Sport

2014.07.03. 08:52

DVTK vs. Birkirkara - Viccesen öt, igaziból kettő

Debrecen, Miskolc - Tizenhat esztendő, 1998 után ismét nemzetközi kupamérkőzést vív a diósgyőri labdarúgócsapat.

Debrecen, Miskolc - Tizenhat esztendő, 1998 után ismét nemzetközi kupamérkőzést vív a diósgyőri labdarúgócsapat.

A DVTK csütörtökön 20.30-tól (a mérkőzésről élőben tudósítunk: dvtk.boon.hu) Debrecenben, a Nagy­erdei Stadionban a máltai Birkirkara FC ellen játszik az Európa Liga első fordulójában – az első összecsapás.

– Győzelmet várok és továbbjutást. Nincs könnyű ellenfél, nincs könnyű meccs, de bizonyítani kell, hogy a magyar foci jobb, mint a máltai – hangsúlyozta Sivic Tomislav, a DVTK vezetőedzője, aki rátért a Birkirkara elemzésére is: – Az utóbbi öt évben indultak a nemzetközi kupákban, otthon csak egy ponttal maradtak le a bajnoki címről. Öt külföldi légiós található a keretükben, két játékrendszert alkalmaznak, a 3-5-2-t és a 4-3-3-at. Máltai szinten egy komoly csapatról van szó, amelyben van ambíció, befektetnek, és hisznek benne. Úgy gondolom, arra számítunk, hogy elsősorban kontrákra fognak építeni, nekünk pedig majd erre kell választ, válaszokat adnunk.

Üzletpolitika is

Több mint másfél évtizede nem volt résztvevője a nemzetközi vérkeringésnek a diósgyőri klub, amellyel kapcsolatban a DVTK szakvezetője az alábbiakat nyilatkozta:

– Öröm, hogy jött ez a lehetőség, amiért megdolgoztunk, megpróbálunk élni vele. A múlttal már nem foglalkozunk, csak a jelennel és a közeljövővel. Mindent megteszünk a sikerért, mert a kiváló szurkolótáborunknak – amelynek a Magyar Kupa-döntőt sosem fogjuk elfelejteni – ez jár.

„Azért sok variációs lehetősége nincs…” – ez a gondolat is felvetődött a vezetőedző irányába:

– Elment hét ember, jött négy. Amikor volt a hét, akkor is „sírtam”, hogy kevesen vagyunk. Azt gondolom, éppen emiatt, hogy lesz még pár új játékosunk. De nekem nem ezzel kell foglalkozni, hanem azzal, ami van, aki itt van velünk. Akik érkeznek, érkezhetnek, azokból kettő-három egyből erősítés tud majd lenni, bízom benne, hogy így lesz. Kis türelem kell, mert nemcsak szakmai szempontok vannak, hanem üzletpolitika is, és ezeket úgy kell összekötni, hogy mindenki jól járjon.


[poll id="703"]


Mégis milyen eredmény lenne megnyugtató a Birkirkara ellen? – kapta ezt a kérdést a tréner.

– Öt-nulla… – tréfálkozott Sivic Tomislav. – Ha tudunk rúgni kettőt és nem kapunk egyet sem, az már jó lenne…

A diósgyőri vezetőedző beavatott múltjába, már ami a nemzetközi kupákat illeti:

– Végül is van tapasztalatom a nemzetközi színteret tekintve, tizenkét mérkőzésen voltam játékos, játékos-edző, vagy edző. 1998 nyarán, Feröeren például a B36-tal játszottunk BL-selejtezőt az izraeli Beitar Jeruzsálemmel, amelyben akkor Hamar István és Sallói István is légióskodott. Egy évvel később a török Ankaragücü volt a vendégünk az UEFA Kupában, 2000 nyarán pedig, amikor már a KÍ Klaksvík-nál voltam, a szerb Crvena zvezda a BL-selejtezőben, míg 2011-ben a Kecskeméttel a kazah Aktobét kaptuk… Kilépni a nemzetközi kupákba más kihívás, egy új terület a bizonyításra, örülök, hogy már volt ennyiszer alkalmam rá, remélem, a Diósgyőrrel is lesz párszor. Különbség még az is, ha mondjuk bajnoki sorozattal vetjük össze, hogy kevés a javítási lehetőség, az eredmény, a jó játék most, azonnal kell…

Schalke, Benfica

Egy edző sosem elégszik meg azzal, ami van, mindig többet, jobbat szeretne, folyamatosan képezi magát, készül arra, hogy esetleg „megtalálják” magasabb szintről is. De vajon – szíve szerint – hol szeretne trénerkedni Sivic Tomislav öt-tíz esztendő múlva?

– Először is: csak akkor keresnek meg bárkit is, bármilyen klubtól, ha vannak eredményei, azok beszélnek, semmi más… – jelentette ki a DVTK vezetőedzője, aki klubneveket sem mellőzött: – Mondjuk a Schalkénél… Az a közeg, ami a futballt Gelsenkirchenben, Németországban körbeveszi, rendkívül pozitív, emellett jellemzi őket a fegyelem, illetve az élet minden területén, így a fociban is megjelenő kreativitás. A másik a Benfica. Volt ott egy magyar edző, Guttmann Béla, aki annak idején megátkozta a klubot, hogy száz éven keresztül képtelen lesz kupadöntőt nyerni… Az ilyen átkok megtörésében én specialista vagyok, mert harmincöt esztendő után lettem bajnok a feröeri csapatommal, a B36-tal, a Kecskeméttel száz évvel a megalakulás után nyertem kupát, a DVTK-val pedig 1980 után hoztam trófeát…

A találkozóra (a VIP-et és az öt vendégjegyet is idevéve) 5207 tikett fogyott el szerda estig. Biléta megvásárlására még ma is mód nyílik, 12 és 18 óra között a DVTK ajándékboltokban, valamint Debrecenben, 17 óráig.

ÉM-MI


Diósgyőri játékosok mondták

Bori Gábor: – A csapatba való beilleszkedés könnyen ment, hiszen több játékos ellen vagy játszottam, vagy volt csapattársam, de a büki edzőtáborozás során még jobban megismertük egymást. Örülök, hogy egyből a mélyvízzel kezdek, két felkészülési mérkőzés után, nem kell bemosakodni előtte... Nem ismerem túlzottan a Birkirkarát, bár utánuk néztem az interneten. Szerintem a mi keretünk erősebb, és mindegy, hogy hogyan, de tovább szeretnénk jutni. Van már mögöttem néhány nemzetközi kupameccs, remélem, hogy ez a csapat és magam előnyére is válik majd. Rengeteg szurkoló jön át erre a csütörtöki mérkőzésre Debrecenbe, szeretnénk kiszolgálni őket, meg kell lovagolnunk ezt a szituációt, ezt a lehetőséget, ami adódott előttünk.


Drazen Okuka: – Csak a győzelem elfogadható számunkra... Jó csapat a DVTK, úgy érzem, két-három góllal nyerni fogunk. Megtiszteltetés számomra Európa Liga meccset játszani a Diósgyőrrel, amely – hiszen csak nemrég jöttem – nekem is kiharcolta ezt a lehetőséget. Eddig csak kívülről láttam, éreztem, hogy milyen itt a közeg, a közönség, örülök, hogy mostantól belülről érezhetem mindezt. Offenzív focit fogunk játszani, ezt várja tőlünk a szurkolótáborunk.


Miskolc - A volt középpályás, Kiser László szerint nem szabad lebecsülni az ellenfelet. tovább »

Miskolc - Az eddigi adatok szerint minden idők második legnagyobb létszámú diósgyőri utazótábora kell útra csütörtökön Debrecenbe. tovább »

A Birkirkara együttese már kedden megérkezett Debrecenbe, ahol csütörtökön 20.30-tól Európa Liga mérkőzést játszanak a Diósgyőri VTK gárdájával. tovább »

A Birkirkara csapatkapitánya kijelentette, nem sok mindent tudnak a Diósgyőrről. tovább »

A csütörtöki Diósgyőri VTK – Birkirkara FC Európa Liga mérkőzésen az andorrai Ignasi Villamayor Rozados fújja a sípot. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!