Sport

2014.07.11. 09:26

Birkirkara vs. DVTK - A felnégyelt Birk(irkar)a

Ta Qali - Az Európa Liga-selejtező 1. fordulójának visszavágóját vívta csütörtökön Máltán a DVTK.

Ta Qali - Az Európa Liga-selejtező 1. fordulójának visszavágóját vívta csütörtökön Máltán a DVTK.

Az első felvonás eredménye (2-1) egyrészt jó volt a Diósgyőrnek, hiszen mégiscsak győzelem állt a piros-fehérek neve mellett, de egyben veszélyesnek is számított, mert a futball egyik nagy igazsága, hogy egy gólt azért mindig találhat egy csapat – és akkor máris a rivális áll jobban, továbbjutásra. A vendég összeállítás megismerésekor kiderült, hogy Sivic Tomislav kapust cserélt, Antal kapott lehetőséget a gólvonal előtt, de bekerült Debreceni is, illetve a múltkori csere, Bori. A szakvezető elővette azt a felállást, amely az idén tavasszal már nem egyszer sikerre vezetett, feltette ugyanis szűrőnek Kádárt. Kiváló hangulatban indult a meccs, mert ugyan sokan nem voltak a stadionban, de az a 80-100 aktív Birkirkara-drukker énekelt, dobolt, és öt nagy sárga-piros zászlót lengetett, míg a 150-200 fős diósgyőriek 17 darab kis drapit tettek ki a kerítésre, mialatt a szokásos rigmusokat nyomták.

Kezdeményezően

A máltaiak kezdeményezően léptek fel, ez látszódott, jobbára a jobb oldalon építkeztek, azon a szélen Herrera próbálta segíteni az akcióikat. A DVTK taktikus volt, megfontolt, a játékosok nem mentek bele kétes szituációkba, olyanokba, amelyekből esetleg gond lehet. A 15. percben sült el az első kapu felé tartó lövés, de Antalnak elég volt csak szemmel követnie a labdát. Öt perccel később egy rossz kimozdulás – melynek révén nem voltak lesen a hazaiak – okozott izgalmakat, szintén a piros-fehérek büntetőterületén belül, aztán Kádár ugratta ki Bacsát, de Murcia felszedte előle a játékszert. Camenzuli azért megkínálta Antalt, ez már pontos löket volt, de a magyar kapus mellre ölelte a lasztit. Olykor feljebb lépett a Diósgyőr, többen bekapcsolódtak a támadásba, de az első huszonkilenc percben ezek sikertelenek maradtak. A színvonal nem volt eget verő, néhány birkirkarai néző el is engedett egy füttyöt, de csapatuk nem igazán tudta feltörni a rendkívül masszív DVTK-t. A 30. percben Elek szerzett labdát a máltai 16-oson belül, kicselezett két védőt, az alapvonal közeléből lőtt, Murcia pedig bevédte a labdát. A gólöröm közepette a diósgyőri szurkolók egyharmada levette a pólóját, kíváncsian vártuk, mi történik, közbelépnek-e a rend biztosítói… Ekkor már két találatra volt a Birkirkara a hosszabbítástól… Ha addig magabiztosan focizott a DVTK, akkor a gól után még inkább, megbecsülték a labdát, viszont ami lényeges, a vezetés tudatában sem álltak vissza, teljes mértékben kontroll alatt tartották a mérkőzést. Közben fellegek fedték be a Napot, árnyék telepedett a vendégszektorra, majd a 43. percben Camenzuli lépett ki egy mélységi passz után és 12 méterről előtte a labdát Antal mellett, egy csapásra élet költözött a Birkirkarába és az értük szorítókba.

Nyugtató gólok

Nem vonulhatott ki nyugodtan a Diósgyőr a második félidőre, a mesterek közül a házigazdáké módosított, érkezett friss emberként Ledesma. Ezen felvonás elején az egyenlítést kiharcoló, lelki pluszt kapott hazaiak nagyon akaratosan futballoztak, hajtottak keményen a második találatukért. Antal lassú mozgása, miközben a kirúgást végezte el, nem nyerte el a máltai szimpatizánsok tetszését, de ez nem túlságosan érdekelte a másik tábort. Okuka ápolását Sivic edző arra használta ki, hogy az oldalvonal mellett taktikai tanácsokat adjon Kádárnak, miközben hat rendőr jelent meg a vendégszurkolók között, nagy mozgolódást előidézve. Egy óra után hamarjában sok minden történt a gyepen: bejött a gyors Barczi, aztán Husic 13 méterről laposan lőtt, Murcia megint nem volt a helyzet magaslatán, így gól lett a vége. Innentől kezdve pedig eldőlt minden, mert a Birkirkarának már három találat kellett volna a továbblépéshez, ami a lehetetlen kategóriába tartozott. A hazai együttes szétesett, egy Elek-Gosztonyi-Barczi összjáték végén pedig utóbbi vágta be a harmadikat, parádés, amolyan grundfocin alázós mozdulattal… Sivic Tomislav duplát cserélt, két újabb középpályásnak adott lehetőséget, abszolút érthetően. Antal „simán” húzta le a birkirkarai magas labdákat, a másik kapunál ziccer adódott, de kimaradt, lankadt a koncentráció, éles szituációban bizonyosan nem hibáztak volna Husicék. Boldog volt szurkoló (vonatoztak a lelátón) és a csapat, nagy diósgyőri örömünnep kerekedett és ezt tetőzve az utolsó percbe még egy Marjanovic gól is született a Ta’Qali Nemzeti Stadionban.

A Diósgyőr magabiztosan továbbjutott a következő körbe, kettős győzelemmel, 6-2-s összesítéssel.

ÉM-MI


Ellenfélre várva

Hiába tartották meg június 23-án a labdarúgó Európa Liga 2. fordulójának sorsolását, nem lehet tudni, hogy az első körből továbbjutott Diósgyőri VTK ki ellen játszik a jövő héten csütörtökön, idegenben. Ugyanis a Litex Lovech (bolgár) – Veris Chisinau (moldovai) párharc győztesével kellene megmérkőzniük a piros-fehéreknek, de ennek a csatának a második felvonását nem tudták megrendezni tegnap, mert a bolgár csapat pályája a nagy esőzés miatt használhatatlanná vált. A két együttes első meccsén 0-0-s döntetlen született, és nagy valószínűséggel még ma lejátsszák a visszavágót.



Ta Qali - "Egy pillanatra sem gondoltuk azt, hogy ebből a párharcból nem jutunk tovább" - kezdte nyilatkozatát Sivic Tomislav, a Diósgyőri VTK vezetőedzője a máltai Birkirkara elleni labdarúgó Európa Liga-selejtező első fordulójának csütörtöki visszavágója után. tovább »

Ta Qali - A máltai Birkirkara FC vendégeként folytatta Európa Liga szereplését a Diósgyőri VTK gárdája a selejtező első fordulójának visszavágóján csütörtökön 19.30-tól. Az összecsapásról élőben tudósítottunk a Borsod Online-on! tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!