Sport

2014.07.25. 10:55

Európa Liga: DVTK vs. Litex - Megvan, de a vége nagyon forró volt

Nyíregyháza - A hajrában feltámadt bolgár csapat ellen kiharcolta a továbbjutást a DVTK az EL-ben.

Nyíregyháza - A hajrában feltámadt bolgár csapat ellen kiharcolta a továbbjutást a DVTK az EL-ben.

A labdarúgó Európa Liga 2. fordulójának visszavágóját játszották csütörtökön: a Diósgyőri VTK a bolgár Litex Lovecs együttesét fogadta Nyíregyházán. Az EL-sorozatban új hazai helyszínnel kellett megismerkedniük a diósgyőri drukkereknek, azok után, hogy a Diósgyőri stadiont az illetékesek nem hozták olyan állapotba, hogy ott az Európai Labdarúgó Szövetség rendezéssel kapcsolatos elvárásainak megfelelő körülmények legyenek. Ezzel összefüggésben az Európa Liga 1. fordulójában a piros-fehérek három hete Debrecenben fogadták a máltai Birkirkara FC-t, most pedig Szabolcsban a bolgár ellenfelüket. Az új helyszín ellenére a diósgyőri szurkolók otthonosan mozogtak, hiszen nem egyszer vonultak már itt fel nagy létszámban vendégtáborként.

Legutóbb 2011 tavaszán, amikor a helyiek futballalakulatának legyőzését, és az NB II-es bajnoki cím felé megnyíló utat ünnepelték ki alaposan.

A két város, Miskolc és Nyíregyháza között a délutáni órákban indult meg a népvándorlás, sűrű konvojban jöttek az autók, buszok, és nem utolsósorban a különvonat. Az utóbbival utazó ultrák sem tévedtek el, a jegyváltáskor, és a stadionba belépéskor sem, ugyanis a szokott helyükre, az itt a vendégszektornak megfelelő kanyarba érkeztek. Azt már a meccs kezdése előtt egy fél órával konstatálhattuk, hogy ennyi diósgyőri még soha nem volt DVTK meccsen Nyíregyházán mint most, de a létszám elmaradt a három héttel ezelőtti kirándulásétól, mert Debrecenben többen voltak. Ennek nyilván több oka is van, ezek közül az egyik az lehet, túl sok mostanában a DVTK meccs, és ez azért súlyos ezreket húz ki a drukkerek zsebéből, az EL mellett a hétvégén a bajnokság is elkezdődik, és lehet, vannak, akik szelektálnak, és úgy gondolkodnak, hogy a mostani lefutottnak tűnő párharcot inkább kihagyják.

Pörögtek a sálak

Mert az első meccs eredménye alapján ez a csata valóban annak tűnt. Viszont játékban, a pályán mutatott teljesítményben nem. Így most az volt a kérdés, hogy mi változik, játékban, összeállításban. Utóbbiban a „hazaiak” mestere, Sivic Tomislav kettőt „kutyult”, Németh M. taktikai okokból, Barczi sérülés miatt maradt ki, így lett kezdő két lovecsi csereember, Bognár I. és Grumic. A bolgároknál három helyen nyúlt bele egy héttel ezelőtti kezdőjébe Balakov edző, a védő Bojkov, a középpályás Zlatinov, és a csatár Kossoko maradt ki. De nem csak az összeállítása, a felállása is módosult a Litexnek, egycsatárosak voltak. Ez azonban nem volt érzékelhető a meccs elején, ugyanis a lovecsi gárda presszióval jelezte, hogy ők nem tekintik lefutottnak ezt a párharcot. Pontosan passzolgattak, jól építkeztek a narancs mezesek, de az első ziccert mégis a DVTK hagyta ki. A 12. percben Bognár I. jó indítása után Grumic rúgatott volna gólt Bacsával, de a fiatal diósgyőri közelről nem találta el a kaput, vagyis nem törte szét a bolgárok álmait. Ezután volt egy kis üzemzavar a bolgár védelemben, de pár perc után visszakapaszkodtak, és aztán Antalnak is akadt védeni valója. Bár a Litex volt a kezdeményezőbb, a Diósgyőr védekezését a keménység jellemezte, bátran ütköztek a fekete mezesek, és próbáltak kontrára játszani. Egy ilyennek a végén Boumal a vendég 16-os bal sarkán felrúgta Okukát, és 11-eshez jutott a Diósgyőr. Gosztonyi pedig belőtte, pörögtek is a sálak a fejek felett, miközben a környékbeli nyíregyháziak valószínűleg a hangrobbanás okát keresték. A még nagyobb mínuszba került bolgárok egy picit elkedvetlenedtek, de azért változatlanul próbáltak focizni, de a félidő végéig ennek nem mutatkozott átütő eredménye.

Fordulás után

A második félidőt a vendégek edzője már a pálya széléről figyelte, ellentétben kollégájával, aki a kispadon foglalt helyet. A hit nemcsak nála, hanem játékosainál is alábbhagyott, de ennek ellenére azért voltak lehetőségei a Litexnek, és nem ok nélkül éltették a diósgyőri drukkerek Antal kapust. A DVTK-nak a védekezésen túl támadásra nem igazán maradt energiája, de ettől függetlenül a drukkerek folyamatosan éltették kedvenceiket, amibe a 80. percben Asprilla rondított bele, azzal, hogy egyenlített, kihasználva a lovecsi csapat sokadik lehetőségét. Nem sokkal később a játékvezető előbb egy visszahúzást nem fújt be büntetőnek, a DVTK 16-osán belül, majd egy másik esetet erős jóindulattal igen. Mivel ezt Jordan értékesítette, egyszeriben rém izgalmassá vált az összecsapás. Ekkor már Balakov is ott volt az alapvonal mellett, hiszen egy újabb lovecsi gól bolgár továbbjutást ért volna. Nagyon nyomott a Litex, a rendes játékidő utáni ráadás négy perce is iszonyú kemény volt, a DVTK védekezett, a játékosok hátulról vaktában rugdosták ki a labdát. Az extra játékban még Balakov is bement a pályára, hogy siettesse a játékot, amiért a lelátóra száműzte őt a játékvezető. Aztán, ha nehezen is, de csak eljött a meccs végét jelző hármas sípszó, ami azt jelentette, hogy veresége ellenére a Diósgyőr jutott tovább. A DVTK drukkerek ünnepeltek, a lovecsiek pedig az öltözőfolyóson egymással is összeverekedtek.

ÉM-BCS


Jegyzőkönyv:

Diósgyőri VTK – Litex Lovecs (bolgár) 1-2 (1-0)

Nyíregyháza, 4260 néző. V.: Hanni (Zeder, Jobin – mind svájciak).

Diósgyőri VTK: Antal – Okuka, Kádár, Debreceni, Husic – Egerszegi, Elek Á. – Bacsa, Bognár I., Gosztonyi – Grumic. Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Litex Lovecs: Vinicius – Popov, Bodurov, Mendy, Nedjalkov – Boumal – Asprilla, Malinov, Tsvetkov, Vajushi – Jordan. Vezetőedző: Krassimir Balakov.

Csere: Bognár I. helyett Marjanovic a 64., Tsvetkov helyett Angelov a 66., Gosztonyi helyett Bori a 73., Malinov helyett Rumanov a 76., Grumic helyett Németh M. a 83., Popov helyett Bozikov a 86. percben.

Sárga lap: Tsvetkov a 27., Vajushi a 45., Mendy az 58., Boumal a 76., Kádár a 84., Nedjalkov a 93. percben.

Gólszerző: Gosztonyi, 11-esből (1-0) a 38., Asprilla (1-1) a 80., Jordan, 11-esből (1-2) a 85. percben.

Jók: Antal, Elek, Okuka, ill. Vajushi, Bodurov.

Továbbjutott: a Diósgyőri VTK 3-2-vel.


Mesteri szavak

Sivic Tomislav: „Amikor kisorsolták a párharcot, akkor is mondtam, hogy a Lovecs jó csapat. Most pedig egy jó csapat kiesett és egy harcos viszont továbbjutott. A mérkőzés utolsó 15 percre meleg volt, addig azért nagyjából az történt, amit mi akartunk. A végén ha lehetett volna cserélni, akkor ezt teszem. Örülünk a továbbjutásnak és annak, hogy ezt a szurkolókkal együtt ünnepelhettük meg.”

Krassimir Balakov: „Igyekeztünk a labdát megtartani, és akciókat vezetni, de ez nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A meccs előtt is mondtam, hogy ha sikerül valakinek gólt szereznie, akkor a másik csapatnak nehéz dolga lesz. A gond az volt, hogy túl későn sikerült gólt szereznünk, de úgy vélem, hogy emelt fővel távozhatunk, annak ellenére, hogy kiestünk.”


"A mérkőzés utolsó 15 percre meleg volt... Örülünk a továbbjutásnak és annak, hogy ezt a szurkolókkal együtt ünnepelhettük meg" - nyilatkozta Sivic Tomislav, a Diósgyőri VTK vezetőedzője az Európa Liga második selejtezőkörének Litex Lovecs elleni visszavágója után. tovább »

Budapest, 2014. július 24., csütörtök (MTI) - A labdarúgó Európa Liga-selejtező 2. fordulójának csütörtöki visszavágóin: tovább »

A labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordulójában a Diósgyőri VTK gárdája 2-0-ás előnnyel fogadta a bolgár Litex Lovecs együttesét csütörtökön 20:30-tól "hazai pályán", Nyíregyházán. Az összecsapásról élőben tudósítottunk portálunkon! tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!