előadásokon kellett volna részt vennie, de végül a klubvezetés kérésére ő is utazó lett. Azzal összefüggésben, hogy a belga Romina Ciappina sérülés miatt itthon maradt, ugyanis a bedobónak részleges szakadása miatt pihennie, és kezelésekre kell járnia. Vagyis a játékoskeret ugyanaz, mint Pécsett volt szombaton, de remélhetőleg most másféle eredmény születik. Ehhez néhány játékos esetében formajavulásra lenne szükség, elsősorban a légiósok részéről.

– Igazából csak a harmadik negyedben játszottunk jól Pécsett, de az a periódus arra mindenképpen jó volt, hogy mércéül szolgáljon a közeljövőben – mondta Miguel del Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője. – Természetesen azon leszünk, hogy az egyéni teljesítmények tovább javuljanak, minél többet vagyunk együtt, annál nagyobb az esély erre. Nem mentségként mondom, de irányítónk, az amerikai Bias nem egészen egy hete van nálunk, úgyhogy a csapatépítés terén még van tennivalónk. És mindezt úgy kell véghez vinnünk, hogy közben meccseket is nyerjünk. Az elmúlt napokban elsősorban a letámadást gyakoroltuk, és persze a figuráinkat, mert a saját játékunkat akarjuk ráerőltetni ellenfelünkre.

Milyen céllal?

És, hogy milyen céllal lépnek pályára Portugáliában a diósgyőriek?

– Az európai kupaporondon egy sikert sem adnak könnyen, minden pontért keményen meg kell dolgozni – jelentette ki a DVTK spanyol szakvezetője. – Nagyon fontos lenne, hogy győzelemmel kezdjük a sorozatot, egyrészt azért, mert ez lendületet adna a folytatásra, másrészt azért, mert a csoportból szeretnénk továbbjutni, és ehhez sikerek kellenek, harmadrészt pedig azért, mert a továbbjutás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen mutatókkal kerülnénk a 16 közé, ahol nincs sorsolás, hiszen a csoportküzdelmek során elért eredménysorok alapján rangsorolják és állítják párba a csapatokat.

ÉM-BCS


Ellenfélnéző: mit lehet tudni a Lombos Cascaisról?

A piros-fehérek ellenfele, a Lombos Cascais tavaly megnyerte a portugál bajnokságot, most pedig, négy forduló elteltével, a 12 csapatos élvonalbeli bajnokságuk három százszázalékos csapatának egyike. A „lombosok” a múlt hét végén nem játszottak bajnokit, ugyanis vasárnap rendezték meg a Szuperkupát, amelyen a tavalyi évad első helyezettje a másodikkal csapott össze. Ezt a találkozót ez utóbbi gárda, a CAB Madeira nyerte meg 75-71-re, vagyis a DVTK ellenfelének sem sikerült jól az európai kupameccs előtti főpróbája.

– Erről a meccsről egy korábban Spanyolországban is dolgozott portugál tréner jóvoltából a helyszínen majd kapunk egy dvd-t, és ezzel kiegészíthetjük azokat az információkat, amelyeket itthon gyűjtöttünk össze – mondta Miguel del Jesús López Alonso, aki arra a kérdésre, hogy melyek ezek, a következőket válaszolta. – Tudjuk, hogy a portugál válogatottakon kívül három légiósa van a Lombos Cascaisnak, egy szerb kosaras, akivel centert játszatnak, de ő inkább 4-es poszton, magas-bedobóként mozog otthonosan, illetve két amerikaijuk van, akik közül az egyik irányító, a másik pedig hátvéd. Mivel nincs klasszikus centerük, így a letámadásos, agresszív védekezésre helyezik a hangsúlyt, illetve előszeretettel alkalmaznak flex, vagyis üres elzárásokra alapuló játékot, és sokszor vállalnak fel egy egyezést.

A portugál csapatnak túl nagy nemzetközi eredménysora nincs, az elmúlt 10 évben csak egyszer vettek részt az európai szervezet által szervezett sorozatban, az Európa Kupában. Három éve, a 2011/12-es sorozatban erős csoportba kerültek, ahonnan nem sikerült továbbjutniuk, a török Botos Adanától oda-vissza kikaptak, a fehérorosz Horizont Minsktől otthon kikaptak, idegenben viszont nyertek ellenük, míg az orosz Dynamo Moskvával szemben, vendégként egy pont különbséggel alulmaradtak, a csoport utolsó fordulójában Portugáliában viszont győzni tudtak ellenük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!