Sport

2014.09.30. 16:59

Ismét kézi az MVSC-ben

Miskolc - A Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft.-ből a leány kézilabdázók az MVSC-be igazoltak át.

Miskolc - A Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft.-ből a leány kézilabdázók az MVSC-be igazoltak át.Régen volt, de ettől még igaz: az MVSC sport­egyesület felnőtt női kézilabda-együttese szerezte a labdajátékokban Miskolc város első élvonalbeli bajnoki aranyérmét, 1958-ban. Az egyszeri sikert nem követte újabb, a vasutas klubnál az elmúlt évtizedekben még kézilabda szakosztály sem volt, de a harmadik vonalban, a női NB II Észak-Kelet csoportjában ismét szerepel egy csapat, MVSC néven. Köszönhetően annak, hogy az idén nyáron átvette a sportolókat, valamint több edzőt is a Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft.-től a Csokonai úton székelő sportszervezet.

– 75 leány kézilabdázót igazoltunk át, 6 korosztály csapata alkotja az újjáéledt szakosztályunkat – mondta Illyés Miklós, az MVSC elnöke, aki így folytatta: – A korábban a sportiskolánál dolgozó szakemberek közül nem mindenki szerződött hozzánk, volt olyan, aki ebben a megváltozott felállásban már nem vállalta a munkát. A szakmai vezetést is új emberre, Brezau Mariusra bíztuk, aki korábban a Kecskemét NB I/B-s együttesénél dolgozott, és az ott végzett munkája alapján, valamint azért, mert tulajdonképpen helyi szakembernek számít – annak apropóján, hogy Mályiban lakik –, esett rá a választásunk. A négy edzőnk és a már említett 75 játékos mellett még egy adminisztrációs munkatársat is felvettünk, akinek a technikai feladatokat kell ellátnia a csapatok mellett.

A tervekről

És, hogy milyen terveket szőnek a Romániából több éve Magyarországra áttelepült szakmai vezető irányításával, milyen célokat fogalmaztak meg az új szakosztály számára az MVSC-nél?

– A kézilabda nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, és azt szeretnénk, ha a miskolci, a város környékén élő azon fiatal lányok, akik ennek a sportágnak kívánnak hódolni, ezt megfelelő körülmények között tehessék, az ő fejlődésüket oly módon tudjuk segíteni, hogy a lehető legmagasabb szintre juthassanak el – válaszolta Illyés Miklós. – Persze az igazi az lenne, ha az MVSC-nek is lenne magas szinten jegyzett felnőtt csapata, nem csak amolyan utánpótlás-nevelő bázisként szerepelnénk a sportág térképén, mint most, de az első csapat szintjén ma még korai lenne megfogalmazni mondjuk a feljutást, mint célt, hiszen ehhez a szándéknál azért többre van szükség, jól működő utánpótlás-rendszerre, és nem utolsósorban pénzre. Hogy ezekben mit hoz majd a jövő, az még egyelőre képlékeny, de az biztos, hogy a munka elkezdődött nálunk: augusztus 4-től dolgoznak a csapataink a megszokott helyeken, tornatermekben, így a versenyeztetés, a sportolás feltételei biztosítottak a sport­iskolából átigazolt fiatalok számára.

ÉM-BCS

A pénzről

Az MVSC női kézilabda szakosztálya a 2014/15-ös szezonban 30 millió forintos büdzséből kíván gazdálkodni. A sportszervezetnek az ezt tartalmazó sportágfejlesztési tervét a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége elfogadta, jóváhagyta, így összesen 27 millió forintnyi TAO-s kvótát kaptak (ennyit gyűjthetnek össze gazdálkodó szerveztek társasági adó befizetési kötelezettségeiből), és ehhez biztosította a miskolci önkormányzat az idén júniusban megtartott közgyűlésén, a program végrehajtásához szükséges 10 százaléknyi önrészt, vagyis 3 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!