Sport

2014.06.04. 18:56

Nem lesz NB I-es a Kövesd

Budapest, Mezőkövesd - Nem tárgyaltak a Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatának fellebbezéséről.

Budapest, Mezőkövesd - Nem tárgyaltak a Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatának fellebbezéséről.

A 2013/14-es évadban a labdarúgó NB I-ben szerepelt, és ott a pályán elért eredmények alapján a 15., azaz kieső helyen zárt Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgócsapata, ám a klubot működtető sportszervezet megpróbált ezen változtatni. Ezzel összefüggésben megóvta a labdarúgó NB I 29. fordulójában, a 2014. május 17-én lejátszott Újpest FC – Kecskeméti TE-PM (6-1) mérkőzést, ugyanis álláspontjuk szerint a fővárosi klub négy játékost is jogosulatlanul szerepeltetett. A kövesdi klub indoklása azt tartalmazta, hogy Asmir Suljic, Jonathan Steve Heris, Pierre-Yves Raffaella Michel Lucien Ngawa és Zamostny Balázs azért szerepelt jogosulatlanul, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat 10. § (3). bekezdése alapján nem igazolhatta volna le őket a 2013/14-es bajnokságot Újpest FC Kft. néven kezdő sportszervezet, amelytől az idén márciusban előbb a gazdasági társaság tulajdonosához, az Újpesti Torma Egylethez, onnan pedig ez utóbbi egyesület tulajdonában lévő Újpest 1885 Kft.-hez került az NB I-es indulási jog, mert így a nevezett sportolók több mint két sportszervezetben is pályára léptek, amit az ominózus szabály nem tesz lehetővé.

Ugyanis a 2013/14-es idényben Suljic előbb a Sarajevo-t működtető sportszervezet, majd az Újpest FC Kft. végül az Újpest 1885 Kft. játékosa is volt, Heris a két újpesti sportszervezet előtt a Tubizé, Ngawa a Standard Liege, Zamostny pedig a Vasas labdarúgója volt.

Az óvást 2014. május 18-án nyújtotta be a Mezőkövesd Zsóry FC Kft., és beadványukat május 23-án tárgyalta, és ekkor határozatot is hozott erről a Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága. Az óvást a grémium elutasította, mivel azt nem találta megalapozottnak. Az MLSZ versenybizottságának indoklásában az szerepelt, hogy az MLSZ Versenyszabályzatának 61.§ (2) bekezdés a-u pontjaiban van meghatározva, hogy mely esetekben nem rendelkezik a labdarúgó játékjogosultsággal, és a kövesdiek által megjelölt indok ezek között nem szerepelt, és a versenybizottság álláspontja szerint a nevezett labdarúgók átigazolása a hatályos Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzatban meghatározottak szerint történt.

Fellebbezés

Az MLSZ versenybizottságnak döntésével szemben a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. fellebbezést nyújtott be a másodfokon eljáró MLSZ Fellebbviteli bizottságához, amely szerdán a következő tartalmú határozatot hozta, a szövetség honlapja szerint:

,,A Fellebbviteli bizottság elnökének jogkörében eljáró alelnök az MLSZ Versenybizottság által 2014. május 23-án tárgyalás mellőzésével lefolytatott versenyügyi eljárás keretében meghozott 247/2014. ügyiratszámú, óvás elutasításával kapcsolatos határozata ellen, a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. sportszervezet képviselője Hagyaczki József ügyvezető által benyújtott fellebbezést elutasította, mert a fellebbezés elkésetten érkezett és a fellebbezési díjat az előírt határidőig nem fizették be."

Lapunk úgy tudja, hogy a fellebbezést a mezőkövesdi sportszervezet május 29-én nyújtotta be, a fellebbezési díjat pedig rá egy napra, május 30-án fizette be. Ez pedig azért tekintendő elkésettségnek, mert a vonatkozó szabályzat szerint a bajnokság utolsó három fordulójában nem az általános eljárási határnapok az érvényesek, első fokú döntéssel szemben fellebbezés benyújtására csak két nap van, abban az esetben, ha ezek közül az egyik hétvégére esik, akkor a hétvége utáni első munkanap a beadás határnapja. Mivel a kövesdiek az első fokú határozatot pénteki napon kapták meg, így csak akkor nem lett volna elkésett az eljárási kérelmük, ha hétfőn benyújtották volna a fellebbezést és ugyanezen a napon befizették volna a fellebbezési díjat is.

Ez a mostani döntés egyben azt is jelenti, hogy az MLSZ versenybizottságának elutasító határozata jogerőre emelkedett, vagyis az újpesti sportszervezetet nem szankcionálják a kövesdiek által felvetett probléma miatt, így nem is kerülhetnek a tabellán a dél-borsodi klub mögé. Ez pedig azt is jelenti, hogy az Újpest a következő évadot az NB I-ben, a Mezőkövesd Zsóry pedig az NB II-ben kezdi.

ÉM

Reakció nélkül

Szerettük volna megismerni a kövesdi klub vezetőinek véleményét is, de Hagyaczki József ügyvezető nem vette fel a telefonját, ahogy a másik ügyvezető Bocsi Anna sem. Utóbbi vezetővel végül sikerült beszélnünk, amikor Tállai Andrást, a klub első emberét hívtuk, mert az ő telefonját felvette, és visszahívást ígért, de ez nem történt meg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!