Sport

2014.08.18. 11:56

KáPéTé-nek szólt a Himnusz a Nürburgringen

Ami nem jött össze szombaton, sikerült vasárnap: futamot nyert Kiss Pál Tamás.

Ami nem jött össze szombaton, sikerült vasárnap: futamot nyert Kiss Pál Tamás.A múlt hét végén az Auto GP-ben versenyző miskolci pilóta, Kiss Pál Tamás a Nürburgringen versenyzett. Az első helyről a német Markus Pommer vághatott neki a távnak, míg az összetett pontversenyt fölényesen vezető Kimiya Sato fékproblémák miatt csak a legutolsó rajtkockáról, a 11-esről indulhatott. Ez azonban nem zavarta különösebben a japán fiút, aki a rajt után sorra kezdte el előzni az előtte állókat. A startja a 23 éves miskolci pilótának is jól sikerült, a második helyre vágódott be, de miután látható volt, hogy Satonak nagyon megy az autója, és hamar ráfutott az élbolyra, a Virtuosi UK csapata stratégiát változtatott, a későbbi körökre tervezett kötelező kerékcserét előbbre hozták. Ezzel nem is volt baj, úgy tűnt, bejött, főleg annak tekintetében, hogy az élversenyzők közül Pommer, a második helyről indult olasz Kevin Giovesi, valamint Sato is időbüntetést kapott, mert a boxutcán áthaladva figyelmen kívül hagyták a sárga zászlós figyelmeztetést. Mindezeknek (is) köszönhetően a 27 körös verseny végén Kiss Pál Tamás örülhetett, igaz nem sokáig, mert a rivális csapatok reklamálásának helyt adtak, és a magyar versenyzőt is időbüntetéssel sújtották, hiszen kiderült, hogy a sárga zászlót ő is figyelmen kívül hagyta, bár ezt a versenybíró nem vette észre. De miután ez kiderült, kapott 25 másodperc büntetést Kiss Pál Tamás, és az első hely helyett negyedik lett.

Vasárnap

A fordított rajtsorrend miatt az 5. pozícióban kezdte a vasárnapi futamot Kiss Pál Tamás, akinek a rajtja szenzációsan sikerült, az első kör végén már a második helyen autózott, a következő karikában pedig az élre állt, és innentől kezdve remek tempót diktált. A mezőny csak a hátát nézte, a riválisainak többsége a korai kerékcsere mellett döntött, és abban reménykedtek, hogy a boxutcában sikerült majd valamennyit faragniuk a hátrányukon. A 23 körös verseny 14. körében ment ki „kerekezni” KáPéTé, aki nem veszített itt időt, és a második helyre tudott visszajönni, Giovesi mögé, de Pommer és Sato elé, úgy hogy az élre került olasz még az eredeti gumijait koptatta. Amikor a 19. körben Giovesi is meglátogatta a boxutcát, Kiss Pál Tamás az élre került, és 9 másodperces fórban volt Pommerrel és Satoval szemben, úgyhogy ekkor már csak valami nagy galiba miatt veszíthette volna ezt a futamot a magyar fiú. Mivel ilyen történt, olyannyira nem, hogy az utolsó körökben még növelni is tudta előnyét a miskolci pilóta, így őt intették le először. Ez egyben azt is jelentette, hogy az idén ez volt KáPéTé-nek a második futamgyőzelme. Sato sem tűnt idegesnek: a két hónap múlva sorra kerülő estorili megméretésétől függetlenül ő nyerte az Auto GP idei sorozatát.

ÉM-BCS

Autósport: a tények

Nürburgring, 1. futam

Szombaton: 1. Kimiya Sato (japán, Euronova Racing) 37:06.445, 2. Kevin Giovesi (olasz, FMS Racing) 37:14.299, 3. Markus Pommer (német, Super Nova International) 37:15.870, 4. Kiss Pál Tamás (magyar, Virtuosi UK) 37:21.847.


Nürburgring, 2. futam

Vasárnap: 1. Kiss Pál Tamás 31:22.578, 2. Markus Pommer 31:32.580, 3. Kimiya Sato 31:33.457.

Összetettben: 1. Kimiya Sato (japán, Euronova Racing) 221 pont, 2. Kiss Pál Tamás (magyar, Virtuosi UK) 170 pont, 3. Markus Pommer (német, Super Nova International) 157 pont.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!