Sport

2014.06.17. 13:39

Az ÉLKSK-nál Miskolc a tizedik

Miskolc - Második évzáró dzsemboriját rendezte meg a pünkösdi hét vége szombatján az ÉLKSK.

Miskolc - Második évzáró dzsemboriját rendezte meg a pünkösdi hét vége szombatján az ÉLKSK.

Az Északi Leány Kosárlabda Sport Klub ezúttal (is) a Miskolci Egyetemen, a Körcsarnokban tartotta az évad búcsúztatóját, amelyen a tavalyinál is nagyobb létszámban, több mint 200-an vettek részt a meghívottak. A sportszervezet, amelynek jelenleg több mint negyed ezer igazolt sportolója van, két éve működik ebben a formában, és a 2013/14-es évadban összesen 15 csapatot versenyeztetett a különböző korosztályos országos bajnokságokban. Ezeknek az együtteseknek a tagjait köszöntötte az évzáró dzsemborin Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője (aki még az ünnepélyes megnyitó előtt maga is kedvet kapott ahhoz, hogy a DVTK felnőtt csapatának játékosai, Bukovszki Mónika és Szabó Petra által tartott közös bemelegítésbe – a cipőjét ,,ledobva” – beszálljon), valamint Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Szabó Tamás, a sportszervezetet működtető alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Szaniszló Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kosárlabda Szövetség főtitkára (aki a bajnokságokban résztvevő együttesek csapatkapitányainak egy-egy gratuláció és emléklap átadásával külön megköszönte az éves munkát).

– Az elmúlt két évben az alapokat igyekeztünk letenni, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 9 vidéki járási központjában kezdtük meg a bázisok kiépítését – mondta Király Sándor, az ÉLKSK szakmai igazgatója. – Ez a szám azonban biztos, hogy növekedni fog a jövőben, hiszen az már eldőlt, hogy az eddig a megyeszékhelyen kosárlabdázott lányokat is mi versenyeztetjük a 2014/15-ös évadban, azok után, hogy nemrégiben közel 100 szülő írásban kinyilatkoztatta, hogy gyermekeit náluk kívánja sportoltatni. Ez azt jelenti, hogy ősztől mintegy 300 leány kosárlabdázó képzéséért leszünk felelősek, minden korosztályban lesz csapatunk az országos bajnokságokban, és a mi sportszervezetünk adja majd a DVTK felnőtt csapatának teljes utánpótlás vertikumát. Ez egy nagy kihívás, amelyhez hozzá kell igazítanunk az eddig minimál létszámmal működő háttér szervezetünket, és ezzel egy időben szorosabbra kell fűznünk kiemelt partnereinkkel, a kormányhivatallal, az egyházakkal az eddig is meglévő remek kapcsolatunkat. A közeljövőben a már meglévő bázisainkon szeretnénk javítani, tökéletesíteni az infrastrukturális helyzetünket, például eredményjelzők, megfelelő színvonalú kosárlabda palánkok beszerzésével, valamint terveink között szerepel a széles bázison nyugvó, különböző városokban működő csapataink utaztatásának – hosszú távon – költséghatékonnyá tétele, több társas gépjármű beszerzésének segítségével. Reméljük, hogy az MKOSZ elnöksége, vezetése a jövőben is igyekszik majd támogatni törekvéseinket, sportágfejlesztési tervünket, úgy, ahogy azt elmúlt években is tette, amiért most félezer szülő nevében tudok köszönetet mondani.

Számot adtak

A szakmai igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az évzáró dzsembori nem minden percét a vakáció hangulata jellemezte, ugyanis a juniálisra érkezett gyerekeknek egy szintfelmérőn kretében számot kellett adniuk arról, hogy mire képesek.

– Az elmúlt másfél évben egyfajta küldetésszerepet töltött be az ÉLKSK, azzal, hogy a kosárlabdát igyekezett megismertetni, meghonosítani olyan helyeken városokban, ahol egyáltalán nem, vagy csak alig, és elszigetelten volt jelen ez a sportág – mondta Király Sándor. – Az országos kosárlabda térképen korábban is szereplő Szerencs és Tiszaújváros mellett olyan városokat kapcsoltunk be a kosárlabda országos vérkeringésébe, mint Sátoraljaújhely, Sárospatak, Mezőcsát, Ózd, Mezőkövesd, Szikszó, vagy éppen az alig pár ezer fős lélekszámú járási központ, Cigánd. Nem titok, hogy eddig a mennyiségi szemlélet volt az irányadó, mert hitünk szerint a széles alapokból kiindulva lehet minőséget elérni. Ez utóbbi felé szeretnénk elmozdulni már az előttünk álló szezonban, ezért is tartottunk szükségesnek az év végi felmérőt. A 2014/15-ös évadban az edzőképzésre kívánunk nagyobb hangsúlyt fektetni, mert távlati céljaink között az szerepel, hogy minél több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei születésű lányt tudjunk adni majd a DVTK felnőtt kosárlabdacsapatának, tágabban az egyetemes magyar női kosárlabdának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!