Sport

2014.08.22. 15:10

A lépcsőfokokat nem lehet átlépni

Miskolc - A napokban jelentették be, hogy új szakosztállyal bővül a DVTK „palettája”. Interjú dr. Mátyás Imrével, a DVTK sakk szakosztályának vezetőjével.

Miskolc - A napokban jelentették be, hogy új szakosztállyal bővül a DVTK „palettája”. Interjú dr. Mátyás Imrével, a DVTK sakk szakosztályának vezetőjével.Azt is írhatjuk, hogy a sakkozók hosszú idő után visszatértek a piros-fehérek nagy családjába. A szakosztály vezetésére dr. Mátyás Imre egyetemi docenst, a műfaj nagy barátját kérte fel a klub vezetése.

- Kinek a fejéből pattant ki, hogy a DVTK ismét karolja fel a hatvannégy kockás műfajt?

Dr. Mátyás Imre: Én szorgalmaztam ezt Szabó Tamás ügyvezetőnél, akinek javaslatot tettem a sportág újraélesztésére. Szabó Tamás pedig elmondta a tervet Leisztinger Tamás klubtulajdonosnak, a Magyar Sakk Szövetség egykori elnökének, aki bólintott.

- Ebből következett az ön felkérése.

Dr. Mátyás Imre: Tudták rólam, hogy mindenféle szinten régóta foglalkozom a sakkal, aztán a kosárlabdában – elnökségi tagként és jogi képviselőként – három és fél éve együtt dolgozom Szabó Tamással, innen az ismeretségünk.

- A sajtótájékoztatón több száz gyerek bekapcsolásáról beszélt. Ez álomnak is szép…

Dr. Mátyás Imre: Semmit nem véletlenül mondtam, számolásokat végeztem. Leisztinger Tamás kérése az volt, hogy szeptembertől elsősorban a diósgyőri iskolákra összpontosítsunk. Ha a megcélzott öt intézményben csak 20-30 diákot „találunk”, már indulásként kijön a százötven. Persze tisztában vagyunk az esetleges lemor­zsolódásokkal, de a csatlakozásokkal is. A hat-nyolcszáz tagot pedig nem kizárólag Miskolcon kell toboroznunk, vidékre is nyitunk majd.

- Ilyen létszámhoz komoly tudással rendelkező sakkoktatók kellenek….

Dr. Mátyás Imre: Az első lépcsőfokot nem nagymester-tanárokkal fogjuk megtenni. Tömegsportként startolunk, a sakkfilozófiát és komolyabb elméletet a második évtől tanítjuk majd meg a kicsiknek. A kellő tudással rendelkező szakemberek megnyerésével nem lesz gondunk, ezt borítékolom. Mindenkivel hosszú távú megállapodásokat kötünk majd.

- Hogyan jutnak NB-s státuszhoz?

Dr. Mátyás Imre: Az Első Miskolci Sakkiskolával kötünk együttműködési megállapodást és a fúzió révén indulunk az NB II-ben. A megállapodást napokon belül tető alá kell hoznunk, de ez egyszerű jogi procedúra, a szövetséget a DVTK már tájékoztatta. Nevünkről is hamarosan döntünk. Az már eldőlt, hogy bajnoki meccseinket a Palotaszállóban rendezzük.

- Nem fél attól, hogy a miskolci sakkéletben senki nem barátkozik senkivel?

Dr. Mátyás Imre: Az ellenségeskedést feloldottuk, ha helytálló egyáltalán ez a kifejezés. Egy év múlva újra mindenkivel tárgyalóasztalhoz ülünk, mert a szándékok és a célok közösek.

- Milyen garanciát adnak arra, hogy egy-két esztendő múlva nem szüntetik meg szakosztályukat?

Dr. Mátyás Imre: A magyar sportéletben sok furcsaságot láttunk már az elmúlt években, ez tény. Nekünk is kell kockázatot vállalnunk, enélkül nincs győzelem. A DVTK eredményes sakkéletéhez komoly gazdasági hátteret akarunk biztosítani, és nem csupán a tulajdonostól várjuk el, hogy finanszírozza a szakosztályt. Számítunk az áldozatkész miskolci vállalkozókra és a szülőkre is. A biztos jövőt, a hosszú távú fennmaradást célozzuk meg.

- Hol van a székhelyük és ki végzi majd a gazdasági munkájukat?

Dr. Mátyás Imre: Székhelyünk a diósgyőri stadionban van, a pénzügyi-számviteli feladatainknak pedig a kosárlabdaklubot működtető kft-n keresztül teszünk eleget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!