Sport

2014.07.04. 11:12

DVTK vs. Birkirkara - Diósgyőri siker a hosszabbításban

Debrecen - A labdarúgó Európa Liga 1. fordulójának első meccsén egygólos előnyt szerzett a DVTK.

Debrecen - A labdarúgó Európa Liga 1. fordulójának első meccsén egygólos előnyt szerzett a DVTK.Otthon, idegenben. Hiába pompázott az ismerős piros-fehér színekben csütörtökön este hét órától a debreceni Nagyerdei stadion környéke, a szereplők nem odavalók, tájidegenek voltak, hiszen a mezeken, sálakon nem a Debrecen, hanem a Diósgyőr felirat virított. Mindez egy nemzetközi tétmeccs miatt történt így, köszönhetően annak, hogy a Diósgyőri stadiont nem sikerült olyan állapotba hozni (mondjuk sok látható erőfeszítést nem is tett ennek érdekében a létesítmény fenntartója, Miskolc város vezetése), hogy az Európai Labdarúgó Szövetség előírásainak megfeleljenek, és ennek eredményekét az Avas-alján fogadhassa máltai ellenfelét a DVTK labdarúgócsapata. Így aztán 100 kilométert kellett leküzdeniük, oda-vissza – pluszban az útközben leselkedő veszélyeket (közúti ellenőrzéseket, sebességmérést) – azoknak a diósgyőri drukkereknek, akik a csapat bázisáról indulva látni akarták, hogy mit játszik „hazai” pályán az európai kupaporondra 16 év után visszatérő borsodi gárda. Hatezer drukker ruccant át a hétközi Európa Liga meccsre, és szórakozott el az utazásra kb. 9 millió forintot (azt feltételezve, hogy átlagban négyen ültek olyan személygépkocsiban, amelyek 7,5 litert fogyasztanak 100 km-en, és sikerült 400 forint/liter áron tankolniuk). A 20 500 férőhelyes stadionban lötyögős volt, az ismert körülmények miatt egyébként veretesnek mondható létszám, de a Nagyerdei stadion akusztikája szépen felhúzta az ultrák keltette hangulatot.

Egy újonc

A DVTK kezdőcsapatában csupán egy új játékos kapott helyet, a szerb Drazen Okuka a védelem jobb oldalán, a további három új szerzeménynek, Antal Botondnak, Németh Milánnak és Bori Gábornak a kispadon jutott hely. A vendégek négy légióssal álltak fel, két spanyol (Murcia, Moreno), egy brazil (Bissi), és egy szerb (Vukanac) labdarúgó volt a pályán a meghirdetett időpontnál két perccel korábban, 20.28-kor kezdődött összecsapáson. A két különböző futballkultúra találkozásakor szokásos ismerkedést a máltaiak egy felső kapufával spékelték meg, a 3. percben Herrera baloldali szögletét az előre lopakodó Muscat fejelte a lécre. Emiatt óvatosabb lett a DVTK, a felállásában a masszív védekezésre jelentős hangsúlyt helyező Birkirkara ellen. A kék mezes vendégek a leginkább öt védővel sorakoztak hátul, akik közül a két szélső csak akkor lépett előre, ha úgy érezte, hogy van lehetőség támadást építeni. Így a két belső középpályással tulajdonképpen heten betonozták a védőfalat hátul, Herrerának és Camenzulinak csak ritkán volt alkalma felfutnia az egy szem csatár, Vella mellé. Szűk területen helyezkedett a máltai együttes, főleg azok után, hogy a DVTK tábort vert az első félidő közepétől a Birkirkara térfelén. A felvonás második negyedében Gosztonyi előtt már adódott nagy gólszerzési lehetőség, de a kapusba lőtte a labdát a középpályás, majd nem sokkal később, a 33. percben Nikházi kitűnő passza után Barczi már a kapuba vágta az elhibázhatatlant. Megvolt a diósgyőri gól, a léleknyugtató előny, de az öröm nem tartott sokáig, a vendégek a találat utáni első ellenakciójukból, egy szabadrúgásból betaláltak, Bissi révén, mert Rados nagyon nem ért oda a bal felsőhöz. A félidő hajrájában Bacsa kétszeri lerántását is elnézte az andorrai játékvezető, a 11-esnek tűnő szituációkat nem észlelte, hiába tette szóvá Kádár az elsőt.

12 milliárd

A szünetben a drukkereknek volt alkalmuk arra, hogy megcsodálják a 12 milliárd forintból megépített szemet gyönyörködtető stadiont, és megállapíthassák, hogy ilyen biztosan nem lesz Diósgyőrben, mert oda „csak” 4,5 milliárd forintot szán az állam.

A második félidő elején nagy lehetőséget kapott a DVTK, Bissi értelmetlen faultja után a második sárga lapját is összeszedte, majd a pirosat is, így a 46. perctől a Diósgyőr 10 fő ellen folytathatta a játékot. A pirosak fölényét egy Nikházi bomba jelezte, a felső lécen csattanó lövéssel egál lett a kapufák száma. Bár ráfért volna a DVTK-ra egy cserecsatár, nem volt ilyenje a szűkös kerettel rendelkező Sivic edzőnek, sajnos a lelátón helyet foglaló Futácsot, aki eligazolt, már nem lehetett bevetni. A félidő közepén aztán megint majdnem a máltai csapat segített a Diósgyőrön, Herrera lábáról kis híján a saját kapujába került a labda, de Murcia kapus bravúrral védett a jobb alsó sarok előtt. Aztán az emberhátrányban játszó Birkirkarától még arra is futotta, hogy néhány perc és szöglet erejéig átköltözzön a DVTK kapuja elé, és ott kellemetlenkedjen. Aztán a túloldalon Grumic fejesét fogta Murcia kapus hihetetlen mozdulattal, majd a szerény képességű andorrai sípmester került a fókuszba, akinek a kezéből kicsúszott a meccs (Okukának például egy tettért kétszer is felmutatta a sárga lapot, pár másodperc különbséggel). De nem csak a játékvezető volt gyenge, a Diósgyőr sem nagyon tudta, mihez kezdjen az emberfór­jával, a lassú, kiismerhető játékkal úgy tűnt, nem lesz meg a győzelem. Aztán az ötperces hosszabbítás közepén Bacsa villant egyet, védőkkel a nyakán, ezzel megmentette a csapatot a kudarctól, és előnyt szerzett a jövő hét csütörtöki máltai visszavágóra.

ÉM-BCS


Jegyzőkönyv

Diósgyőri VTK – Birkirkara FC (máltai) 2-1 (1-1)

Debrecen, 6112 néző. V.: Rozados (Fidalgo, Pereira) – andorraiak.


Diósgyőri VTK: Rados – Okuka, Alves, Kádár, Husic – Elek Á. – Nikházi, Gosztonyi, Barczi – Bacsa, Grumic. Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Birkirkara FC: Murcia – Muscat, Bissi, Vukanac, Moreno, Zerafa – Herrera, Sciberras, Fenech, Camenzuli – Vella. Vezetőedző: Paul Zammit.


Csere: Gosztonyi helyett Bori az 56., Camenzuli helyett Scicluna a 60., Husic helyett Marjanovic a 67., Sciberras helyett Agius a 75., Vella helyett Ledesma a 82. percben.


Sárga lap: Bissi a 18., Okuka a 76., Vukanec a 76. percben.


Kiállítva: Bissi a 46. percben.


Gólszerző: Barczi (1-0) a 33., Bissi (1-1) a 35., Bacsa (2-1) a 93. percben.


Jók: Kádár, Nikházi, Bacsa, ill. Murcia, Muscat, Vukanac, Herrera.


Sivic Tomislav (DVTK): - Amit mondtam, hogy manapság mindenki játssza a focit, beigazolódott. Türelmet kértem a csapattól, mert tudtam, hogy ellenfelünk bunkerfocit fog játszani. Rúgtunk egy gólt, majd kaptunk egy potyát, ha ez nincs, akkor minden másképpen alakul. Még a munka elején tartunk, hiányoznak a finomságok. A csapat küzdött, hajtott, Máltán más meccs lesz, mert ott majd nekik kell jönni.

Paul Zammit (Birkirkara): - Azt gondolom, hogy ez egy felemás mérkőzés volt. Az első félidőben jól játszottunk, volt esélyünk a gólszerzésre. A második félidőben a piros lap megváltoztatott mindent. Elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával, a második félidőben még tíz emberrel is újabb gólt érhettünk volna el. A jövő heti, otthoni mérkőzésen majd megpróbáljuk ledolgozni az egygólos hátrányunkat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!